"Tinand cont de anvergura si perioada lunga a unui contract din acest domeniu, ne asteptam la pierderi semnificative la multe firme care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii. Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT (cu PESTE 16%, deoarece taxele marite merg in cascada) va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", a mai mentionat presedintele ARIES, asociatie care, potrivit datelor de pe site-ul propriu, are in prezent 360 de firme membre.
Alexandru Borcea a mai amintit ca masura scutirii de la plata impozitului pe venit a programatorilor IT impreuna cu programul de promovare a exportului si cota unica de impozitare, a atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si a asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT si a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000, la peste 600 milioane euro in 2009.
Tinand cont de efectele negative globale ale deciziei eliminarii scutirii de plata impozitului pe venit a programatorilor, ARIES solicita autoritatilor revocarea acestei decizii din pachetul negociat cu FMI, inceperea negocierilor cu reprezentantii industriei, si elaborarea in comun a unor masuri care sa duca nu numai la conservarea starii actuale, dar si la dezvoltarea rapida si durabila a acestei industrii.
- Asesoft: Statul ar pierde de 12 ori mai mult decat ar castiga din impozitarea veniturilor din IT
Eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT este gresita, statul urmand sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicarea acestei masuri, sustine si presedintele grupului IT Asesoft, Sebastian Ghita, citat de Mediafax.
Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.
"Spre comparatie, estimam ca Romania va pierde, in acelasi timp, intre 120 si 150 de milioane de euro anual. Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii. Romania ar trebui sa aiba o gandire strategica in acest moment, pentru ca masuri insuficient elaborate sa nu conduca la pierderi foarte mari pe termen mediu si lung. Uneori, pentru a pastra un avantaj important, precum sunt programatorii romani, chiar este bine sa ne imprumutam. Altfel, pierderea este rapida, puternica si greu de recuperat", a mai spus Ghita.
La randul sau, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, a declarat ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.
- Update: Varujan Pambuccian, despre motivele pentru care sustine mentinerea scutirii impozitului pe veniturile programatorilor
Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a declarat pentru HotNews.ro ca sustine mentinerea scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, aratand si motivele in acest sens.
"Sustin mentinerea scutirii de impozitul pe veniturile programatorilor pentru ca:
- Este una dintre cele mai rentabile investitii facute de statul roman vreodata. La fiecare leu pe care nu il ia din impozitul pe salariul programatorului, statul primeste citeva sute de lei din contributii la asigurari sociale si impozitul pe profit al companiilor.
- Pentru ca este singurul domeniu in care ne diferentiem net ca tara in interiorul zonei euro-antlantice. Este singura specializare certa de tara, ceea ce aduce investitii straine si siguranta.
- Pentru ca am investit foarte mult in scolarizarea programatorilor si mi se pare ciudat ca UE sa rezolve problema deficitului de programatori pe seama industriei noastre. Nu cred ca este intamplator faptul ca aceasta masura este ceruta de Comisa Eurpoeana si nu este ceruta de FMI. Ca sa facem o diferenta intre subventii si investitii, v-am dat exemplul industriei IT ca investitie. Va dau exemplul agriculturii ca subventie, domeniu in care cheltuielile anuale sunt de 3 miliarde euro ca sa revina la buget anual 45 milioane euro. Si va intreb, daca ati avea banii dvs si ati avea doua fonduri de investitii, unul in care la fiecare leu vi s-ar returna citeva sute si unul in care ati investi 3.000 lei ca sa vi se returneze 45 lei, unde ati pune banii?", a spus Pambuccian.
Guvernul s-a angajat, prin memorandumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, precum si eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.
E pacat mai ales ca incepem sa ne simtim mintiti. De fapt nu doar se reduc cheltuielile, ba se incearca si cresterea veniturilor. Si de unde sa cresti veniturile, decat de la privati?
E pacat poate nu atat de sumele cu pricina, ci mai ales pentru ca se aplica niste principii gresite. Taiem de la cei care produc, care pur si simplu aduc bani in tara.
Oricum se platesc foarte multe impozite in domeniul IT, sa nu isi faca restul lumii impresia gresita ca nu se plateste nimic. Asta e pur si simplu o dezinformare.
Pacat si din pacate, consecintele se vor vedea, asa cum spune mai jos si un alt forumist, pe termen mediu si lung.
Totusi, ideea e ca nu e cazul sa dezvoltam o "lupta de clasa". Nu am vorbit despre noi ca despre "elite", ci doar ca niste oameni care, spre deosebire de alte "elite", ADUCEM bani in tara.
Din banii adusi in tara (poti sa ne privesti ca pe niste "capsunari" dpdv-ul asta) se plateste TVA si impozitele pe salariile aferente firmelor.
In plus, consumul creste si, in mod normal, comertul creste si totodata si productia interna ar trebui sa creasca. Ideea era ca cei care atrag bani in tara (mai ales acum, ca e nevoie de bani), sa fie incurajati sa o faca.
Cu tot respectul, degeaba practici medicina daca la un moment dat vei ajunge sa nu mai ai pacienti pentru ca nu mai au bani (scuze exagerarea).
Indirect, din banii care intra in tara (nu numai de la IT-isti, sa nu fac impresia ca ne consideram buricul pamantului) au de castigat mai multi romani.
Ca si concluzie, ideea e sa mai si aducem bani in tara daca oricum dam tone de bani pe importuri (ca nici oua nu mai gasim de la noi, ci aduse te miri de pe unde!). Pt ca sub o forma sau alta banii aia oricum intra in economie si ung sistemele.
PS: poate gresesc, dar eu asa am inteles aceste facilitati pt domeniul IT.
Din pacate, si zic - din pacate -, nu vor fi afectate firmele mici/medii care apeleaza la "tertipuri" care in definit sunt legale. Ci vor fi afectate firmele mari, care deja au zeci - sute de angajati (in RO nu exista inca firme de mii de angajati ca in India), care merg "pe bune".
Crede-ma, firmele mari prefera sa nu se complice si sa primeasca acest ajutor din partea statului. In domeniul outsourcing, de ex, fiecare 0,5$ / ora / om poate face diferenta intre Romania sau India sau China.
Majoritatea afacerilor IT (in special outsourcing) sunt usor de mutat. Ai de mutat de cele mai multe ori softuri, setari, imagini de sisteme de operare, etc. Avem legaturi Internet suficient de mari ca sa suporte asemenea transferuri, asa ca deciziile se pot lua chiar si overnight, fara riscul unor probleme logistice f mari.
Personal am castigat un proiect in dauna unor chinezi si stiu ce vorbesc.
Trebuie inteles ca in domeniul IT concurenta este foarte acerba (cum ziceam, bataia se duce la centima) si este unul dintre putinele domenii in care Romania se poate bate de la egal la egal cu tarile dezvoltate.
practic statul roman face o incercare timida si stangace de a-si pastra tinerii butonatori. deci masura propusa acum loveste direct angajatii, nu firma. daca se va implementa.. luna urmatoare programatorii vor face cunostinta cu impozitul pe venit.. direct de pe fluturasul de salariu.
in realitate sunt putini angajatii din IT intra in aceasta categorie. din aia putini o gramada isi iau partial salariile 'in plic', pe micro, pe pfa.. si cine stie ce alte metode...
deci masura este inutila.. nu va aduce cine stie ce venituri.. dar si aia care anunta apocalipsa in IT sunt niste gargaragii.
candn egociezi zici cat vrei im mana... deci pentru angajatii noi va plati mai mult firma.
Firme gen Adobe sau Route 66 in mod cert n-o sa plece din tara. IT-ul are un specific: necesita investitii materiale reduse, dar investitii umane majore si care nu se pot realiza altfel decat in timp lung. Daca Adobe vrea sa plece din RO, in mod cert n-o sa vrea toti angajatii Adobe din RO sa plece o data cu firma in alta tara, nici macar in alt oras. Daca Adobe la faza asta pierde jumatate din angajati, pierderea e mai mare decat daca tre' sa le dea la toti 16% in plus pe urmatorii cinci ani. Asa ca Adobe n-o sa plece din tara. Si nici Continental sau Alcatel.
Putini stiu faptul ca scutirea se aplica doar firmelor cu profit > 10000$ pe cap de programator sau ca noi programatorii aducem banii din afara exportand si altceva decat materie prima. Stiti doar sa spuneti: "Noroc cu IT-ul ca avem si noi elite" sau ca ne credem prea destepti/inteligenti.
NOI ADUCEM CEA MAI MARE VALOARE ROMANIEI PE PLAN INTERNATIONAL vezi romani la Microsoft, Google, Yahoo, etc. Ramaneti voi cu cersetorii, capsunarii, hotii si prostituatele voastre dc prin asta intelegeti viitorul.
Deci ne e frica sau nu ca ne pleaca companiile?
CAPITOLUL III - Venituri din salarii
ART. 55 - Definirea veniturilor din salarii
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
l) veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator;...
Cre' ca ce te induce pe tine in eroare e faptul ca atunci cand esti angajat se ocupa firma sa-ti vireze toate darile catre stat, inclusiv impozitul. Da' aia nu inseamna ca scutirea de impozit e pt. firma. Ea se calculeaza si se aplica pe leafa fiecarui individ in parte.
ca firma de IT sa primeasca aceasta scutire trebuie sa aiba PROFIT MINIM 10000 eur/angajat/an
impozit pe profit 1600eur/angajat/an
intrebarea simpla cine castiga firma sau statul ??
1600Eur>>>2500 ron
prin urmare daca statul abroga acesta scutire firma va plati cei 2500 ron/an si FOARTE probabil va avea profit 0 prin urmare statul pierde minim 1000 eur/angajat/an
q.e.d
Is firme mici care practica munca la gri sau la negru.
Dar corporatiile cu sute mii de angajati nu-si permit.
In plus, aceste corporatii au ca si "clienti" firmele mama.
Mai exact firma mama plateste filiala din romania la numar de ore (sau alte sisteme similare) si vinde apoi produsul final clientilor reali.
Practic in loc sa faca castig de 10000 euro/angajat o sa aiba profit de 100 euro/angajat, diferenta de profit fiind inregistrat in america, germania... unde e inregistrata firma mama.
Am patit chestia asta cand m-am angajat, la vreo 6 luni cred s-a modificat CAS (sau CASS) si m-am trezit cu ~100E mai putin. crezi ca s-a negociat vreo modificare a netului? Solutiile exista, sa te faci PFA sau sa iti treaca pe CM doar salariul minim pt studii superioare si restul sa iei la plic. Din asta fentezi impozitul dar nu ti se plateste nici cotizatia la pensie asa cum ar fi normal, deci teapa tot tu iti iei.
Ma rog, nu asta era problema. Problema este ca medicina este un serviciu oferit de stat. Platit din bani publici. Bani care trebuie sa vina de undeva. Corect ? Industria IT este o industrie producatoare. Este una din industriile care aduc bani in tara pentru a plati platesc aceste servicii. Fiind o industrie si cu mare potential intr-o tara care aproape ca nu mai exporta nimic, s-a hotarat sa fie ajutata sa creasca. Dar nu oricum. Scutirea s-a dat doar acelor specialisti care aduc peste 10000 de dolari in tara, deci care aduc un beneficiu de N ori mai mare decat daca ar fi impozitati.
Acum insa, se risca aceasta industrie pentru un castig minor pe termen scurt. Cititi ce a scris deputatul Varujan.
Desi masura este proasta nu ca fond ci pentru ca ea (scutirea din domeniul IT) trebuie anuntata cu 1 an mai devreme pentru a lasa timp firmelor sa se "regrupeze" cu noua realitate, in final este una normala.
Se dorea sprijinirea sectorului IT, a fost sprijinit acum in plina criza, se doreste apelarea la aceasta "rezerva".
Din pacate romanii apreciaza numai ce e de luat moaca si de pus umarul nu prea.
Adica in loc sa zica saru-mana ca au avut o scutire fata de oricare alta breasla din Romania, brusc se simt calcati pe coada.
Mi se pare cam ipocrit sa zici "ma duc in Germania sa platesc 50% decat sa stau in Romania", dar ma rog fiecare cum doreste.
Nu se salveaza Romania cu banii din scutirea asta, dar parca daca tot plateste toata lumea un impozit, nu inteleg de ce sa nu fie platit si de ei.
Daca IT nu face fata, atunci scuzati-ma ceilalti ar trebui sa se sinucida?
Eu nu inteleg de ce se vede aceasta scutire ca un drept, si nu ca un favor temporar ?
Bine o sa ma trezesc cu 100 de insi IT care o sa imi spuna cat platesc ei (si ii inteleg) dar totusi SUNT MAJOR, SUNT CETATEAN ROMAN si cred ca A PLATI CEEA CE PLATESC SI CEILALTI nu mi se pare asa o crima.
Pana la urma vorba celor din domeniul medical (care isi fac treaba bine) "noi suntem mai putin importanti ?"
Si la o adica doctorii (cei buni) fac nu numai 5 ani de facultate (la fel de grea poate ca cea din IT) dar in plus si 2 ani de muncit PE DEGEABA in spitale !!!
Asa ca...
Daca e sa facem totusi o comparatie putem privi lucrurile in felul urmator: rezultatul muncii unui IT-ist se vede direct prin exportul unui produs (software)... iar doctorii, porfesorii etc sunt (practic) platiti din aceste exporturi...
De asemeni, idea socialista de solidarita la greu ma inspaimanta... mai ales ca este stupid sa iti dai singur creaca de sub picioare, distrugand practic singura sursa export majora... Sa nu ma intelegeti gresit: tatal meu e profesor si stiu cum e sa muncesti pe nimic... dar daca doar cateva firmede IT (mari) se hotarasc brusc sa isi mute sediile din romania in India (sau oriunde altundeva), Romania va pierde considerabil mai mult iar bugetarii ca taica-meu vor avea si mai mult de suferit...
Ps. Era un idiot de forum care spunea ca "16% pt o comanie mare" nu inseamna mare lucru... vreau sa ii transmit ca: 1) ca 1% pt o compania mare inseamna enorm. 2) daca ar fi ca firma angajatoare sa compenseze prostia facuta de statul roman trebuie sa scoata ceva mai mult de 16% (undeva la 20 - 22 % -daca nu ma credeti puneti mana si calculati)
PS2. Este clar ca acest guver este incomptent si fara o viziune pe termen mediu, este clar ca BNR nu serveste statului roman ci bancilor straine... sper ca tot romanul prost ca macar in ceasul al 13-lea sa se trezeasca si ei (desi stiu ca nu o sa se intample)
Multe firme, mai ales mari, au anuntat deja ca n-o sa compenseze scaderea de leafa. Io, lucrand in domeniu, si stiind care e situatia pe piata muncii, sunt relativ sigur ca asta nu va duce la demisii masive. Asa ca fii matale linistit: n-o sa plece nici o firma semnificativa din RO. Vor pleca cativa fraieri si cativa norocosi (fraieri aia care pleaca la plezneala, ca nu pleci la plezneala cand somajul e in crestere pe aproape tot globul, norocosi aia care pleaca cu job asigurat) in strainatate, da' asta va fi cam singurul efect, si treaba asta oricum se intampla si pana acuma. Parerea mea.
