Google a prezentat luni, pe blogul oficial, un proiect numit "caffeine", o noua versiune beta a motorului sau de cautare, despre care sustine ca va fi mai rapid si mai relevant ca niciodata, informeaza The Telegraph. Interfata noului motor de cautare nu este schimbata, insa dezvoltatorii Google spera ca imbunatatirile tehnologice aduse acestuia vor determina o indexare mai rapida a continutului de pe internet.

Dezvoltatorii web sunt invitati de inginerii Google sa testeze noul motor de cautare si sa furnizeze un feedback fata de schimbarile aduse. Daca interfata pentru utilizatori nu are nimic schimbat, inginerii Google spera ca imbunatatirile infrastructurii din spatele motorului de cautare sa determine in mod notabil o indexare mai rapida a continutului de pe internet si sa reduca timpul dintre momentul in care un nou material este publicat pe internet si momentul in care acesta poate fi afisat ca rezultat la cautarea pe Google.

Google anunta pe blog ca "in ultimele cateva luni o echipa mare de ingineri Google a lucrat la un proiect secret: o arhitectura de noua generatie pentru cautarea pe internet prin Google", ca "noua infrastructura sta motorului de cautare Google, ceea ce inseamna ca majoritatea utilizatorilor nu vor remarca o diferenta in rezultatele cautarii, dar ca acestea vor fi notate de dezvoltatorii web si de motoare de cautare".

Miscarea Google vine dupa ce la sfarsitul lunii mai a acestui an, Microsoft a lansat noul sau motor de cautare Bing, despre care sustine ca ar oferi cautari mai relevante decat ale concurentilor, iar anterior a fost lansat Wolfram Alpha care reda rezultatele cautarii pe baza unui sistem computational (sistemul intelege intrebarile puse de utilizatori, calculand raspunsurile bazate pe un extins si detaliat calcul matematic).