Yahoo! a anuntat luni seara o serie de update-uri aduse pricipalelor sale produse Yahoo! Mail, Messenger si motorului de cautare, anuntand ca va concura cu motorul de cautare Bing in ciuda semnarii acordului cu Microsoft, potrivit Reuters. Anuntul Yahoo! vine in conditiile in care atat Google cat si Yahoo! au pierdut in iulie 0,3% din cota de piata in domeniul cautarii pe internet in Statele Unite ale Americii in fata Microsoft.

"Nu suntem o versiune a Bing. Suntem Yahoo si asta va continua.. Pe de o parte colaboram, dar pe de alta parte suntem competitori", a precizat Prabhakar Raghavan, vicepresedinte al Yahoo!, citat de Reuters.

Noul Yahoo! Mail cuprinde printre altele cateva instrumente de socializare, disponibile in urmatoarele saptamani, prin care utilizatorii vor putea fi instiintati referitor la ce posteaza pe internet prietenii si familia si update-uri privind datele contactelor din casuta de mail atunci cand acestea se schimba. De asemenea, utilizatorii Yahoo! Mail vor putea primi si trimite o cantitate mai mare de poze, Yahoo! modificand limita cantitatii de poze atasate de la 10 MB la 25 MB.

In privinta facilitatilor aduse Yahoo! Messenger, PC Magazine noteaza ca la cateva saptamani dupa ce a lansat Yahoo! Messenger 9.0, Yahoo! a lansat acum o versiune beta a Yahoo Messenger 10, cea mai importanta imbunatatire adusa fiind posibilitatea de apeluri video, cu conditia ca si utilizatorul apelat sa aiba aceeasi versiune de Messenger.

Cat despre facilitatile aduse motorului de cautare, Yahoo! va oferi, printre altele, optiuni de filtrare a rezultatelor cautarii, precum si afisarea unor rezultate mai relevante, care vor tine seama de cautarile anterioare facute de utilizatorul respectiv. Spre exemplu, o cautare dupa "Paris", urmata de cautari dupa "curse aeriene" si "hoteluri ieftine" va ajuta motorul de cautare Yahoo! sa inteleaga ca utilizatorul este interesat de un continut legat de calatorii.

Larry Cornett, vicepresedintele diviziei de cautare a Yahoo!, care a prezentat luni la sediul companiei din Sunnyvale, facilitatile aduse cautarii pe internet, a mentionat ca acum sunt efectuate teste si ca noile imbunatatiri aduse motorului de cautare vor fi disponibile "candva, anul acesta".

Anuntul Yahoo! vine in conditiile in care atat Google cat si Yahoo! au pierdut in continuare cota de piata in domeniul cautarii pe internet in Statele Unite ale Americii. Datele companiei de cercetare ComScore arata ca in iulie, Microsoft, care a lansat Bing la inceputul lui iunie, a ajuns la o cota de piata de 8,9% pe piata americana, cu 0,5% mai mult decat in luna anterioara.

De cealalta parte, atat Google cat si Yahoo! au inregistrat scaderi ale cotelor de piata cu 0,3%, pana la 64,7% si respectiv 19,3%.

De asemenea, Microsoft si Yahoo! au anuntat pe 29 iulie semnarea unui acord pe o perioada de 10 ani pe segmentul cautarii si al publicitatii pe internet, prin care incearca sa concureze cu Google. Conform acordului, Yahoo! va integra motorul de cautare Bing pe site-urile sale si va gestiona vanzarile de publicitate pe segmentul de cautare online ale ambelor companii, in timp ce Microsoft spera ca Bing sa ajunga astfel un concurent mai serios pentru Google.

UPDATE: Yahoo! a anuntat marti ca va cumpara cel mai mare serviciu de e-mail din lumea araba, cu 16,5 milioane utilizatori unici

Marti, Yahoo! a anuntat semnarea unui acord de achizitie a Maktoob.com, primul serviciu gratuit de e-mail in limbile araba si engleza, care in prezent detine cea mai mare comunitate online din lumea araba, respectiv peste 16,5 milioane de utilizatori unici.

Prin aceasta achizitie, Yahoo! va putea furniza continut si servicii in limba araba, inclusiv versiuni in limba araba ale Yahoo! mail si Yahoo! Messenger. Maktoob.com este accesat in prezent de utilizatori din tari precum Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit si Arabia Saudita.

In timp ce utilizarea internetului in Orientul Mijlociu a crescut de mai mult de 10 ori din anul 2000, folosirea internetului este inca in faze incipiente in multe tari. Potrivit datelor Bancii Mondiale, sunt peste 320 de milioane de vorbitori de limba araba la nivel mondial, in timp ce mai putin de 1% din tot continutul online este in aceasta limba.

Tranzactia este asteptata sa fie finalizata in ultimul trimestru din acest an, iar termenii financiari nu au fost dezvaluiti.