Acum 2 ani am fost la iarba verde cu o gasca de 5 medici de varsta apropiata de a mea (35-45 ani); sotiile lor lucrau tot in sanatate. Eu fiind IT-ist (platitor de 16%) de 15 ani eram singurul cu o Dacie, restul aveau masini straine, chiar si cate 2. La un moment dat mi s-a facut scarba: se plangeau toti ca ce salariu mic au si in acelasi timp isi planificau a 2-a (__a doua__) excursie din vara aceea in Europa (de data aceasta la Venetia). Din partea mea n-au decat sa se plimbe, dar macar sa faca ciocul mic....
Intr-adevar si ca sa devii medic trebuie sa faci multi ani de scoata si rezidentiat ca apoi sa ai un salar de mizerie.
Daca un medic face o greseala acea greseala poate costa viata cuiva, daca un programator face o greseala de obicei acea greseala inseamna un profit mai mic pentru firma respectiva (nici macar pierdere).
Discutia era despre impozitul pt cei care lucreaza in IT si ce impacte ar avea acesta.
Nu era vorba "cine merita salar mai mare medicii sau cei din IT"?
Cat aduce un spital bun de 100 de doctori?
Pe perioada asta de criza s-au facut angajari.au venit mi de firme,
Mi se pare ca tu esti ala emotionat. Sectorul asta functioneaza, daca e se sa faca reforma se se faca acolo unde nu functioneaza.
Daca tu crezi ca punand 16% impozit o sa se castige ceva de aici o sa te inseli amarnic,
O sa fie cel putin la fel in urmatoarele luni, O sa se revina la pfa, iar pe termen lung viteza de investitit o sa scada progresiv, deci implicit si birul catre stat.
Asa ca domnu doctor cine e ala emotionat?
Nu spun ca nu e nevoie de medici, Nu spun ca nu ne trebuie medici din aia buni. Din nenorocire pentru noi astia nu se pricep la nimic, Sectorul asta IT merge pentru ca un trend. Merge fara ca statul sa faca nimic, SI merge in sensul ca apar noi si noi firme mari, Asta inseamana o crestere, poarte mai mare ca 16 %, Idea e ca ei char au rapotele astea. Ca o concluzie nu te atinge de ceva care merge.
bani astia vin de afara, bani care se iau de de la bugetari sunt tot de la buget, nu stiu daca pricepi, iubitor de povesta cu capra vecinului.
Io spun ca poate un buget progresiv ar fi si mai ok, sa fim impozitai cu 60, 80, 90% ca doar, doar o sa fi si tu multumit.,
Orice ar fi, sistemul medical, defapt tot sistemul bugetat, trebuie reformat, nu asa cum zice base, cu "taiem si vedem ce se intampla" poate poate functioneaza,
Daca reformarea asta ar merge atunci ar merita super impozitare pe termen scurt, cu riscul de termina industria IT.
Dar asta nu o sa functioneze, si stii de ce? Exista foarte multi patetici ca tine, iubitori de povestea cu "capra vecinului"
In ciuda acestui lucru platesc in continuare, pentru un produs inferior pe care no sa-l folosesc niciodata, fara posibilitatea de a refuza sa platesc pe motiv ca am asigurare "la privat". Unde e dreptatea aici ?
Medicii DE LA STAT sunt prost platiti, si multi dintre ei prost pregatiti. Sistemul e in sine subfinantat si imposibil de folosit. (Am treaba, nu pot sa stau 10 ore la coada sa-mi dea o reteta de ampicilina pt raceala). Daca esti medic bun poti oricand sa te muti pe un salariu decent la o clinica privata corect finantata. Doar ca acolo nu mai stai la barfa, chiar se munceste.
Inca n-am vazut medic dispus sa munceasca 8 ore pe zi pe bune care sa aiba sub 1500 de euro. Da, aici in Romania.
In Romania se platesc cam 80%, nu 50% ... iar in Germania si angajatii pot scadea din impozite cheltuieli, nu doar firmele.
Daca se introduce impozitul se va mai plati 1 profesor deci 4-5.
Dar peste 3 luni firma la care lucrez se poate decide ca nu mai e rentabil sa ma plateasca pe mine si ca ar putea sa plateasca 2 indieni, asa ca se muta in India. Eu, nu imi mai gasesc de munca aici asa ca plec in afara. Statul nu mai are de unde plati cei 4-5 profesori asa ca-i da afara. Dandu-i afara, trebuie sa le plateasca ajutor de somaj. Cum nu are de unde, mai trebuie sa dea afara inca 1 profesor ca sa le plateasca la toti ajutori de somaj.
Concluzia: Impozitul este o masura care aduce bani pe termen foarte scurt. Pe termen lung statul pierde bani.
Nu plec eu de nebun in Germania si las tara la greu, pleaca firma si ma lasa pe mine cautand de lucru.
'Au poate nu intelegi pe deplin cazul: firmele din IT platesc absolut toate darile la stat iar angajatii sunt scutiti doar de impozitul pe venit de 16%, in rest CAS, CASS,. somaj etc sunt platite integral.
Asa ca va rog sa ma scuti de comparatii cu alti bugetari, medicii in speta, atata timp cat eu ca IT-ist platesc asigurari de sanatate cu carul iar cand merg la spital doctorul sa-mi ceara spaga aferenta...direct, fara nici o jena!!! Comparati-ne doar cu acele sectoare care aduc bani in tara! (daca aveti cu ce! sic!)
Faptul ca muncitorii din constructii care v-au construit sediul nu fac EXPORT nu inseamna ca sunt mai putin importanti !
Faptul ca economisti care va calculeaza cheltuielile firmei si nu fac EXPORT nu inseamna ca sunt mai putin importanti !
Faptul ca un doctor de la stat bun opereaza si salveaza viata unui IT-ist si nu face EXPORT nu inseamna ca sunt e mai putin important !
Faptul ca exista doctori incompetenti e vina Universitatilor si a PROFESORILOR in special (pentru ca nu-i asa sunt de stat, si coruptia e mare in unele facultati/profesori) este o alta problema, faptul ca cei buni emigreaza pentru ca spitalele sunt de stat (angajat pe pile, salariu mic) dar asta nu inseamna ca voi din IT aveti un drept in plus ca cetateni fata de ei !
Dar oricat de inteligenti ar trebui sa pareti nu intelegeti acest lucru, si pentru ca nu trebuie sa fii inteligent, ci trebuie sa fii doar intelept (cinstit).
De ce nu-ti pui problema ca n it-isti sustin si pe altii.
Daca o firma care face soft isi ia talpasita si se muta in India si lasa sute de it-isti fara servici n-or sa mai manance nici economistii din firma aia si nu numai ca n-o sa mai plateasca nimeni impozite, toti or sa vrea ajutor de somaj. Aia zic oamenii astia. E ceva gresit in ce zic?
Singurul lucru care ii face speciali pe it-isti este faptul ca afacerea lor inca merge. De ce s-o distruga?
In alta ordine de idei, problema e cu totul alta. Firma a investit in Romania nu pentru ca avea muncitori in constructii care sa construiasca sediul, nu ca ar avea economisti care sa calculeze cheltuielile firmei si nu ca ar fi doctori buni la stat care sa-i opereze IT-istul cand acesta "capata vreo defectiune"! NU! Firma a investit in Romania pentru noi, acei IT-isti care muncim ieftin si bine si pentru care ea, firma, castiga bani, si pentru care ea, Romania, castiga taxe si impozite si pentru care ei, muncitori, economisti, doctori, castiga un salariu facand sedii, calculand cheltuieli si doftoricind IT-isti!
Ok, acum o sa-mi ziceti probabil ca de ce atunci acei profesori care ne-au format sa sufere corectii de 25% din salariu! Si-atunci o sa zic ca nu-s de acord nici cu acea masura pompieristica de a taia din salarii, ci doar cu repararea anomaliilor!
(Un mic ex: la fac. pe care am absolvit-o, AC in speta:
-prof. univ., 4h/sapt, materie importanta, teorie total depasita de progresul tehnicii, 2004 A.D., salariu 68 mil lei! (Cine stie cat o avea acum). Reversul medaliei:
- asistent univ., 48h/sapt, teorie + practica la laboratoare up-to-date, salariu 7 milioane lei vechi!!!) etc...
Ca o concluzie, eu as zice in primul rand sa nu comparam mere cu pere, iar in al doilea rand sa ne scutiti de judecatile dumneavoastra "de valoare" si de atacuri gratuite, precum in ultimul paragraf! Va multumesc!
78 mil nu 68 :P
o masura luata acum, atat de rapid (nici 1 luna) nu poate duce decat la giumbuslucuri financiare si la oameni plecati din tara.
gandestete ca la multi o sa le scada salariile cu 10-20%...
aia ori o sa renegocieze (plateste mai mult firma), ori o sa plece, ori o sa cheltuiasca mai putin.
oricum ai lua asta rezultatul e acelasi: castigi din impozit dar pierzi cel putin la fel pe alta parte!
nu e vorba ca suntem noi buricul pamantului (un medic face o meserie mult mai importanta ca noi - cei care nu omoara prin spitale), dar este o masura facuta sa atraga bani in romania, daca nu o sa mai fie nu o sa mai atraga bani => pierderi > decat castigurile...
simpplu
Ai dreptate cu faptul ca nu este un drept impozitul ala si ca e santaj 'emotional' chestia cu de 12 ori insa te intreb altceva: si daca e 0,5 mai mare prierderea mai mare decat castigul ti se pare ca Romania isi permite asa ceva acum? Nici eu nu cred ca o sa piarda de 12 ori mai mult, insa cred ca or sa piarda mai mult decat or sa castige.
Cam asta e... opinia mea este ca daca se plang firmele ca le afecteaza anul financiar-fiscal OK, dar cand se plang niste angajati ca vezi Doamne sufera prea mult ca sa plateasca ceea ce plateste toata lumea mi se pare o inpetie.
Si cred ca cei care plang cel mai mult sunt cei care sunt cei mai mediocri din IT, si care practic 16% inseamna "ceva" pentru ei. Pentru acestia pot sa le urez sa se ia de mana cu toti ceialalti care vor locuri de munca pentru o "mica atentie" si nu vad THE BIG PICTURE si anume faptul ca UN PROFESIONIST ARE SALARIUL DESTUL DE MARE ca sa nu il mai intereseze cine stie ce scutire, bon de masa, reducere abonament de transport sau alte masuri "pensionariste".
Asa ca bine ca va dati arama pe fata, si votati in continuare cum va dicteaza constiinta, la sfarsit tragem linie si vedem DIN CE E FORMATA ROMANIA si DE CE NU AJUGEM DEPARTE.
o zi buna.
Mai mult decat atat. Nu toti cei care au reducere la impozit o primesc. Nu obliga nimeni firmele sa dea programatorilor banii aia. Asta este un beneficiu pentru firmele mari si aici e raul cel mai mare.
Daca e sa mergem la nivel individual mai spun ce am spus la un alt articol: scade puterea de cumparare si gandeste-te ca aia cu salarii mari cumpara nu se joaca, sau fac economii mai mari si alea la randul lor platesc salarii.
Ideea de baza e alta: o industrie care functioneaza intr-o situatie ca cea de acum trebuie lasata sa se dezvolte pentru ca ii sustine si pe altii. Iar in it la ora asta nu se discuta de putini bani.
Poate incerc eu sa fac un rezumat mai bun.
1. Tu ca si programator negociezi salarul net fara sa te intereseze cheltuielile firmei.
2. Daca firma ta iti reduce salarul din cauza acestei legi noi e posibil sa nu mai faca fata competitiei saariale si tu vei pleca din firma.
3. Firmele care sunt scutite de impozit sunt cele care au profit de peste 10.000 EUR pe cap de programator (deci statul ia impozit 1600+ EURO impozit de aici).
4. 90% din firmele IT din Romania au capital strain sau cel putin exporta produsele software in strainatate.
5. Din punctul 4 si 5 rezulta ca firmele nu vor mai raporta profitele respective in Romania deci statul in loc de 16% din 10.000+ va incasa cam 16% din 1000-1500 (salarul mediu al unui programator).
Deci cine ce pierde? Statul pierde in orice situatie.
Bonus punctul 6. Firma isi muta sediul in India si statul va pierde sute de mii de euro poate chiar milioane.
Paul, nu-i nevoie sa fii nici tu ironic la ironia doamnei doctor.
(Despre meteahna de a te crede superior, cere-i daune un salariu pentru munca facuta aiurea medicului care ti-a ucis ruda asa cum iti cere seful tau din salariu lucrezi aiurea... Apoi gandeste-te la complexul tau de superioritate...
Ceea ce corect atragea atentia domana doctor era ca:
- Masura stupida de impozitare a programatorilor va avea ca efect nu cresterea veniturilor statului ci caderea in lant a intregii industrii IT,
-insa masura de reducere a salariului medicilor cu 25% (unde castigul teoretic al statului e chiar mai mic decat cel din impozitul programatorilor) va avea efecte mult mai profunde decat inchiderea unei industrii.
Crezi ca sistemul medical nu poate sa mearga mai rau decat acum? Think twice!
P.S. As vrea sa vad si eu o reducere cu 25% a biletului RATB/Metrorex facuta cu ocazia reducerii salariilor.
P.S.2. Offshore! Stiti voi ce-seamna asta: Merg la office nu la serviciu. Serviciul meu e in insulele virgine...
Legat de ce spui, ca medicina ar putea sa mearga si mai prost, asta e o prostie, trebuie facuta sa mearga mai bine, nu prin marire, nu prin reducere, ci printr-o reforma adevarata. Sa nu imi spui ca nu sunt medici care sunt plati ca specialisti si is zero barat, Banuiesc ca au auzit de aparate medicale de milioane de euro care stau pentru ca nu este cine sa le foloseasca.
Deci trebuie reforma.
In IT nu trebuie facut nimic, el creste, asa din piatra seaca, asta merge, anul asta poate sa aibe o crestere mai mare de 16 %, fara sa se faca nimic, firme de apartament nu mai sunt, dar daca sunt is zero barat. Riscul asa cu e in articolo o scadere de 12 ori, de 1200%.
Deci matematic ce preferi o crestere continua, de peste 16 % sau o scadere cu 1200%, si asta numai asa de dragul "caprei vecinului".
Mai o observatie: medicina n-ar trebui vazuta ca un serviciu public. Tot mai multe firme, mai ales din IT, isi asigura privat angajatii pentru probleme medicale si stomatologice. Firmele medicale care asigura serviciile in cadrul unor asemenea asigurari au de asemenea contracte cu statul. Io nu vad de ce unitatile medicale nu se privatizeaza integral, si statul nu le trateaza la fel.
In comparatie, ce face un medic: ajuta la recircularea banilor deja existenti in tara. Nu aduce nimic, consuma ce produc altii. Daca se produce mai putin, atunci e normal ca suma care se recircula sa fie mai mica, nu?
Tocmai ce ziceam, ca eliminearea scutirilor poate nu este atat de grava, doar ca guvernul trebuie sa o anunte cu minim 6 luni INAINTE de aplicare (precum in orice stat civilizat din lume) si mai bine cu 1 an pentru ca masura priveste si veniturile anului precedent, etc.
