Microsoft a ajuns la un acord cu Comisia Europana pe tema browserelor web, CE acceptand schimbarile facute de Microsoft prin instalarea unui "ecran de alegere", "choice screen", din care utilizatorii pot selecta din 12 browsere web, astfel incat Internet Explorer sa nu mai aiba o pozitie privilegiata, in detrimentul concurentei sale, anunta un comunicat al Comisiei. Ecranul de alegere va fi disponibil pe 100 de milioane de calculatoare din Europa la mijlocul lui martie 2010, iar anual va intra pe circa 30 de milioane de noi PC-uri.

Acest "ecran de alegere" va permite utilizatorilor sa aleaga cu ce browser doresc sa "navigheze" pe web, iar Internet Explorer nu va mai avea un avantaj in fata concurentei. Ecranul de lagere va ajunge la utilizatori sub forma unui update la Windows, cei care au calculatoarele setate sa primeasca automat actualizarile il vor primi automat, iar cei care nu au acest lucru vor fi intrebati daca vor sa-l instaleze.

Pe ecranul de alegere vor fi 12 browsere: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir si Slim Browser.

Cinci browsere cu cele mai mari cote de piata vor fi evidentiate, pentru celelalte utilizatorii vor trebui sa faca scroll. Microsoft a primit termen limita jumatatea lui martie pentru a pune update-ul la dispozitia utilizatorilor, iar din acel moment va fi direct la dispozitia celor care cumpara Windows 7. Ecranul va trebui in cinci luni sa fie disponibil pentru toti utilizatorii de XP si Vista. Update-ul va ramane valabil pentru cinci ani.

Utilizatorii vor putea instala unul sau mai multe din cele 12 browsere web, lista lor va fi actualizata o data la sase luni, in functie de datele legate de cote de piata furnizate de mai multe surse.Comisia mai precizeaza ca cei care nu vor sa instalezze un browser sunt liberi sa inchida ecranul de alegere. Un alt amanunt precizat este ca prin instalarea unui nou browser, Internet Explorer nu va fi automat dezinstalat.

Totul a pornit de la acuzatiile Comisiei care considera ca Microsoft face tot posibilul sa puna piedici concurentei, iar lucrul acesta era valabil si la capitolul browsere web, unde Internet Explorer era inclus automat in sistemele de operare Windows. Totusi, Microsoft a anuntat pe 11 iunie ca nu va mai oferi browser-ul alaturi de sistemul Windows 7 in Europa, insa UE a considerat decizia mult prea radicala, deoarece nu mai da utilizatorilor ncio posibilitate de alegere.

Pana la urma s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de maxim 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai.