Dupa ani de zile de dispute intre Microsoft si Comisia Europeana care a tot acuzat compania americana ca isi defavorizeaza concurenta, cele doua parti par a fi aproape de armistitiu. Microsoft va include in noul sistem Windows 7 un ecran de alegere (ballot screen) unde utilizatorul va decide ce browser va dori sa foloseasca. CE a anuntat ca de vineri vor incepe testele variantei propuse de Microsoft si s-a aratat multumita de propunerile companiei, scrie AFP.

Totul a pornit de la acuzatiile Comisiei care considera ca Microsoft face tot posibilul sa puna piedici concurentei, iar lucrul acesta era valabil si la capitolul browsere web, unde Internet Explorer era inclus automat in sistemele de operare Windows. Totusi, Microsoft a anuntat pe 11 iunie ca nu va mai oferi browser-ul alaturi de sistemul Windows 7 in Europa, insa UE a considerat decizia mult prea radicala, deoarece nu mai da utilizatorilor ncio posibilitate de alegere.

Pana la urma s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de maxim 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai.

Comisia se aratase initial nemultumita de modul in care Microsoft va lasa clientii sa aleaga, insa dupa mici modificari cei de la UE au schimbat tonul, iar de vineri varianta de alegere a browser-elor va fi supusa testelor in randul grupurilor de consumatori si a producatorilor de soft.

Neelie Kroes, comisarul european pe probleme de concurenta a admis ca multi din rivalii Microsoft vor fi nemultumiti de intelegere, insa subliniaza ca schimbarile vor readuce un mediu concurential pe piata browserelor web.

Comisia e multumita si de raspunsul Microsoft la acuzatiile cum ca ar fi ascuns companiilor concurente detalii importante de interoperabilitate fara de care produsele rivalilor nu puteau comunica in relatia cu produse cunoscute ale Microsoft, cum ar fi Word.