SI AR MAI FI O PROBLEMA: o tara cu destula industrie IT este si Cehia, dar eu nu am auzit ca sunt probleme chiar daca acolo costurile sunt mai mari.
Eu cred ca ne-am orientat prin a ne grabi sa ne oferim ca fiind "IEFTINI" spre a atrage investii IT gen "munca pentru indieni" decat IT de top.
Acum sunt cu siguranta foarte multe firme care fac IT de top in Romania, dar hai sa nu punem tot ITul in aceiasi barca.
Asa ca atitudinea asta de superioritate a unora de pe forum e penibila. Sapt trecuta discutam cu unul din tara si cat de bucuros era ca a umblat la salar bugetarului si nu a marit tva. Presupun ca f multi postau atunci pe forum cum ce tare e Base.
Acuma ca i-a lovit si pe ei, incearca sa ne explice cat de proasta e decizia.
Sincer eu is de acord cu impozitarea tuturor fara exceptii. Sa nu uitam ca acum 3-4 ani confectiile erau f prospere in romania tot prin loan. Si ele aduceau euro in tara si totusi au platit toate taxele.
Ti se pare tie ca Romania face avere din IT? In romania e doar suport si testare. Nu e nici un mare dev center de la o firma mare aici (google, microsoft etc). Vi se pare ca sunteti destepti dar nu e chiar asa
Mama a lucrat in confectii, eu am terminat printre primii IT in iasi. Daca cineva a facut IT nu e destept automat, la fel cum si cel din confectii nu e prost, poate la vremea lui nu a avut posiblitatile care tu le-ai avut ( de la tara, pe timpul lui ceasca, etc).
Ca e concurenta acerba cu India, nu stiu daca rezistam cu 1500-2000 de euro net in conditiile astea..
apropo de calificare, crezi ca in industria it iti poti rotunji venitul din spaga (sau, ma rog, se pot pretinde si primi "atentii")?
Lucrez in IT si ti-am dat un + la vot, asa, ca sa se vada si opinia ta, sa nu ramana ascunsa.
Asta legat de noi, iar daca vrei o parere sincera si reala legta de sistemul sanitar din tara : e de-a dreptul patetic, plin de dinozauri spagari, de nepotisme. Compatimesc doctorii tineri care sunt platiti cu sume derizorii, dar pe ansamblu, medicina la noi e ca mafia siciliana(din facultati pana in spitale).
In vreme ce noi producem foarte multi bani creand cod(materia prima e in capul nostru), voi consumati o carca de bani, justificati partial doar prin necesitatea de a exista. Sa nu generalizam totusi, pentru ca probabil sunt doctori capabili pt care juramantul depus la inceput de drum valoreaza ceva.
Altfel, numai bine la toata lumea!!
Va doresc success.
Eu ziceam ca IT-ul este unul din principalele servicii pe care le exportam. In rest, importam. Dvs, cu tot respectul, dpdv al economiei, nu aduceti bani DIN AFARA, ci va bazati pe ceea ce exista in economie.
Nu contest meritele nimanui. Pana la urma pana si un gunoier este f important in societate. Insa "subventia" pt IT nu era pe cata scoala fac IT-istii, ci pe ROLUL acestui domeniu in economie.
Sunt lucruri care trebuie clarificate din start, ca sa nu comparam merele cu perele.
Pe mine nu m-ar supara daca, prin activitatea dvs mi-ati aduce, fie si indirect, un beneficiu mie, ca cetatean. Atata timp cat ceea ce aduceti in plus este mai mult decat ceea ce vi se ofera (in bani si nu numai), atunci trebuie sa ne simtim toti castigati.
Personal cred ca tarile din Vest (reprezentate mult mai bine de catre UE - stiu ca nu ar trebui), nu doresc altceva decat sa nu le mai "furam" locurile de munca. IT-istii nostri "e buni", multi lucreaza "overtime" si le cam fura locurile de munca. E "normal" sa bage vrajba, ca doar suntem "tigani" si ne certam intre noi imediat.
Cati bani ai adus tu direct sau indirect in tara? Nu ma lua tu cu doctorate ca stiu foarte bine cum se fac, lucrez si intr-o facultate si in afara facultatii. In cadrul scolii romanesti numai vise de profesori mai sunt, ca materia este toate antica si de demult. Nimic de actualitate sa zici ca poti sa folosesti productiv fara sa studiezi pe branci de capul tau. Pe cand in cazul programatorilor cam altfel sta treaba. Inteleg, o sa vii cu o chestie de genul: "Dar ei sunt acolo pt ca eu i-am format..". Foarte bine o sa zic. Dar acum ai bunul simt sa recunosti ca ei sunt mai importanti decat tine, si merita mai multa atentie. Pentru ca in definitiv tot ei iti platesc si salariul ala mai mic pe care o sa il iei de acum inainte.
Te si miri ce fel de oameni au tot felul de pretentii. S-a ajuns in situatia asta pentru ca toata lumea e aici dupa ciupeala, nimeni nu mai munceste cum trebuie, motivand ca ”la salarul asta...”, desi e o scuza stupida. Acum, cand a venit greul si sunt taiate partile incompetente ale aparatului de stat si privat, v-ati trezit cu totii ca ce nedreptate vi s-a facut. Dar cand veniti la ore si spuneti ”azi nu facem romana, ca am putina treaba”, si in 2 saptamani faceti o greva, ca nu vi s-au majorat salariile, iar peste alte 3 se intra in vacanta si huzuriti, nu va intrebati cumva daca nu aveti si voi o vina? Vine elevul, vede ce e in clasa, si are impresia gresita ca asa e corect - sa te prefaci ca faci treaba, si sa primesti bani pentru asta. Voua vi se pare normal?
Oricum, concluzia mea este ca habar nu aveti ce vorbiti, sunteti plina de ura si atat. Va recomand sa ascultati manele si sa cititi ziarul Click (asa cum nu ma indoiesc ca faceti). Apropo, stiati ca exista biblioteci?
Doctoratul nu-ti pune o stea in frunte e un rahat de dimploma in plus luata in Romania adica nula.
IT-ul este o industrie care produce ca sa o spunem in cuvinte mai simple ca poate intelegi si tu (nu ma indoiesc de calitatile tale intelectuale mai ales ca ai doctorat). Daca nu mai produce nimeni atunci poti sa ai si 200 de doctorate ca tot n-o sa te mai plateasca nimeni. Asta e realitatea.
Nu-ti place la stat du-te la privat sa vezi acolo cat scandalu poti sa faci cand iti taie salariul. Greve si altele asemenea. Numai voi va permiteti asa ceva.
p.s: nu cred ca o sa protestam impreuna ca pensionari pentru ca eu nu-mi astept pensia de la stat. Te las pe tine s-o astepti.
Pentru cei care habar n-au, pentru ca nu au de unde, un sistem educational prost isi va face efectele pe termen mediu si lung. Momentan o sa se faca o economie la buget. Pe termen mediu si lung o sa vedeti efectele> profesori tot mai slab calificati, si implicit o populatie tot mai prost educata.
In paranteza fie spus, sunt cadru didactic de 17 ani si stiu foarte foarte bine ce spun. In plus sunt calificat si pe informatica si stiu cat de greu se formeaza un programator.Daca as avea posibilitatea si maine as pleca din tara pentru ca nu se merita sa traiesti intr-o tara care nu-si respecta elitele (profesori, medici, programatori , actori)
Comentariul iti tradeaza pe deplin caracterul.
Stiu, domeniul IT nu e pe intelesul tuturor si nici nu trebuie. La fel cu medicina, economia, etc.
Am sa-ti spun ca, indirect, si tu vei pierde din aceasta masura, desi iti sticlesc ochii de placerea de a sti ca si altii sunt afectati.
In postarile mele si nu numai vei putea intelege, cel putin la suprafata, putin din fondul problemei. Bineinteles, daca vei vrea si vei avea suficienta dispozitie.
la subiect si mai ales fara insulte.
Din pacate opinia publica romaneasca este clar impotriva faptului ca sectorul IT romanesc sa fie scutit de plata impozitului pe venit.
Consecintele acestei masuri (introducerea impozitului pe venit in industria IT) se vor vedea in luniile urmatoare.
Guvernul Boc este un guvern de INCOMPETENTI. Ii pastreaza blondei Udrea 1mld de euro sa se joace cu construirea de case ptr "specialisti" in mediul rural dar ii omoara pe specialistii din IT. Astea sunt masuri anticriza? Bataie de joc.
- Bai astia din Spania, Italia sau de unde l-ati mai votat pe Basescu. Poate da naiba sa va mai jucati de-a electorii data viitoare. Problemele sunt aici, in Romania, nu acolo, unde stati pe 1000 de euroi pe luna. Se aude ca si Spania e in cadere libera. Sa va vad cand reveniti in Romania devastata de Guvernul Boc, pe cine injurati?
Ramine insa intrebarea de mai sus. Toti platim taxe dar unii sunt mai ... altfel?
Daca toti ar fi (prin reducere la absurd) scutiti din diferite motive de impozite din ce s-ar mai constitui bugetul?
Credeam ca v-ati prelins in Ro pt forta de munca ieftina si priceputa, ati avut si scutiri, acum ramaneti cu 2 avantaje.
De valuta adusa in tara de aceste firme, va beneficia tot statul roman. Si asa importurile depasesc net exporturile, asta mai lipsea, sa dea o lovitura industriei cu cel mai mare potential din Romania.
Eu propun sa nu mai platim si noi taxe ca sa ne fie bine la toti.
De ce zici ca nu am inteles. Imi zici mie de interese strategice. Pe mine nu ma intereseaza ce se intampla in Romania cat eu traiesc rau. de ce nu am si eu dreptul in mai bine? Dca nu s-ar plati taxe in industria mea poate ar veni mai multi investitori si vo fi mai multe joburi pentru oameni. Pe termen lung va fi un boom la fel ca la programatori.
erau atatia altii care faceau soft din greu fara sa aiba studiile conform legii. eh, astia au cam plecat fiindca erau cei mai buni!
Motorul economiei Romaniei la ora actuala ar putea fi agricultura ,investitiile in infrastructura si evident exporturile.Deci aici ar fi mai plauzibile facilitatiile.Dar cum este criza ''TREBUIE SA FIM SOLIDARI.''
Dar no probabi tu nu pricepi, banuies ca nu observi ca pana si un amarat de telefon are neovoie de soft,
Astia is incompetenti, pe toti ne afecteaza genul asta de heirupism, se faca praf si ce merge, si ce nu merge.
Problema cu IT e ca o sa fie greu, daca e prea greu se poate merge si pe altundeva
Pe de alta parte, ca sa nu platesc impozit eu, firma trebuie sa declare castig de 10000$/angajat, pe care platesc impozit.
Daca se introduce impozitul, firma din romania va putea avea profit aproape 0, pt. ca se va recalcula pretul orei de lucru.
Diferenta de profit fiind impozitata de statul german.
Sunt de acord cam care ar trebui sa fie motorul Romaniei, problema e ca nu se poate PORNI motorul asta daca nimeni din tara asta nu produce nimic. Ca sa mearga motorul asta trebuie sa mearga CEVA. Deocamdata ce merge in tara asta sunt vanzarile (trebuie lumea sa manance dar mai ales sa isi faca aspect de fita - ca noi romanii asta stim) si apoi printre aceste putine lucruri care mai merg se numara si industria IT. Ca sa pun si eu aceasi interbare cati bani au adus agricultura si ce mai mentionezi matale - eu zic ca mai degraba au papat bani decat sa aduca. Problema cea mai mare acum nu e cine plateste si cat, ca daca trebuie o sa platim ca asta e, problema e ca se poate ingropa INCA O INDUSTRIE ca multe altele dupa revolutie. Si o sa ajungem sa nu mai producem nimic si o sa mancam toti ce produce adica tot nimic.
O zi buna si lasati raca si oftica.
Problemele sunt de sus pana jos. De la atitudinea romanului "las-o asa ca merge" pana la nesimtirea cu care fura baietii astia din guvern.
SA TRAIM BINE CUM ZICE NEA BASE.
DACA NU TOTI MACAR EI :)
ASTA PANA SE ALEGE PRAFUL
SANATATE MULTA
De ce nu pune nimeni problema (domnii doctori si profesori de mai sus de ex.) de unde si-ar mai primi bugetarii salarii daca veniturile statului ar scadea dupa aceasta scutire de impozit din domeniul IT?
Nu e vorba de invidie, e vorba ca:
1. eu stiam ca voi IT-istii romani sunteti foarte priceputi si cautati.....
2. in acelasi timp firmele nu va platesc asa cum ar plati in vest, daca ar plati atat nu ar mai veni in Ro.
3. au si scutiri de impozite
Deci urmaresc doar profituri uriase, iar cand se intampla sa scada putin, lasa pe toata lumea balta, inclusiv pe voi.
Pe asta nu dau 2 bani "Asesoft: Statul ar pierde de 12 ori mai mult decat ar castiga din impozitarea veniturilor din IT".
Inca ceva, voi traiti destul de bine, nu va mai plangeti ca babele. Eu scriu din strainatate.
Si cum scutiti de impozit erau doar specialistii valorosi, care lucrau in firme de succes ( cu profit peste o anumita cota), acestia isi vor gasi foarte usor loc de munca in strainatate.
Eu nu vorbesc de voi, despre care am zis ca sunteti priceputi, v-am laudat intotdeauna si peste tot (IT-istii, hackerii romani softurile........) si sunteti platiti cu mai putini bani decat in vest, pt aceasi munca. Eu vb de firmele straine.
Discutia e una economica. Eu am plecat din Ro de la un salariu de 200-300 de eur ca si contabil incepator. Bani pe care ii dau toate firmele, firme care intr-un fel sau altul isi bat joc si de tine si de mine si de restul.
si industria medicala si spitalele romane au nevoie de un impuls
la fel si cadrele didactice - ptr a avea un invatamint bun
sa se scoata impozitele pentru doctori, profesori si alti ingineri va rog foarte frumos!
doctorii si asistentii medicali merita si ei pe deplin acest lucru!
Privind invatamantul, exista mult prea multi copii pe care ii doare in cot de carte si merg doar ca sa faca act de prezenta.
Pe cand in spitale, odata intrat ai sanse sa iesi cu picioarele in fata, decat pe ele.
Un pic de competitie in acest domeniu nu ar strica.
Pentru ca daca ar fi avut macar o circumvolutiune pe creier, faceau pentru IT impozitele astfel incat sa fie mai ieftin sa ai carte de munca decat PFA sau microintreprindere. Aia era o masura buna, nu prostiile astea.
Pe mine ma doare ca pleaca medicii nu IT-istii...si stai tu linistit ca nu pleaca programatorii pentru 700-800 RON (media) ....care au vrut mai mult de la viata s-au dus deja....si nu cred ca prin occident situatia mai e roza cum a fost....
