Livrarile Apple iPad catre primii clienti din SUA incep sambata, dar jurnalistii care au avut posibilitatea sa-l testeze deja au scris cronici in mare parte pozitive, arata articolele din presa internationala. Unii spun ca bateria poate tine chiar peste 12 ore, e laudata usurinta cu care tableta poate fi folosita si calitatea imaginii. La partea critici sunt enumerate cateva capabilitati care lipsesc: multitaskingul, camera foto/video, dar si lipsa anumitor aplicatii.

Mai multe bune decat rele

In mare parte cei care au testat tableta, de la PC World, pana la The New York Times spun ca iPad nu dezamageste si ca ofera o experienta de calitate la navigarea web. Foarte laudata a fost si bateria despre care Steve Jobs spunea ca tine 10 ore. Ei bine, sunt ziaristi care spun ca au rulat chiar peste 12 ore de clipuri video pana cand bateria s-a golit, iar in cele mai pesimiste evaluari a tinut cam noua ore.

Alte lucruri care au fost laudate sunt: usurinta de utilizare, calitatea imaginii, viteza procesorului si modul in care tableta tine cu succes locul unui laptop la multe tipuri de aplicatii.

Criticile au fost relativ putine in raport cu vorbele "de bine", iar o mare parte dintre ele se refera la functii care lipsesc: camera foto/video, multitasking-ul, lipsa programului Flash si chiar lipsa tastaturii. Cei mari radicali la capitolul critici spun ca iPad nu e decat un iPod Touch mare, greu si scump.

Altii se plang de amanunte ce deriva din experientele si tabieturile fiecaruia. Unii spun ca e greu sa scrii fara tastatura, altii ca dintr-o anumita pozitie imaginea se vede neclar. Printre elementele negative se numara si faptul ca e mai greu sa editezi tabele mari de date sau documente lungi.

Aplicatii fel de fel, pline de imaginatie

A fost publicata o lista de aplicatii, pentru moment circa 2.500, insa cele 150.000 disponibile pe AppStore pentru iPod Touch si iPhone vor fi disponibile si pe tableta. In afara de aplicatiile gratuite, cele mai ieftine sunt 99 de centi dar altele trec de 30 de dolari. Spre exemplu un simulator de baseball costa 14,99 dolari, un joc de scrabble cam trei dolari, un joc de hochei tot atat, iar un program prin care iti poti compune singur tonuri de apel complexe e circa 10 dolari.

Exista si o aplicatie text - to - speech care costa 29,99 dolari, dar exista multe aplicatii ieftine, dar inedite, cum ar fi posibilitatea de a afisa pe ecranul tabletei un carton in stilul celor folosite de cersetori. Aplicatia costa 99 de centi si se numeste iCardboard.

Specificatii si preturi in SUA

iPad are ecran de 9,7 inch, cantareste sub 700 g, iar bateria tine 10 ore, sustine compania. Tableta poate fi folosita pentru navigat pe web, dar se adreseaza si fanii jocurilor video, avand pe langa toate acestea si functii complexe de e-reader.

Preturile pornesc de la 499 dolari in SUA, la versiunea de 16 GB, fara 3G. Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.

Concluzia celor care l-au testat este ca desi iPad nu face destule lucruri, cele pe care le face, le face bine.