Un telefon mobil cu camera foto si microscop cu fluorescenta atasat ar putea fi utilizat pe scara larga in tarile mai sarace pentru detectarea unor boli precum malaria sau TBC-ul, spun cercetatorii de la University of California, Berkeley care lucreaza la proiect. Datorita telefonului, pozele cu mostrele de sange vor putea fi trimise rapid la mare distanta, iar in tarile dezvoltate oamenii vor fi scutiti de un drum la medic pentru analizele de sange, putand sa trimita doar pozele.

Americanii au atasat un microscop cu fluorescenta la un telefon Nokia cu camera de 3,2 MP, iar ansamblul creat poate fotografia mostre de sange si detecta infectii cu malarie si TBC. Microscoapele cu fluorescenta sunt dispozitive scumpe si de mari dimensiuni, insa cercetatorii spun ca au reusit sa produca un dispozitiv mai mic, mai usor si ma ieftin care sa poata fi folosit in tarile in curs de dezvoltare, unde doctorii sunt putini la numar.

Pozele mostrelor de sange vor putea fi trimise la specialisti prin telefonul mobil, iar diagnosticul va putea fi stabilit mult mai repede, astfel ca se pot lua masuri in timp mult mai scurt, decat daca pacientul ar fi trebuit sa strabata distante lungi pentru a da de un doctor specialist.

In plus, si in tarile dezvoltate sistemul ar putea scuti pacientii de drumuri la medic, ei putand sa trimita imaginile facute cu acest sistem prezentat ca fiind o "clinica portabila".

Ramane de vazut cat de viabila este solutia si daca va fi suficient de ieftina pentru a putea fi introdusa in comunitati cu venituri reduse.