De exemplu, eu primesc in Romania aproximativ jumatate din cat as primi in Franta, de exemplu. Nu vorbesc din auzite, ci e situatie concreta, am comparat cu un coleg care are aceeasi varsta, aceeasi pregatire, lucreaza in Franta in acelasi domeniu. Motivele pentru care nu am plecat sunt mai mult personale decat materiale. Problema este ca daca pleaca firmele mari de software din Romania, probabil ca voi pleca si eu, si nu numai eu, ci cel putin un sfert din programatorii care acum sunt scutiti de impozit. Asta inseamna niste zeci, daca nu chiar sute de milioane de euro care nu mai intra anual in Romania, ci se vor plimba prin alte tari.
Dar deh, capra vecinului... mai bine le luam 16% urmatoarele 6 luni, dupa care pierdem 100% la anu'.
Din nou, eu nu am treaba cu voi ci cu firmele. Adica toate firmele, din restul domeniilor functioneaza platind impozite, doar IT-ul nu?
Daca nu era criza, in cativa ani ajungeati cu salariile la nivelul din vest si bineinteles ca firmele plecau mai spre est ...... aceasi situatie.
salariile angajatilor din IT nu sunt impozitate, nu profitul firmelor IT.
hai marsh
Capisci now ?
S-ar putea sa fie acceptabila o formula de impozit diminuat, ex. 8%. Intre noi fie vorba, nici 16% nu era mult fata de cat se plateste in vest.
Mai mult decat atat o sa scada iar puterea de cumparare a unei grupe care are de unde da si inca mai da bani.
Citeste cu atentie articolul pentru ca Gigel ala care vorbeste acolo nu e batut in cap.
IT-ul e un domeniu care merge inca bine, functioneaza si baga bani in tara. Ei nu platesc impozit pe venit dar tot platesc contributii la somaj, sanatate etc. Crezi ca alea nu conteaza? Baga un ochi sa vezi ce salarii sunt in it in general si cati muncesc in it. Daca incep sa se plece din tara cu ce crezi ca ne ajuta?
Comentariul tau e pe principiu' sa moara si capra vecinului pentru cca logica nu are.
Forta de munca priceputa e din ce in ce mai mult o amintire. Nu stiu daca 20% din ce iese in ultimul timp din facultati se poate categorisi drept "programator bun".
Cat despre marjele de profit din care sa se taie, eu nu le stiu, poate mi le spui si mie.
A nu se intelege ca eu cred ca programatorii sunt o specie care nu trebuie sa plateasca impozit. O sa trebuiasca sa se schimbe si asta, dar trebuie analizat serios cand si cum. Altfel riscam sa omoram gasca care face oua de aur.
in genere astia fac outsourcing. cei pe care te poti baza sunt, spre surprinderea tuturor, mai scumpi decat noi.
ofcourse, exista si cei "super low cost" cu care nu poti face niciun hello world... astia in general sunt folositi la testari/validari, pentru ca le pui tool-urile in mana si le scrii pe o foaie cum sa apese pe butoane. daca-i pui sa-ti scrie ei un use-case ... deja e nashpa. asa ca...
sa-ti explic? hai ca esti baiat destept. nu te contrazice.
"Nu stiu daca 20% din ce iese in ultimul timp din facultati se poate categorisi drept "programator bun"."
... restul se fac taximetristi, crede-ma. asa se intampla acum ~10 ani, cu "colegi" pe care i-am prins din urma si i-am lasat tot acolo.
nu sustin ca-s eu deshteptu' lu' peshte dar faptul ca am terminat 4 (patru) insi in anul respectiv, generatie care in anul intai numara ~150-200 insi, spune totul: calitatea a batut cantitatea in educatie. aia s-au ratat (cam mult spus, recunosc) si patru au reusit sa presteze in bransa.
Si cred ca multi fac confuzia - atunci cind vine vorba de impozit - intre "programator" si "programator in firma IT"... nu toti programatorii au scutire de impozit, ci doar cei din firme care obtin profit din software. Un programator dintr-o banca, butic, fabrica de frunze etc NU e scutit de impozit.
Plus scutirea de impozit a inseamnat salarii mai mari, deci taxe mai mari si consum mai mare.
Referitori ca toti trebuie sa plateasca impozit ar fi valabil cred si ca toti trebuie sa munceasca. Consider ca majoritatea bugetarilor nu fac mai nimic decat se complac in starea lor si asteapta sa treaca ziua. Iti pot da exemple din orice sector bugetar. Exista si exceptii, adica oamenii capabili printre bugetari dar din ce in ce mai rari.
Sa produca si bugetarii cat se produce in IT si atunci ai avea dreptate.
Deci banii INVESTITI de stat au o DIRECTIE clara. Una din putinele masuri care au avut un efect pozitiv in Romania.
Nu orice angajat (implicit FIRMA) din IT beneficiaza de scutire de impozit ci doar firmele EFICIENTE..
In mintea ta bleaga, realizezi ce tampenie sustii?!?
...statul nu o sa aiba decat de pierdut din aceasta masura .... o sa piarda si bani si oameni valorosi ...
Statul are de ales intre
1. - a nu primi impozit pe salariu.
2. - a nu primi impozit pe salariu
Hai sa detaliez optiunile:
1. se refera la scutirea de impozit.
2 se refera la lipsa locului de munca (Nu adaug chetuiala cu somaju' ca angajatu IE destept si pleaca sa lucre' afara ca sa nu mai plateasaca TVA si alea-alea aici). Dar trebuie sa spun ca statul castiga altceva in varianta 1.
Nu spun ca IT-ul ar trebui neaparat neimpozitat, dar sa se anunte un un an inainte, sa-ti poti face un plan de afaceri. Pai in IT costurile constau in proportie de 90% in salarii. Si de odata te trezesti ca de miine costurile astea cresc cu 20%. Mai ai si varianta scaderii salariilor, moment in care macar o parte din IT-isti vor pleca afara.
Da' na, daca asha crede guvernul ca e bine, ca in plina criza sa maresti impozitarea in IT cu 20%, va culege roadele.
Firmele mici in schimb se vor axa pe contracte cu PFA sau bani nergri, deci nimic la sanatate sau la somaj.
Facilitatile fiscale se acorda in general pe perioade limitate de care trebuie sa profiti. In tot acest timp (cat au beneficiat de tot felul de scutiri), firmele locale ar fi putut investi mai mult in cercetare, incercand sa mai si inoveze, nu doar sa-si vanda oamenii cu ora. Dar deh, mai bine aplicam modelul indian decat cel suedez sau cel israelian.
Cu milioane de angajati la stat, cu nemuri si cunostinte. Toti cu salarii mari, prime si bonusuri.
Particularii, cu scutiri cat mai multe, cu salarii cat mai mici. Profituri uriase care se vad, sau mai bine zis nu se vad ca-s trimise prin banci straine. Cum scade putin profitul, se si considera falimentari ......... Cat despre investitii, cercetare ..... ha ha ..... sa iasa banul rapid ca daca nu plecat in India sau China sa exploatam niste copii.
Si din nou, nu e vorba neaparat de a nu impozita domeniul, dar daca tot vrei s-o faci, anunta si tu din timp, macar cu un an inainte, sa-si faca si firmele calculele de rigoare. Nu in plina criza, anunti ca de miine creste impozitul cu 16%, adica la acelasi net, prin cresterea brutului, sa ajungi la 20% crestere la costurile cu salariile. Rezultatul va fi ca parte din IT va trece partial pe PFA sau chiar la negru, alta parte se va reloca, iar noi companii nu vor mai venii stiind ce-au patit aia dinainte. Se vor duce in tari unde chiar daca taxele sunt mai mari, ai macar predictibilitate fiscala
Dar ai dreptate in ceea ce priveste predictibilitatea. Frumos ar fi fost ca guvernul sa nu schimbe / mareasca impozitele de pe o zi pe alta caci astfel se poate alege praful de domeniul vizat.
Se pare ca esti inca unul din cei care cred ca pe afara umbla cainii cu covrigi in coada si ca strainii abia asteapta se te angajeze, desi nici ei nu duc lipsa de programatori de duzina
Oricum la un salariu fie el si de incepator/emigrant in UE tot o duci mult mai bine decat in RO. Iar daca te tii cum trebuie de treaba o vei duce chiar excelent.
Singura chestiei este ca trebuie sa imi fac eu mici pentru gratar cu mana mea, ca la astia nu se gasteste in supermaket. Iara-si ma intorc la mancarea alaora fara grasime, eh... adio shaworma! Kebab-ul la aia e lite ...
E astai viatza!
nu trebuie sa fi rau, fiecare se descurca cum poate. de fapt.. SCAPA CINE POATE fratilor..
1) Marea majoritate a programatorilor din Romania sunt cat se poate de mediocrii dpdv profesional (mai ales cei care au terminat dupa 2000). Si-ti spun asta din propria experienta.
2) Faptul ca experienta de (doar) 3 ani te-ar ajuta enorm la angajare e un mit. Interviul la angajator are in general cea mai mare pondere la orice firma serioasa. Aia cu 3 ani experienta nu pot fi decat juniors
3) As vrea sa-l vad pe ala care poate trai in Londra, US, Danemarca decent (vreau sa spun cel putin la fel de bine ca in Romania, cu salariul din tara) pe un salariu de 3 ori mai mare :)
4) In multe din tarile pe care le-ai amintit criza a avut si oarecare efecte benefice: sunt foarte multi programatori ieftini pe piata. In City prin 2007 erau niste salarii pt seniors de te speriai. De anul trecut imi permit sa angajez profesionisti (absolventi de Cambridge sau Imperial College of London) si cel putin 4-5 ani de experienta si cu 55k-pounds/year sau chiar cu mult mai putin daca e vorba de un simplu web-dev de care e piata plina.
... te saluta un Quant care stie ceva mai bine decat tine cum stau lucrurile prin afara.
Si as mai adauga ca exista in majoritatea tarilor de interes restrictii (recunosc, nedrepte) in ceea ce priveste dreptul la munca al cetatenilor RO. Pt skilled migrants exista proceduri simplificate insa majoritatea firmelor prefera sa nu-si bata capul nici macar cu asta daca exista candidati locali. Si momentan e supraoferta de candidati peste tot.
In US intotdeauna a fost greu sa-ti gasesti un sponsor pt h1b. Eventual Australia mai merge, pt ca lumea se duce greu acolo. Insa asta inseamna sa rupi cam toate legaturile cu familia ramasa in Europa, din cauza distantei enorme si a costului prohibitiv al calatoriilor acasa.
Spune, cine angajeaza in vremurile astea? Statul???
NU, firmele din IT. Firme in care de obicei nu prea ai cum sa vezi indolenti sau nesimtiti care freaca menta cite 5 ore pe zi in scheme de personal supraincarcate. Plus ca pentru ele exista si alte variante, gen India...
Repet, sint niste bani, care totusi vin din afara, si s-ar putea ca plusul la buget sa fie contracarat mult mai tare de efecte. Cind angajatorul s-a saturat, a plecat si gata, fara sindicate, greve...etc.
Cine pierde? Noi toti.
Bunaoara, habar n-aveam de conditia asta cu banii adusi in tara -- si mi se pare si destul de stranie.
Altfel, discutam sa ne aflam in treaba, fara sa stim exact despre ce-i vorba...
Scutirea de impozite se face pe baza unui dosar depus la ITM (parca) in care sunt prezente dovezile cerute de lege (inclusiv organigrama firmei, distributia personalului per proiecte si asa mai departe)
In plus, programatorul trebuie sa fie certificat (facultate de domeniu absolvita, licenta data, patalamaua la mana)
Din start legea exclude orice companie ce nu are obiect de activitate (CAEN) dezvoltare de soft si exclude orice angajat pe functie de programator, atat timp cat el nu a absolvit o facultate specific mentionata in legea respectiva.
Mai exact, sunt multi care au absolvit electrotehnica sau aeronautica (cunosc cazuri) ce lucreaza ca si programatori, chiar incadrati pe cartea de munca ca si programatori, dar care nu pot fi scutiti de impozite, chiar daca angajatorul indeplineste conditiile.
Plus ca ce faceam noi nici nu era 100% programare. Legea este interpretabila, daca gasesti persoana potrivita la ITM sa o interpreteze. Scutirea de ipmozit n-a fost gandita sa fie perpetua asa ca nu e de mirarre ca la stramtoare sa fie eliminata.
Problema e ca legea a fost abuzata pe toate partile, s-a tras de ea ca de un elastic. Si eu cunosc cazuri de absolventi de mecanica care au benficiat de lege. Absolut fals. Sau cazul unui maaare, maaare, foarte maaare gigant IT, care face in Romania SUPORT TEHNIC. Si care se prevaleaza de aceiasi lege. Absolut incorect.
In mare conditiile de baza erau:
- productie software de 10.000 eur/an/programator. NU CONTEAZA daca e pentru tara sau pentru export, legea nu prevede asa ceva. Sa se poate dovedi in mod clar ca se face productie de software care a fost vandut ca atare, pe baza facturilor, fiselor de livrare, si a fisei de post
- departament separat de productie software
- O LISTA FIXA SI CLARA IN LEGE A FACULTATILOR ACCEPTATE PENTRU PROGRAMATORI, in general facultaile de informatica, cibernetica, etc
Roaga-te ca firma la care ai lucrat sa nu fie calcata de un control. Desi nu cred ca ai vreo raspundere fiscala, ea revine angajatorului. Bucura-te de banii pe care i-ai luat. Desi conform legii, nu aveai dreptul.
Dar dupa cum bine zici "legea e interpretabila, daca gasesti persoana potrivita la ITM" :)
Sa mai traducem ce inseamna asta? Stim cu totii cum se traduce..
Poate ca pana la urma e bine ce se intampla. A fost o perioada destul de lunga de ajutor. Firmele cu cap au inceput de mult sa investeasca in produse proprii, licente, chestii. Celelalte au ramas la outsourcing, adica echivalentul lohn-ului din confectii. Pentru ele o sa fie mai greu.
In realitate, majoritatea firmelor romanesti de IT (cu doar cateva notabile exceptii) nu sunt decat un fel de prestatori de servicii, dependenti de tarifele mici per ora / zi cu care isi vand oamenii.
in 2004 cand s-a bagat scutirea programatorii au primit banii respectivi (cei care n-au primit erau oropsitii de prin firmele securistilor, se stiu ele)
in 2010, daca se scoate scutirea, banii astia vin direct din buzunarul oamenilor.
in esenta mi se pare corecta eliminarea scutirii, daca se va face in conditiile legii (2 ani anuntat inainte, 6 luni notificare pentru modificarea codului fiscal); daca facem un hei-rup, si tratam legea a la romanica, asta o sa sperie in primul rand firmele mari care fac investitii serioase aici; iar daca astea pleaca, o sa fie jale
Da, foarte multi doctori au plecat din tara,iar cei ramansi iau spaga, (bani pe care nu platesc impozite !! )
IT-ul mergea bine.... dar probabil va ajunge ca sistemul medical ... adica la pamant. Singurele sanse pentru programatori vor fi ori sa lucreze la negru.. ori sa plece afara. (exact ce fac si medicii acuma )
Ma scuzati, nu mai am timp sa scriu. Ma duc sa fac bagajul...
unde ai mai auzit tu intr-o tara democrata ca un anumit profil sa fie scutit de impozit, doar romania a putut scorni asa ceva
individualistilor, voi nu vreti sa participati la aceasta tara cu nimic asa-i?
cere salar mai mare si atunci ai de unde plati impozit
si in plus de asta toti rominii programatori s-au scumpit in asa fel incat defapt ma mir ca strainii mai si investesc in zona noastra
Deci dupa tine, daca nu platesc impozit pe salariu nu particip cu nimic?
nu ti-e rusine - nu te mustra putin constiinta ptr neamul asta
la placinte inainte la razboi inapoi dati toti acum
tara asta este pe ripa dar nici care nu a-ti da un leu din buzunar
Managementul superior din IT castiga o groaza de bani, ar trebui ca acuma sa mearga sa apere interesele noastre, ale celor de jos, sa arate ca isi merita functia si banii.
