Intel a anuntat, marti, ca procesoarele sale se vor regasi in telefoanele mobile Nokia, in ceea ce a devenit cea mai importanta expansiune a companiei americane in segmentul telefoanelor mobile. Cele doua companii sustin ca intelegerea va aduce multe inovatii si spun ca au semnat un protocol si pentru colaborare in segmentul software open-source pe baza de Linux destinat dispozitivelor mobile. UPDATE: Parteneriatul va crea un nou tip de telefoane, mai mici, din materiale noi, dar cu capacitati foarte apropiate de computere, a spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Rod O"Shea, director de vanzari la divizia Embedded Sales Group a Intel.

De ce a fost nevoie de un astfel de partenereiat? Intel cauta de mult timp sa intre in sefmentul promitator al telefoniei mobile, iar Nokia nu intrase in segmentul PC-urilor. Intelegerea ajuta cele doua companii sa se completeze reciproc.

In plus, e nevoie de mai mjulte dispozitive care se pot conecta la internet, mai ales ca exista 1,6 miliarde de utilizatori pe plan global si 64 de miliarde de pagini de net, a spus Rod O'Shea, director de vanzari la divizia Embedded Sales Group a Intel.

El a adaugat ca noul parteneriat va crea telefoane cu mult mai multe capacitati, materiale noi si modificari si la nivelul display-ului. O'Shea nu a putut da detalii despre momentul cand vor aparea primele telefoane Nokia cu chip-uri Intel. Marti a fost facut doar anuntul, dar companiile nu au dat detalii despre viitoare produse.

Companiile spun ca vor crea o noua platforma, dincolo de smartphone-urile si netbook-urile de azi, platforma cu elemente hardware si software complet noi, plus servicii noi de internet mobil.

Intel are circa 80% din piata procesoarelor pentru PC-uri, insa voia de mult sa patrunda si pe segmentul telefoanelor mobile, mai ales ca are gama procesoarelor Atom, gandite pentru dispozitive portabile care pot accesa internetul.

Directorul financiar al Intel, Stacy Smith declara, in februarie, ca Intel trebuie sa bata palma cu unul din primii cinci producatori de telefoane mobile pentru a putea cladi o afacere substantiala in domeniu.

Intel a mai anuntat ca tot cu Nokia va lucra si pentru dezvoltarea de soft open-source pe baza de Linux pentru dispozitive mobile. Acestea vor dispune de sisteme de operare bazate pe Linux, iar companiile sustin ca tehnologiile pe care le vor dezvolta vor oferi servicii mai bune de internet mobil, grafica mai buna si aplicatii multimedia mai avansate.

Intel a mai anuntat ca s-a inteles sa cumpere de la Nokia licenta pentru tehnologiile de modem HSPA/3G, ceea ce va duce la crearea de solutii avansate de mobile - computing.