Sper sa fie constienti de puterea pe care o au in mana, Informatie = Putere.
Ce predictibilitate e asta cand anunta cu o luna inainte o schimbare de taxe?
Corect ar fi ca aceste masuri sa fie anuntate si eventual sa fie progresive pentru ca firmele sa poata face un business plan. Nu este normal ca aceste masuri sa fie anuntate in mijlocul anului.
Va fi la fel ca si cu forfetarul: un esec!
Eu de exemplu voi pleca din tara daca se intampla asta. Nu-mi este deloc greu sa-mi gasesc ceva pe dincolo.
Am 2 rate si am ramas in tara pentru ca imi permiteam ratele si pentru a fi cu prietenii si familia.
Daca nu imi mai permit ratele plec si plecat voi ramane.
Si nu sunt singurul care gandeste asa.
D'alea bune!
imi palce economia asta de piata- aucm vedem cum altii iti vor lua locul instantaneu -
Impozitul nu este un ajutor acordat programatorului ci firmei.
Mai precis, ptr acelasi post poti avea un om ce a terminat Electronica, Aeronave sau Matematica pura si inca un om ce a terminat Automatica.toti la fel de buni.
firma le plateste la amandoi acelasi salariu net, sa zicem 1000 euro. brutul insa difera.
deci tot, dar absolut tot profitul este la firma. evident daca ai angajat doar absolventi cu automatica sa spunem ca ai putea sa imparti profitul.
concurenta in domeniul asta e extrem de dura, cu
introducerea acestui impozit a fost de la bun inceput stimulent ptr firme. au venit aici ca sa plateasca mai putin decat acasa la el,dar totusi la un nivel decent .India de pilda scoate 1.000.000 (da, un milion) de absolventi in IT anual. costurile lor sunt mult mai mici.pentru nivelul meu clientul final palteste aproximativ 800-1000 euro pe zi. ptr un indian de nivel asemanator plateste 250 euro.
diferenta o facem nu atat din pdv tehnic(desi suntem inca mai buni) dar mai ales ca mentalitate europeana si la capacitatea de comunicare, inclusiv limbi straine. La mine in firma de pilda angajatul standard vorbeste 3 limbi straine de la bine in sus si comunicare decenta intr-a patra.
acum sa va spun cazul meu si al altora ca mine.
practic datorita scolii pe care am facut-o firma a avut un castig,ani de zile, diferenta de impozit.
acum ptr faptul ca a beneficiat de acest avantaj eu voi fi recompensat cu un salariu mai mic decat altii ce fac aceasi munca sau de pe pozitii inferioare.
Literalmente voi fi penalizat ptr pregatirea superioara pe care o am.
rezultatul acestei lege va fi ca multe firme isi vor muta operatiile in alte tari, implicatiile fiind usor de ghicit.
si iti spun asta cu siguranta ;)
1. Scutirea de impozit s-a dat pentru INCURAJAREA firmelor de IT - asa au venit Oracle, Adobe, Google, Microsoft, etc.
2. Avantajul firmelor --- ofereau salarii frumoase cu cheltuieli 50% si mai putin fata de a angaja alti programatori din state UE. (china, india, e alta pb.)
--> apropo, stiai ca din cauza asta firmele mari au plecat din Polonia (ex. Oracle, sa), Germania (ex. Nokia, sa), Franta, etc. sau si-au deschis filiale /au adus contracte si au venit in Romanica ?????
3. Avantajul ROMANIEI - EXPORT de software, bani la buget --> si aici NU vrea nimeni sa inteleaga: sanatatea, educatia NU exporta, NU aduc bani la buget
(dar fara ele, nu putem functiona ca stat, asa cum nu putem functiona NICI fara judecatori, politisti, armata, parlament - sunt INDISPENSABILE).
4. Prin EXPORT => reducerea balantei externe (import vs. export) => CRESTEREA nivelului de trai.
(vezi Japonia, singura tara din lume care se lupta cu EXCEDENTul bugetar, fata de TOATE celelalte tari care au DEFICIT, incl. sua, china, germania, franta, uk, etc.)
---pana acum, vezi vreun avantaj pentru ANGAJAT???
5. SCOATEREA scutirii => tesnsiune in firmele de IT cu angajatii-> si au 3 solutii:
a) nu se modifica brutul ==> angajatii sunt cei care pierd , dar firma isi "modifica" in jos cifrele, incl. profitul spre tari cu taxe mai mici => pierde bugetul de stat (pensii, sal. bugetare, etc.)
b) maresc brutul (dar asta = cresterea fondului de salarii cu aprox. 27%) => firma se va gandi serios la relocare in india, china, etc. => pierde bugetul de stat
c) trecerea pe PFA si/sau bani negri ==> pierde bugetul de stat
CONCLUZIE:
1. bugetul de stat va pierde la incasari prin "exportul" profitului, scaderea cifrelor de afaceri, bani la negru, pleacarea firmelor, marire nr. someri in IT, etc.
2. vom RE-deveni o tara AGRICOLA (ca turismul e oricum la buda)
3. dezv. economica, crestere exporturi, crestere nivel de trai = LA REVEDERE !!!
Draguta, o dai pe aratura cu limbile astea. Care angajat IT standard vorbeste 3 limbi straine bine si spune bancuri seci in a patra? Inteleg ca ai vrut sa bagi efect spuselor, dar nici asa. In IT exista o singura limba cu care te poti intelege cu toti de teapa ta: ENGLEZA. Nu ai nevoie de germana (turbezi sa auzi un grup de nemti vorbind aprig pe o schema sau o bucata de cod), iar de franceza sa nu aducem vorba, ca "les ordinateurs" nu prea au de-a face cu ea. Care e a patra? Spaniola, italiana, suedeza, bulgara, turca, hindu? Daca stiai cum se negociaza un contract mentionai clauza prin care daca guvernul ridica scutirea (lucru de asteptat intr-o tara cu guvernanti incapabili si economie artificiala) tu nu esti afectat, iei acelasi net si firma de voie - de nevoie mareste nitel fondul de salarii. La mine asa e, am clauza ce ma fereste de guvernanti cretini. Nu te plange aiurea, ai negociat net, sunt sigur, vei cadea la pace cu angajatorul.
Cauta sa vezi legea cu pricina. Din pacate nu-mi aduc aminte numarul legii si din ce an este.
Dar scutirea de impozite nu este pentru angajator ci pentru angajat.
Pentru fiecare angajat in parte, angajatorul trebuie sa faca un dosar pentru a obtine angajatului scutirea respectiva de impozite.
Ce ti s-a intamplat tie, este din cauza faptului ca nu te-ai informat corect si suficient, iar angajatorul si-a permis sa te joace pe degete.
E tocmai invers, ca pe spatele specialistilor din IT, au trait altii. Tu nu intelegi ca este scutit de impozit doar la produce minim 10000 dolari pe an ? Oamenii acestia au adus bani in tara. Bani din exportul inteligentei lor. Asta intr-o tara care mai nou nu exporta nimic, dar importa absolut orice.
va multumim din suflet, voi sunteti productia, fruncea, sufletul, ambitia si motorul acestei tari. mi se pare oarecum normal, la cum merge tara asta, nu poate fi decat motor de trabant. dar multumim orisicum.
Evident ca voi trece pe PFA ....si o sa tin carte de munca cu salariu minim 600 de ron .
Avantaj eu ...
si da, ma gandesc si eu sa imi fac PFA si sa renunt la cartea de munca.
Este inadmisibil asa ceva !
iar apoi sa iesi la proteste in tara respectiva - ca nu platesti impozit! :-D
o sa spuna toti ca esti nebun la cap :-) cu siguranta
sa se scoata impozitul si pentru doctori si asistenti medicali, profesori si alti ingineri care duc la ridicarea economiei acestei tari
scoateti impozitul si pentur restul!
nimeni sa nu mai palteasca nici un impozit!
masura e un sprijit acordat firmelor, fraierilor, nu programatorilor!
daca nu sunt facilitati pur si simplu nu o sa mai ai de pe ce sa iei impozit.
eu nu am nimic impotriva sa platesc impozit,e cat se poate de normal. mariti-l pe al nostru si acordati-le alte facilitati care sa compenseze piederea de competetivitate.
dar majoritatea de scrieti pe aici sunteti atat de tampiti incat nici asta nu intelegeti.
Cel mai probabil ca acum socul va fi impartit cumva la fel: jumatate va suporta firma si jumatate angajatul. Eventual salatiul poate ramane acelasi considerandu-se ca fiind marirea pe anul acesta.
Ce mi se pare mie clar e ca statul va pierde bani totusi prin masura asta, pierdere care va fi impartita intre romani. Si un lucru extraordinar este ca ITistii pot pleca cel mai usor din tara si vor ramane sa sufere tot cei care se chinuiau si inainte de criza sa castige o paine.
1. cu masina prin gropi dau, si la service ajung des
2. politistul care mi-a facut ziele trecute un proces-verbal pentru vandalism a cumparat hartie si pix din banii lui
3. profesorii si doctorii sunt discreditati in continuu de parca ar fi ciuma societatii
Si inca un exemplu: am discutat cu vecinii de la bloc sa aranjam spatiul din jurul blocului (curatenie etc) pe cheltuiala noastra si sa puna fiecare cat poate. Raspunsul: "dar de ce sa dam noi bani pentru asta"? Concluzia: merita sa reununt la scutirea mea atata vreme cat altii nu ar da 10 RON pentru o curatenie?
Am vrut sa fim corecti, am ramas in tara dupa absolvirea facultatii platita de stat si ne-am angajat cu carte de munca. Am platit tot ce era de platit. Firma la care lucrez este un DEV center pentru o firma mai mare din US, si deja ne-au dat preavizul, pentru ca in perioada asta trebuia renegociat contractul cu firma din US si cei de acolo nu ne mai vad ca pe o oportunitate.
Multi din cei care decreteaza scutirea de impozit ca discriminare n-au nici cea mai mica idee ce va venii dupa. O zic iar, IT-ul pica in picioare, cel putin cei profesionisti, voi o puteti face? Ca vad ca sunteti primii la ingropat o industrie care functioneaza si care nu cere investitii deosebite din partea statului roman (nu ca statul roman ar fi in stare de investitii capabile).
Pai eu lucrez la o firma din IT (culmea controlata de evrei) care nici macar nu sa sinchisit sa aplice pentru exceptarea platii impozitului pe venit pentru angajati. In plus, decat sa ne dea bonuri de masa a preferat sa ne adauge suma corespunzatoare la salariu.
As fi curios sa stiu daca alde Oracle, Ericson si ceilalti ce fac outsource isi deruleaza contractele de vanzari din Romania doar in acest caz ar fi o pierdere daca pleaca, daca nu o sa fie o mica-mare paguba in papusoi pt ca vor pleca cu tot cu angajati.
Firmele romanesti vor face ce au facut si innainte sau ce fac chiar azi: evaziune si salarii la negru.
Nu scutirea de impozit pentru IT este omul negru in tara asta ci nepasarea criminala a celor care sant pusi sa gestioneze statul roman si care neglijeaza categorii bugetare esentiale pentru aceasta tara : doctori, profesori, etc.
Nimeni nu s-ar mai lua de scutirea de impozit pentru anumite segmente din IT daca doctorii si profesorii ar avea si ei un venit mediu in profesia lor de 1000 EUR.
Nu mai trageti in cei care prin munca lor si lasandu-se exploatati la sange au reusit sa atraga, cu ajutorul acestei facilitati fiscale, mari companii care au creat mii de locuri de munca.
Luati-va de cei care angajeaza functionari contopisti cu miile, pe salarii modice dar cu prime de findelizare enorme si ignora pe medici si profesori.
Statul roman ar avea suficiente resurse sa acorde compensatii salariale normale pentru bugetarii importanti pentru aceasta tara daca ar renunta la licitatiile inutile, umflate si contrafacute, daca ar renunta la 50% din functionarii din ministere, agentii, companii de stat care nu produc nimic benefic pentru circuitul economic al acestei tari.
Si ar avea si suficienti bani pentru investitii in infrastructura daca nu ar mai incuraja clientelismul politic si furtul pe fata din banii NOSTRI!
Cand strigati “Capul lui Motoc vrem”, uitati-va la clasa politica si la corpul functionarilor publici, nu la sectorul privat care produce bunuri si aduce bani la buget.
PS: Lucrez in IT, NU beneficiez de scutirea de impozit si am tot venitul declarat si platesc taxe si impozite.
documentati-va mai arici cu pedale, nu mai mancati castane aiurea...
Sunt angajat ca programator (in cartea de munca asta scrie) si nu stiu daca am scris 2 pagini de cod in ultimii 6-7 ani.
Nu beneficiez de scutire de impozit, insa am destui colegi care is in aceeasi situatie ca si mine si da ei sunt scutiti. Insa chair nu-mi pasa.
Chestia cu IT-ul se stia ca nu va tine o vesnicie, asa ca cine chair a vrut a plecat iar firmele daca aveau cap isi faceau calculele calumea. Nu vad de ce-i vaicareala asta.... mai ales din partea unor spagari cum e asesoft.
Asa ca Gion, las-o jos ca nu merge
Concluzia: ne vom descurca. Frumos ar fi ca si firmele sa accepte sa isi reduca profiturile gigantice (da, stiu despre ce e vorba) si sa mentina salariile oamenilor pe care ii exploateaza. Won't happen though.
cu indienii nu prea ai dreptate. belive me! lucrezi in banca?!? iti place moise guran? hai, recunoaste...
ai ceva dreptate cu firmele care abuzeaza de studenti cu 200-300e/luna. dar acei studenti se duc sa-si faca cv acolo si atat. 1 an maxim 2 si pa. nu exista astfel conceptul de echipa, ci mai degraba de rulaj.
nu suntem mai ieftini ca nemtii. doar mai fraieri. sunt in germania de 8 luni si castig mai bine decat majoritatea colegilor mei nemti. pt ca sunt bun. pt ca stiu ce vreau si cum s-o cer. pt ca nu plang cand nu-mi iese si ma ambitionez si-o scot la capat. pt ca nu fac greve. nu iau spaga. nu-mi consum energia incercand sa trag pe restul in jos spre nivelul meu, autodeclarandu-ma incapabil sa ma ridic. pt ca e 5 dimineata si lucrez(culmea, pt ca asa vreau, pt ca fac ce-mi place si nu stau pe mess si facebook asteptand sa treaca 8 ore, plangandu-ma pe forum ca altii o au mai bine).
Toate aceste masuri s-au luat pe considerente economice. IT-ul este un producator, pe cand sanatatea este un serviciu oferit ( deci un consumator ).
A fost o masura buna, a tinut programatorii in tara si a facut sa creasca acest sector in ultimii 10 ani. Dar odata si oadata tot era de asteptat ca se va renunta la ea
De ex. firma putea sa acorde scutirea numai daca profitul era minim 10.000Usd/angajat. Daca avea 100 de angajati si profit 20.000USD putea acorda scutirea doar catre 2 angajati.
DOI. Vor pleca cativa progarmatori; da nu foarte multi; Cine a vrut sa plece, a plecat. A plecat pentru 4000EUR vs 1200EUR. Procentul celor care vor pleca pentru 4000EUR vs 1000EUR e cam tot ala
TREI. Alta problema cu firmele astea (nu doar in IT) e ca NU platesc ipozit deloc in romania. Se folosesc doar de forta de munca, dar tot profitul si-l muta in alte tari
PATRU.Scutirea nu s-a introdus pentru a atrage investitii, ci pentru a ajuta niste firme ale unor politicieni
2, probabil
3, ati "consumat" ceva inainte sa scrieti asta???
4, Continental, Microchip, Infineon, Oracle... etc, astia sint grosul, ce tot ii trageti cu firmele politicienilor?
La 100 mil brut intre unul care beneficiaza si altul care nu este o diferenta de 16 mil lei net!!!
Pe acelasi principi propun sa fie scutiti si medicii ( oricum pleaca afara ) si pe ingineri si pe altii.
E pur si simplu discriminare.
Pana acum, nu le-a interzis nimeni sa plece in strainatate, asa ca sunt liberi sa faca ce vor. Sunt sigur ca se vor gadi altii tot la fel mai buni ca sa-i inlocuiasca. Poate chiar mai buni.
Nimeni nu este de neinlocuit.
Dar ceea ce conteaza e ca suntem condusi de niste tampiti votati de multi altii care acu sunt afectati, unii mai mult unii mai putin.
Ideea e urmatoarea pentru toti desteptii care zic ca piata e saturata de oameni buni si se bucura ca x/y pleaca.
Ce inseamna ca X programator/support tehnic sau ce-o fi din firma Y. Stiind ca X are o anumita experienta si chiar munceste nu freaca duda.
Pai asta inseamna asa ca firma Y trebuie sa-l caute pe X1, chiar daca il gaseste (desti la ultimu job vacant din 300 de oameni veniti la interviu nu aveai ce sa culegi) exista o perioada T pana cand X1 se acomodeaza cu modul de lucru al firmei, precum si o perioada T2 pana cand X1 devine profitabil.
Problema cea mai mare este ca T1+T2 in cele mai multe cazuri tinde catre 1-2 ani.
Acu pentru toti desteptii care-i ureaza lui X drum bun, sa-si imagineze ca pleaca n*X din firma Y. Automat firma Y intra in faliment chiar daca nu imediat, sau daca e multinationala firma Y inchide sediul de aici sau firma Y pe perioada T1+T2 nu mai produce deci profit mic...
Asa ca sa traiti bine, sau hmm sa traiasca ei bine restu sa sufere.
Astept cu interes marirea tva-ului inchiderea spitalelor (si-asa insuficiente) si marirea "cotei unice"
Dar tot la fel este si pentru bucatari, croitorese, zidari, samd. Toti trebuie sa plateasca aceleasi taxe, indiferent de meserie.
Numai asa vom putea trai bine, toti in egala masura, functie de cat muncim.
Soft-istii nu mai trebuie sa aibe un tratament privvilegiat, caci li se urca la cap, li se pare ca sunt buricul Pamantului.
Cel putin industria IT este printre putinele care mai produce valoare cat de cat. Sa nu vorbim de contributiile la buget, realizate din impozit pe profit, impozitul pe venit al tuturor celor care nu au aceasta facilitate, companiile catre care sant externalizate serviciile de contabilitate, HR, etc.
Si nu toti cei care lucreaza in IT sant scutiti de impozit. Doar o parte.
Dar de subventiile pentru agricultura ce ai de spus? Nu este tot un stimul fiscal pentru a ajuta dezvoltarea unui segment economic?
Sau de subventia pretului gigacaloriei ce putem spune? este echitabila fata de cei care au centrale proprii si nu beneficiaza de acest ajutor?
Sau ca proasta ?
Si in concluzia pentru ce sa primeasca bani in plus?
Eu voi pleca mai mult pentru dezamagirea pe care mi-o creaza aceasta masura decat pentru impactul ei financiar: dovedeste ca astia de la guvernare chiar n-au nicio strategie, decat niste obiective pe termen scurt, sa mai supravietuiasca 6 luni.
Nu tre' sa ne suparam pe concetatenii nostri care nu inteleg de ce industria IT se bucura de aceasta facilitate. E un rationament sofisticat, iar "da' voi de ce sunteti mai breji?" e mult mai la indemana. Tre' sa ne suparam pe guvernanti si pe noi ca si natiune ca de multi ani toleram o clasa politica careia ii pasa numai de binele propriu si de a mai tine de ciolan inca o perioada, oricat de scurta.
Atata fericire cu "capra vecinului" n-am mai vazut de multisor. Dar asa e la romani, important e sa moara capra vecinului, nu sa te ingrijesti de a ta.
A, si ca sa nu mai manance vreo cativa ... :
1. Legenda ca "in Romania se face doar suport si testare". In unele firme da, in altele ba. Eu lucrez la o aplicatie dezvoltata impreuna cu Microsoft, vanduta sub brandul Microsoft. Am colegi pe la Ericsson, Alcatel samd, care fac si suport dar se dezvoltare. Doar fiindca unii nu fac decat sa vaneze buguri prin cod, nu inseamna ca e o regula pt tot domeniul.
2. Sunt ceva vite pe aici care nu pricep ca programatorii nu cer scutire doar pt software iar restul sa plateasca. Faceti tata lobby cu totii, si aia din confectii, si medicii, si draci-laci. Cereti parlamentarilor sa voteze scutire de impozit si pt voi. Cine va impiedica ?
3. Adevarat, nu se va muri de foame din cauza impozitului asta. Ceea ce nu pricep insa nerozii e ca si asa industria e intr-o concurenta feroce cu indienii si chinezii (pe noi nu ne tine nimeni cu subventii) si ORICE cheltuiala in plus te poate impinge peste pragul unde firma straina decide ca prefera sa se duca in India.
4. Cine isi inchipuie ca vor creste incasarile se inseala amarnic. Oamenii vor trece pe PFA masiv si vor evita impozitul. Sau se vor inscrie firmele in Bulgaria sau mai stiu eu unde.
Astia care depind de 16% ca sa stea in tzara si sa nu faca exod la granitza, din punctul meu de vedere, daca se duc afara mai mult ca sigur vor castiga (overall) chiar mai putin decat daca li s-ar diminua salariul cu 16% in Ro.
Cheia ptr. IT e sa se pastreze cota de impozitare de 16% si sa nu se sara pe firmele astea cu purecatul la costurile de transfer (aici si UE se face ca ploua putzin:)).
- faptul ca se ia masura de pe azi pe maine - pompiereste - sa tot faci planuri de afaceri si sa tot inchei afaceri in tara asta.
- ca se loveste tot in firmele serioase care nu se foloseau de tot felul de trucuri pentru a isi plati angajatii pe bune
- concetatenii ce privesc cu invidie spre noi. Daca se castiga cumva peste medie, asta este pentru ca se munceste ENORM comparativ cu media.
Pe linga salarii pt noi programatorii firma mai consuma energie electrica, spatiu de chirie, diferite servicii (curatetie, paza, apa ..etc.etc.) deci mai ofera plan de munca si altor persoane.
Scenarii posibile (doar 4 am prezentat.. nu are sens sa descriu tot ce s-ar putea intimpla):
1. plecam noi (plecam noi care unde apucam unde credem noi ca o sa ne simtim mai bine).. => in romania cu 30000 euro mai putin anual adica mai mult de jumate din ajutorul Romaniei oferit catre Haiti la nefericitul eveniment. (deci e o suma oarecum deloc de neglijat pr Romania)
2. pleaca firma (noi om gasi undeva de munca)
Firma curatenie pierde client => incasari mai mici => imposite mai mici si de la ei catre stat ;) eventual concedieri si din firma de curatenie si va dati seama ca lantul merge mai departe...
si toate astea pe linga toti banii ce ajungeau in tara prin intermediul lor.
3. plecam si noi si firma fiecare pe cararea lui. (gaura puternica neasteptata pt guvern)
4. raminem in tara si noi si firma si platim taxele (pe asta au mizat ei, dar e cea mai putin probabila schema)
1. Daca gasesti o tara in care vrei sa stai cu chirii etc. mai ieftine, du-te ca inseamna ca problema este Romania si oricum si tu si firma ati aruncat bani pe geam stind aici pina acum.
2. Daca firma gaseste o tara cu costuri nefiscale mai mici, in care tu nu vrei sa stai, inseamna ca firma a aruncat pina acum bani pe geam alegind o locatie nepotrivita.
3. Daca insa o alta tara devine competitivita doar ca urmare a faptului ca de acum platesti impozite, inseamna ca esti mai putin productiv decit alti programatori si ai nevoie de subventia statului pentru a-ti cistiga piinea in acest post.
Concluzie: legile in tara asta sunt facute numai ca sa se fure mai mult, nu ca sa stimuleze economia. Nu poti crea o noua clasa sociala, cea a programatorilor, pentru ca nu sunt poleiti cu aur si nici mai destepti ca altii, dar poti stimula EXPORTUL ( ceea ce este altceva)
si sincer ce soft asa de cunoscut exporta Romania ? servicii de outsourcing ? parca scutirea era pt programatori nu admini de sisteme care stiu sa deviruseze un Win
Veniti voi sa lucrati ore suplimentare pentru ca unui client i s-a sculat sa faca modificari de ultima ora fata de proiectul initial. Dupa aia mergeti acasa la ora 4 dimineata ca sa va reintoarceti la ora 8 la birou.
Veniti voi de acasa dupa program ca sa tineti sedintele cu indienii, chinezii si americanii. Cand tineti sedintele cu primii, cautati sa nu va enervati din cauza ca aia nu vorbesc engleza decat la nivel de "yes", "no", "thank you", "i don't understand; please repeat". Stergeti apoi frustrarea prietenei, nevestei, copilului, din cauza ca nu ii puteti fi alaturi.
Veniti voi si mergeti in business trips unde trageti de ultimul eurocent pentru ca "e criza" si firma v-a redus bugetul de deplasare, ca doar sunteti romani si trebuie sa fiti ieftini si buni.
Veniti voi si va puneti creierii pe bigudiuri ca sa dati solutii ieftine, rapide si eficiente la problemele care vi se dau spre analiza. Doar trebuie sa fiti ieftini si buni.
Veniti voi si faceti ce facem noi, cei care lucram in IT, si o sa vedeti dupa aia ce si cat inseamna "scutirea" aia de 16%.
Super tara de marimea Italiei, dar cu doar 4 milioane de locuitori, 98 % vorbitori de engleza, clima temperata, relief superb (Lord of the rings a fost filmat acolo), cam la 18.000 km departare de Romania. Nu veti mai auzi de Ponta, Vanghelie, Boc, etc toata viata, daca vreti.
Cauta disperati IT-isti.
De familia mea sa nu te legi, ca nici eu nu m-am legat de ma-ta si de tac-tu ca si-au tras-o fara prezervativ si ai aparut tu pe lume iar azi poti sa-ti debitezi elucubratiile pe hotnews.ro!
Da, fac parte dintre aia cateva mii de ITisti care nu platesc impozit pe salariu ca sa stea firma lu' peste prajit aici in Romania si sa cotizeze la statu' roman, pentru ca sa fie bani de subventii si pensii! Bani pentru toate regiile autonome cu management de mucava, inclusiv regia autonoma a huilei, lignitului, si alte asemenea.
Da, imi pasa atat de mult de tara asta incat sa am tupeul sa cer niste avantaje pentru ca de pe urma muncii mele si a altor "chiori" ca mine profita 1.5 pensionari si statul roman care imi baga mana in buzunar zilnic sub o forma sau alta!!! Acelasi stat roman condus de incompetenti care au ajuns la putere cumparand votul unora ca tine cu 50 de lei si o sticla de tarie. Acelasi stat roman care condus de incompetenti a ajuns in situatia de azi, la un pas de faliment si crede ca economisind 100 de milioane de euro pe an o sa recupereze in 7 luni miliardele furate sau cheltuite pe subventiile unor industrii neproductive sau pe contracte paguboase!
Uite de asta refuz sa platesc impozit, pentru ca m-am saturat de aia care stiu doar sa ceara de la stat, iar statul sa mulga pana la istovire pe cei care produc si sa intretina trantorii care vin dupa aia si dau lectii de patriotism pe forum!
Eu, chiar daca as fi un programator mediocru si as fi platit sub pretul pietii in alte tari, as putea sa plec oricand si sa-mi gasesc de lucru in domeniul in care m-am pregatit. Mai mult de atat, pot sa fac si munca necalificata daca situatia o cere. Tu, ca si miner sau muncitor, ai putea sa faci munca de softist/ITist?
Daca patronului ii ies socotelile si dupa ce plateste partea ta la cheltuilelile de educatie, sanatate, pensii ale statului, bine. Daca nu, mai discutati sau cauti un altul, eventual in afara tarii. E OK, e cinstit, e munca ta.
Dar daca patronului ii convine sa te foloseasca pe tine aici, ca esti mai capabil ca un indian si platesti chirie mai mica decit un englez si ai dari mai mici ca un suedez, e normal sa plateasca si impozitul pe venitul tau, nu?
Asa ar fi corect fata de cei care si-au facut bisnis de traduceri, electronica, medicamente, fieratanii, salamuri sau orice altceva.
Nimeni nu are nimic cu tine si cu munca ta, dar acel impozit pe venit se pretinde cota unica, nu cota speciala pentru programatori, cota speciala pentru drepturi de autor, cota speciala pentru fermieri, pensionari etc.
-Aa, pai si noi?se smiorcaie dansii.
Da si voi,mai ales voi!
40% din PIB se afla in economia subterana. eu ca bugetar imi platesc darile la stat. Voi ca privati fentati statul ori de cate ori aveti ocazia. Va doresc faliment placut. LA TOTI!!!
Poate ar trebui sa va ganditi mai bine, voi NU platiti nimic la stat !!! Defapt banii care ii dati voi pe impozit nici macar nu exista, ei sunt doar pe hartie. Ei vin de la stat si se intorc la stat, de asta ei nu exista.
Pe cand banii pe care noi ii platim ca taxe (alte tipuri de impozite decat impozitul pe venit: CAS, asigurare de santate, ajutor somaj, etc - sunt n-shpe categarii de taxze pe fluturas si doar una e 0) sunt bani care exista si care vin in general de afara sub forma de euro (se numeste export)
Eu ca bugetar primiesc si al 13-salariu ca ce mama draq . Si platesc si darile la stat. pe el ... dar nici eu nu inteleg de ce il primesc....
Eu ca bugetar am si spor de calculator( dar macar imi platesc darile la stat...).
Ba boule ai venit la ghiseu...Eu ca bugetar imi primesc si sporul de ai venit tu la ghiseu ba fraiere (in termeni stintifici se numeste spor de ... nu mai stiu...)
Ba iar eu de la ministerul comunicatie aici la telecomunicatii fac si eu brosura ca antenele de telefonie nu sunt daunatoare.. dar nu mai spun la nimeni ca eu primesc spor ca am antenele pe cladire (nici o proble statul imi plateste mie darile din bani pe care tot el ar trebuii sa ii dea).
Sa nu uitam ca firmele si angajatii IT platesc totusi contributiile sociale si majoritatea veniturilor vin din afara tari, aducand bani in economia romaneasca.
Este drept ca aceasta scutire e o discriminare pozitiva, dar ea este paradoxal avantajoasa pentru tara in acest moment.
Dupa parerea mea, pe perioada crizei ar fi o mare greseala sa se ia aceasta masura. China si India sunt foarte tentante pentru investitorii care s-au oprit la noi care inca nu am facut radacini prea puternice.
Sa nu omoram capra vecinului de la care primim si noi lapte, doar ca sa murim impreuna de foame.
Toata lumea este angajata (sau PFA) la firma... care demulte ori vine din afara. Multe din firmele astea au un buget care este facut de unii din afara. O crestere de 16-20% din costuri la ei se traduce prin 'unde este india pe harta?'
Relocarea unei astfel de firme nu este absolut deloc costisitoare(nici macar pc-ul nul iau cu iei in astfel de cazuri). Ei daca se decid sa plece, noi cu siguranta nu ne vei vedea ca vom cauta sa lucram la stat sau dupa ajutorul de somaj.
PS: Imnul nostru national e "Desteapta-te romane!" Cand il schimbam?
percent = 0.16
if taxpayer <> softmaker then
tax = salary*percent
else
tax = 0
end if
Nu e chiar cod masina, ci un vechi basic, dar tot e un programel.
poate ca asa ar fi mai bine pt economia tarii.
;)
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7259982-rachitele-satul-natal-lui-emil-boc-avea-sala-sport-2-4-milioane-lei.htm
Dar stiti ceva, dati fratilor in ei, daca stau bine si ma gandesc ca or sa plece toti, ca in afara are cine sa-i angajeze si lor le va fi bine si ramaneti voi aici in tara asta minunata...si eu lucrez in IT, am invatat 5 ani, plus ani de cercetare si uite ca m-am decis sa plec din Romania in toamna daca masura asta se aplica...
Doi programatori: unul a terminat specializarea Electrotehnica iar altul a terminat cu specializarea Mecatronica. Sunt amandoi programatori si fac acelasi lucru. De ce unul e scutit de plata impozitului si unul nu? Din nou: fii impartial! Nu te mai gandi ca beneficiezi de ceva. Aceasta lege nu e corecta! Iar acum cand pensionarii, profesorii, firme particulare cad pe capete, cum mai poti tu, programator, sa mai ceri scutirea de impozit???
2. diferenta dintre doctor/profesor si programator? doctorul si profesorul iau bani de la buget (si de multe ori degeaba) iar programatorul (si nu numai, sectorul privat in general) aduce banii la buget. Aia e diferenta. Restul cred ca il deduci singur ...
2. Eu pot gandi impartial, tu esti cel care nu poate. SI o sa iti demonstrez. Ca si tine si eu sunt programator. Ca si tine nici eu nu am acea diploma minune. Deci statul incaseaza acei 16% in cazul meu. Insa spre deosebire de tine eu nu ma simt discriminat (am colegi cu diplome destui, suntem cam jumate cu diploma si jumate fara), ma bucur ca firma este sustinuta de stat in a-si desfasura activitatea in Romania si nu in India, si ma bucur din nou ca este printre putinele firme care trec salariile intregi pe cartile de munca si cotizeaza semnificativ la bugetul de stat. Dar in viziunea ta, falimentul multor firme, sau trecerea multor angajati pe PFA te va face sa te simti mai bine, mai apreciat. Ce multi dintre voi nu credeti, este faptul ca incasarile la bugetul de stat vor scade, si nu vor creste, odata cu luarea acestei decizii. Dar nu-i nimic, va veti simti mai putin "discriminati" dar cu burta goala ...
Spor dragilor ...
De aici rezulta si ca legea e interpretabila. http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_685/p_1/Scutire-de-impozit-pe-venit-pentru-activitatea-de-creare-de-programe-pentru-calculator.html
Cat despre banii pe care ii atrage industria IT in Romania ... ei bine , cred ca orice ramura ce lucreaza la export ar putea beneficia in aceasi masura de scutiri de impozite, nu ? Si asta include intr-un sens foarte larg cam toata industria.
Dar turismul ?, si astia atrag bani de afara.
Desigur ca ar trebui sa beneficieze orice sector din industrie de aceasta scutire, dar asta nu inseamna ca daca turismul nu beneficiaza, nu ar trebui sa beneficieze nici IT-ul ...
Aici nu e vorba de extintia ramurei de IT din Romania. Statul af acut niste reduceri , va-ti intins cu banii mai mult. Acum , daca IT-stii se multumesc cu salarii mai mici , firmele nu pierd nimic , contractele nu se pierd.
Aici nu e vorba de firme, e vorba de faptul ca voi vreti mai multi bani. Mi se pare firesc , si eu vreau mai multi bani. In fapt si eu as vrea o reducere de 16% ... cum sa nu.
Eu am bussines ul meu , nevasta lucreaza la privat. Crezi ca nu ne-ar incanta niste reduceri si pe noi.
Suntei copii , va plangeti de sedinte, munca over time , dead lines , etc. Imi vine sa rad, nu sunteti singurii din economie care se confrunta cu asa ceva.
Germania exporta imens, si nu beneficiaza de reduceri la impozite , ar fi intreaga Germanie de altfel.
A fost sarbatoare pt voi , e cazul sa itnrati in rand cu alti oameni, e criza pt toata lumea.
Si nu in ultimul rand, terminati cu basmele astea gen Mircea Badea. Economia este un intreg, in mod cert nu platesti tu pe nimeni personal. Tu nu ai exista fara celelalte ramuri ale economie .GOT IT ?
Nu tu dai bani profesorilor , si respectivii platesc impozite , etc ... .
Asa ca grow up , eu am avut de pierdut cu criza asta enorm , move on , shut up.
Emigrati si la revedere , va inteleg, dar nu mai fiti copii plangand dupa favoruri. Va scad salariile si ramaneti competitivi sau plecati afara ,your choice , I don't care.
E dreptul fiecaruia sa isi apere interesele si ar fi mai util si pentru tine daca ai vedea interesul tau in loc sa incerci sa pui inutil piedici altora doar pentru ca esti frustrat de insuccesul tau. Aproape toti au venit cu argumente pertinente in legatura cu aportul pe care l-a avut industria IT in Romania si care ar fi efectele negative si vii tu sa ne spui sa tacem fiindca tu o duci prost si ai vrea sa o ducem si noi la fel ca sa te simti mai bine.
In loc sa fi solidar cu cei care ar putea redresa economia (IT, masini si poate alte cateva), in speranta ca va merge si bussines-ul tau mai bine intr-o economie functionala, preferi sa ne scufundam cu totii?
In plus e vorba si de firme, nu numai de programatori, pentru ca sunt si persoane care au negociat salariul net. In aceste cazuri firmele sunt cele direct afectate.
Iar prin exemplul tau cu Germania, ti-ai dat singur o palma. Sigur ca in momentul in care ai exporturi de o mie de miliarde de dolari (precum Germania in 2009), nu mai este necesar sa incurajezi exportul. Ai idee cat a fost exportul Romaniei in 2009 si mai ales care a fost deficitul comercial?
In plus, ti se pare normala o crestere brusca a impozitului cu 16%? Cum ti-ar mai merge bussines-ul daca ti-ar creste impozitul de la 16% la 32% de la 1 iunie?
In ce tari se mai aplica solutia "Borcea", de exceptare de la plata impozitelor?
Ar fi mai sanatos sa nu mai umblam cu subunitati ne masura daca vrem sa crestem rapid veniturile la buget : sa anulam toate impozitele. Am exagerat. Sa scadem cota de impozitare la 3,5%, propusa de omul de afaceri Patriciu. Stie el ce spune, doar a avut un succes stralucitor.
Dar stiti ceva, dati fratilor in ei, daca stau bine si ma gandesc ca or sa plece toti, ca in afara are cine sa-i angajeze si lor le va fi bine si ramaneti voi aici in tara asta minunata...si eu lucrez in IT, am invatat 5 ani, plus ani de cercetare si uite ca m-am decis sa plec din Romania in toamna daca masura asta se aplica...
In al doilea rand, vreau sa ii anunt pe guvernanti ca totul in tara noastra depinde de industria IT. Un mic exemplu pentru ei: aceea atingere pe buton cand isi voteaza legi pentru ei, a fost realizat tot de acest domeniu pe care ei vor sa-l distruga.
Eu lucrez in domeniul transporturilor si va pot spune cu mana pe inima ca depind de solutiile IT, pentru implementarea anumitor strategii de dezvoltare, in acesta perioada grea. Fara aceste programe, care sincer le imbunatatesc in fiecare saptamana impreuna cu "creatoarea" lui, mi-ar fi greu sa imi fac treaba !! Ar fi ca si cum ar fi trebuit sa incep de la hartie si creion.
Am cictit pana in momentul de fata sute, mii, zeci de mii de comentarii, DAR, sincer, mi-a fost o placere sa citesc toate comentariile pro si contra postate pana in mementul de fata. Se "vede" o altfel de gandire si o mentalitate care doar o "mana" de oameni o detin.
De astfel de oameni avem nevoie in GUVERN, nu de "bosorogi" care au invatat de cand au ajuns la Guvern sa joace 'SOLITARE'.
Din partea mea veti avea intotdeauna o sustinere !!
La noi se merge pe ideea "sa moara si capra vecinului", dar nu se gandesc ca odata cu ea vor ramane si ei faliti...
Si eu am fost scutit de impozitul pe venit in perioada cand lucram la o mare firma de soft ce activeaza in Romania dar credeti-ma ca munca prestata de un programator nu compara niciodata cu a unui profesor care "munceste" 8 ore pe SAPTAMANA sau cu a unui doctor pe care-l doare la palarie ca pacientul da ortu' popii fiinca nu a "cotizat" la buzunarul lui propriu.
Un programator, chiar incepator munceste 10 ore pe zi minim, majoritatea stau in jur de 12-14 ore in fata calculatorului. Munca de programator este extrem de grea din cauza efortului psihic imens.
Daca un otelar face un efort fizic , efort ce poate fi recuperat prin 8 ore de somn, pentru 8 ore de munca a unui programator sunt necesare cel putin 10 ore de odihna, ore care in 90% din cauza nu sunt respectate.
In plus nu mai punem la socoteala si beneficiile materiale aduse statului roman, beneficii de care se folosesc si profesorii, doctorii, etc.
Asa ca analizati ce impact ar avea retragerea de pe piata romaneasca a unor astfel de firme si care ar fi castigul bugetului...
Ca te duci 3 ore la scoala si apoi stai...nu, nu e asa deloc.Ci stai ca prostu nopti intregi sa poti sa faci un proiect, 50% din nota unui examen sunt temele...care sunt verificate pe calculator si daca ai copiat de la cineva sau seamana cu o alta tema mai mult de 40%, iei punctaj 0 pe tot laboratorul si ai examenul pierdut...si plus de asta temele sunt destul de complicate...Ai facut vreodata vreun compilator sau vreun programel embedded? Atunci sa-mi spui daca e discriminare sau nu...Fa si facultatea de automatica 5 ani cum am facut noi si apoi mai vorbim
Profesorii si asistentii buni au plecat demult din tara, sau si-au tras firme IT.
Cei ce-au ramas sunt niste epave care n-au idee de programare, si predau turbo-pascal si mizerii industriale ce nu se mai aplica de 15 ani.
Tot ce-am invatat a fost stand la calculator, nu pe bancile facultatii.
De Purdila, Tapus si Petrescu ai auzit?
Nu vreau bani ca am muncit in facultate, ci vreau sa nu mai se zica ca e o facultate de nimic..si ce ba daca ai terminat aia?Nu se compara cu altele si cine a facut automatica pe bune stie...Da, fac ceva f folositor pt firma..Am lucrat la Microsoft in state...ti se pare putin?asta daca tot vrei sa stii si vb aiurea...
In plus, de unde pina unde facilitati fiscale pe baza de "scoala mea a fost grea". Ia intreaba un medic cit a invatat la medicina
Daca e web( php, html si flash )si baze de date, e clar
Uite aici si citeste sa vezi ce inseamna programator adevarat...Administrare nu inseamna programare. Si vb aici de firme adevarate care produc soft, nu o simpla banca...Banca nu e producatoare de adevarat soft, cumpara de la firme mici si dau bani ca asa trebuie :P ...
Si scuza-ma, te rog, fa un compilator si apoi sa-mi spui tu daca meritam sau nu scutirea de impozit.
Singura problema este ca de atata ura nu mai pot oamenii avea o privire de ansamblu.
In primul rand daca sunt o firma de orice fel nu numai IT cand vin in Romania imi stabilesc diferite bugete, planuri de afaceri, etc care se bazeaza pe realitatile economice din tara, inclusiv impozite. Cand vezi ca se ia o asemeana masura ca de luna viitoare creste o anumita taxa cu o valoare destul de mare. Ce faci mai vii oare in tare respesctiva. Ai anumite retineri.
Acuma sa revenim la IT, poate cei din domeniu nu stiu, dar IT ii una din cele mai dinamice si Romania se lupta pe piata asta cu China si India, tari cu o populatie mult mult mai mare decat noi, si totusi noi ne batem cu ei.
Un alt factor ii cat crezi ca ii de greu pentru o companie IT sa se mute din o tara in alta? Ce are o asa o companie? Are un sediu in chirie de obicei, niste birouri, niste calculatoare, si niste angajati cam atat. Cat a fost investitia pentru a porni afacerea? Destul de mica, daca nu uitam la ce investitii trebuie in alte industrii. Deci nu sunt probleme mare sa isi mute productie altundeva in lume. Nu pleaca azi din cauza asta, poate nici maine, dar incep sa se gandesca sa faca niste calcule si peste doua, trei, cinci luni au si plecat.
Pe langa asta o sa plece si specialistii, da sunt si oameni destui de buni care pot sa plece oricand din tara, nu toti, dar sunt destui.
Sa nu uitam cum zice in articol IT a generat exporturi de 600 mil euro anul trecut in plina criza. Cate industrii au generat ceva similar? Cat a contribiut statul la treaba asta 10 mil euro.
Hmm eu zic ca ii o afacere destul de buna dai/pierzi 10 mil si castigi 600. Sunt convins ca sunt o groaza de industrii la fel de profitabile (oare?)
Pe langa asta IT e in plina crestere tot mai multe companii vin in Romania.
De ce ii dai acuma un pumn in plex?
Cum se asteapta sa revenim in tara sa aducem investitii cand ei inventeaza legi aplicabile de luna viitoare daca se poate ?
De unde bani in ro sa iti mentii activitatea cand ai negociat contractele pe urmatorii 3 ani avand in vedere niste costuri ?
Ma mir ca nu aplica retroactiv la gandirea lor m-as astepta sa ceara curand toate impozitele pe ultimii 2 ani ca sa fie FUN >D
Credeti-ma, lucrez in domeniu, si oamenii cu care lucrez nu au nici o legatura cu tampitii ca posteaza pe aici.
Da asta e, sa ne scoata scutirea pe impozit dar sa se gandeasca bine la ce impact are, atat.
Asta cu batutul in piept ca eu aduc banii in tara asta, ca restul nu conteaza, ca eu va platesc salariile ... este o atitudine de cocalar, si va amintesc ca statu pe mirc, messenger, sau ca ai facut un site de 2 lei ... nu te face "IT-ist"
Un "idiot care bate o tastatura" poate fi IT, dar nu se incadreaza in conditii, deci nu beneficiaza de scutire. De exemplu, angajatii de la suport (help-desk).
Eu i-as scuti de impozite si pe inventatori in anul in care obtin brevete si le vand cu peste 10.000 E.
E ceva asemanator programatorilor buni care "inventeaza" continuu solutii tehnice pe care le folosesc apoi milioane de oameni.
@Nepriceputul - :-)))))))))))))))))))))))))) Best comment. Ever.
@All - ORICE domeniu care ar beneficia de asemenea facilitati ar aduce bani in tara. Asa ca...lasati-o mai moale cu povestile. Uite, eu chiar nu stiam...si mi se pare strigator la cer. Iar santajul asta pur dambovitean de genul "plecam daca nu..." ma lasa complet rece. La revedere! Hai, pa.
Pe de alta parte, cu 19% cresc doar cheltuielile salariale pentru programatori, celelalte costuri ale companiei ramin la fel (amortizari, regii, personal de conducere si auxiliar, etc.), ceea ce inseamna ca "la nivel de companie" nu se poate vorbi de o crestere a costurilor cu "peste 20%" exclusiv din acesta masura.
Pentru o firma straina care investeste in Romania nu impozitele reprezinta cel mai mare cost, ci instabilitatea legislativa, arbitrariul (citeste: coruptia sau prostia) legislatiei si adminstratiei, infrastructura precara sau de-a dreptul inadecvata. In plus, de ce ar fi investitorii straini din IT mai cu mot decit cei din alte domenii?
Se pune intrebarea fireasca: cite alte industrii ar deveni competitive cu reduceri ale fiscalitatii de "peste 20%"? Acelea de ce nu ar trebui scutite? Si daca da, cine mai plateste?
Mai ales ca avantajul domeniului IT (valorificat de Romania) este cel ca nu necesita o integrare puternica pe verticala, adica, dintr-un alt punct de vedere, ca nu exista multi furnizori la nivelul carora IT-ul sa genereze indirect locuri de munca.
Un programator din asta, ce aduce un astfel de profit are ia in mana in jur de 4000 - 6000 - 9000 de ron in fc de pozitia in firma insa el are trecut pe cartea de munca, sa nu radeti, un salariu de 2000 - 3000 ron. Restul de bani ii ia ca bonus, sau mai nou pe PFA.
Dupa un calcul mic, acel impozit 16% pt un programator ar veni aprox 4-5 mil.
Numarul acestor programatori scutiti nu cred ca depaseste un ordin de zece mii.
Daca faci o inmultire, iese un castig la stat de tot rasul.
V-am salutat!
Pe de alta parte, daca marimea salariului este corecta, firmele care tipa ca le vor creste cheltuielile cu peste 20% mint de ingheata apele: cresterea ar fi de 13% din incasari (la 18.000 euro pe an platiti oficial pentru un programator si restul la negru, din profit, cazul cel mai defavorabil) si asta doar daca toate cheltuielile ar fi cu salariile programatorilor (fara alt personal, directori, fara chirii, utilitati, etc.). Daca luam o firma mica de apartament (cea mai "eficienta") si adaugam chiria si utilitatile, amortizarile, salariul directorului, secretarei, contabilul, deja procentul de majorare se injumatateste.
Cu facturi taiate ca PFA, bonuri de turism, etc. si cu cheltuielile materiale normale ale unei reprezentante de firma straina cresterea devine modesta si nu afecteaza semnificativ competitivitatea decit daca aceasta era obtinuta exclusiv prin subventia fiscala.
Pe de alta parte, spre deosebire de forfetar, extinderea bazei de impozitare este o forma de echitate. Banii sint tot bani, indiferent pe ce cai legale ii cistigi.
16% din venit e o forma de impozitare progresiva in valori absolute.
Contributia la sanatate platita la un salariu mai mare e mai mare pentru servicii primite egale. Unde e echitatea aici?
Oamenii nu sunt egali. Viata nu e dreapta.
Cine fura o gaina e condamnat.
Cine fura sute de milioane de euro e pasuit in platirea datoriilor. Unde e echitatea aici?
Treziti-va. Nu traim in lumi ideale. Ganditi inainte sa aruncati cu formule pe care nu le intelegeti.
Dar urlati, urlati :) Cereti dreptate!
Chiar nu intelegeti ca oamenii astia nu vor altceva decat sa TINA BANII IN ROMANIA ca sa isi permita sa ramana aici langa prieteni si familie?
Si nu cred ca sunt cocalar daca spun adevarul: sectorul it produce bani => impozite => bani la bugetari. Nu v-ar fi rusine!! :)
O sa urlati probabil ca lucram la negru. Uite ca acum lucrez intr-o tara civilizat din ue si nu ma deranjeaza sa platesc 25-30% impozit din venit. Partial si pt ca stiu ca se duce (printre altele) la niste "bugetari" competenti, draguti, amabili si care te ajuta. Voua nu v-as mai da un leu, motiv pt care am de gand sa-mi vand si proprietatile din romania sa nu mai platesc impozit pe casa, teren etc. Nu meritati.
Rezultatul insa nu cred ca va fi unul bun : am o multime de prieteni care au optat pentru salariul pe cartea de munca fata de PFA doar pentru a face credit mai usor, si pentru pensie, insa oricum o dilema a existat.
In conditiile actuale, cred ca majoritatea vor cere PFA, rezultatul fiind mai putini bani la buget. Despre treaba cu adusul banilor la buget, stim bine ca numarul angajatilor din productie ce sustin bugetarii este foarte mic, asa ca de ce sa nu ne batem cu pumnul in piept ? Este o industrie competitiva, unde se munceste din greu, unde incompetenta nu este tolerata, spre deosebire de lucrul la stat. Asa ca da, mi se pare normal sa amintim lucrurile astea.
Ramine problema cresterii cheltuielilor firmei cu o cincime (sau a scaderii netului cu o sesime).
In plus, daca imi fac pfa undeva la tara sau intr-un orasel mai mic, norma de venit e mult mai mica.
in 2004 cand am putut sa emigrez intr-o tara civilizata nu am facut-o si datorita plusului de venit pe care mi-l garanta aceasta scutire de impozit. Acum am sa ma gandesc, din nou, daca nu cumva am facut o mare greseala atunci. Si credeti-ma, ca mine sunt multi altii, mai tineri, care gandesc la fel, in aceasta industrie.
Domnilor guvernanti, aveti grija sa nu va treziti cu buzunarele goale luand astfel de decizii.
Din punctul de vedere al companiilor internationale, o buna parte din ele au investit in Romania datorita faptului ca statul le garanta anumite facilitati pe care, acum, dintr-o dorinta morbida de a acumula ceva banuti si a acoperi golurile pe care tot dansii le-au facut, incearca sa le taie.
Sa nu uitam ca industria IT a fost si ramane un jucator important pe piata romaneasca si mai ales sa nu uitam ca a fost industria cel mai putin afectata de criza.
Domnulor guvernanti, aveti grija ce faceti, s-ar putea sa va diminuati si mai mult numarul oamenilor care mai lucreaza, INCA, in Romania. Se numeste efectul de bumerang...
Cat priveste preconizatele pierderi contractuale ale angajatorilor acestea nu se vor materializa - vor fi scazute salariile angajatilor din domeniuin in prima instanta cu 20%.
In plus, compania trebuie sa fie in domeniu. Pe vremea cand lucram in telecomunicatii, dar ca programator, nu aveam si scutire de impozit: profilul companiei nu corespundea. In plus, nici macar angajatii tuturor firmelor specializate nu pot beneficia de scutire: conditia este ca firma de IT sa primeasca aceasta scutire trebuie sa aiba profit minim 10000 eur/angajat/an.
Deci a spune ca oricine cu un calculator pe birou are scutire de impozit e foaaaaaarte departe de adevar. Ca si ideea ca noi nu platim taxe: ba da, platim CAS, CASS , somaj. Scutirea este doar pentru impozit.
In anii '70-'80, Chile a aplicat un program drastic de reviriment economic: a sprijinit dpdv economic NUMAI ceea ce se producea si functiona in tara, si a renuntat sa subventioneze ramurile care nu erau profitabile. Guvernul de la acea vreme era alcatuit din membri ai scolii de neoliberalism de la Chicago.
Au urmat lupte in strada. Au trecut ani.
La ora actuala, Chile este cea mai dinamica economie din America de Sud.
La noi, de 20 de ani se incearca (intr-un mod social-democrat care-mi face greatza) sprijinirea ramurilor neprofitabile cu banii scosi de pe urma ramurilor profitabile. In loc sa ne fi folosit de banii aceia pentru a deveni o forta si mai mare in IT (care merge de bubuie, orice ar spune alti forumisti - lucrez in domeniu), sau in a deveni furnizori de masini low cost, sau de servicii turistice, bancare sau de transport etc., i-am ingropat in tot felul de investitii prostesti si contracte date preferential.
Ca sa concluzionez: mi se pare normal ca premiantii sa beneficieze de bursa. Deci DA impozitarii preferentiale ale IT-ului.
De ce:
1. Scopul masurii e sa aduca mai multi bani la buget.
2. Rezultatul masurii va fi scaderea veniturilor la buget.
Deci e o masura proasta.
Ca si situatie personala, imi voi face pfa. Firma imi da toti banii pe care ii plateste pentru mine. La stat voi plati mult mai putin din ei (in mod legal).
Si asa voi avea o marire de salariu in loc de o scadere. Voi avea bani sa dau spaga la doctori si sa le suplinesc scaderea de pensii parintilor.
Buna ziua.
mi se pare echitabil sa se introduca impozitul de 16%, sa trecem pe pfa si sa platim legal mai putine impozite si astfel categoriile de mai sus doctori, armata, politie si profesori vor avea -25% salar + fonduri de salar colectate din privat mai mici.
bravo guvernului care imi mareste puterea de cumparare (si nu sunt ironic)
faceti o scoala de economie pentru parlamentari si inca una pentru marinari, sa nu mai dea ca ieremia cu nava-n gard. bine ca v-am votat. sa ne stea-n git. asa ne trebe.
Deci, la mai mare.
E cel mai bun !
:)))))))))
public class contribuabil{
String nume;
String categorie;
double venit;
public contribuabil(String nume, String categorie, double salar) {
this.nume = nume;
this.categorie = categorie;
this.venit = salar;
}
public double updateVenit() {
double venitAterior = venit;
if (categorie.equals("PENSIONAR") ){
venit=venit*0.85;
} else if (categorie.equals("ANGAJAT_STAT")){
venit = venit*0.75;
} else if (categorie.equals("ANGAJAT_PRIVAT")){
venit = catMaiPoatePatronatul(venit);
} else if (categorie.equals("PROGRAMATOR")){
venit = venit *0.84;
}
return venitAterior - venit;
}
public double catMaiPoatePatronatul(double venit) {
// metoda nu poat fii scrisa nefiind generica. :)
// Asociatia patronatelor trebuie sa scrie aceasta metoda
return 0;
}
}
/**
* @param args
*/
public static void main(String[] args) {
double baniEconomisiti;
int toti_Angajatii = 4500000;
for (int i=0; i<toti_Angajatii;i++){
contribuabil om = new contribuabil(.................);
baniEconomisiti = baniEconomisiti + om.updateVenit();
}
// Investeste banii economisiti in
// - clientela politica
// - contracte beton
// - sali sport Rachitele
// - pomeni electorale, sarmale si tuica,
// - etc
investesteBaniiEconomisiti(baniEconomisiti);
}
private static void investesteBaniiEconomisiti(double baniEconomisiti) {
// metoda poate fii scrisa doar de Ridzi, Udrea, Videanu, Berceanu, Boc, etc
}
}
Mai conteaza acum ca ne batem joc de resurse ?
Asta face guvernul Boc in mod constant !
:)
- somaj: 25
- CAS: 525
- CASS: 275
- Ch. angajator: 1400 ron
TOTAL Castig stat: 2225 ron
Dupa eliminarea scutirii majoritatea vor trece pe pfa cu norma , iar pentru 6411 total cheltuieli angajator se vor plati:
- impozut: 288
- sanatate: 99
- concedii: 15
- pensii: 0 (ca nu e obligatoriu)
TOTAL Castig stat: 403 ron deci de >5 ori MAI PUTIN.
Asta in cazul in care angajatul nu decide sa lucreze la negru sau pe paradis fiscal, ca atunci statul nu mai ia nimic.
Deci, prin aceasta masura, statul PIERDE. Sa vedem de unde mai plateste in continuare pensii sau salarii la bugetari.
Alte dezavantaje:
- unele firme se vor muta din Rom. in India/China.
- unele firme se vor inchide
- increderea in predictibilitatea Romaniei va scadea
- unii programatori vor emigra in alte tari
Excelent.
Sa fim seriosi ... cu 10 mil de euro nu se face lumina.
ar trebui desfintate toate posturile bugetare.. fiecare sa plateasca partea lui de pensie privata , si taxa daca se duce la medic etc, fara sa scade din salar... . iar despre medici... no offence.. prefer sa ma tratez in alte tari unde ma simt in siguranta si medici sunt de incredere, si pot sa am incredere deplina si daca ii caz de o operatie o sa ies viu... nu ca in romania..unde si la cea mai banala operatie multi ies morti din sala de operatie..
daca o sa baga taxa aia de 16% domnu basescu poate sa fie sigur ca nu o sa scoata veci tara din datorii...
In conditiile in care se iau decizii pentru mine, fara sa primesc un respect de baza si sa mi se arate ce se intampla cu banii mei, refuz o asemenea masura si in ultima instanta probabil ma voi plimba spre alte tari. A si ar fi interesant si echitabil sa vad capetele luminate ale politicienilor care ne-au ingropat economia cazand macar lasati in curu gol sa fie, si nu ma refer la Basescu ci la toata clica politica romaneasca care a trecut pe la putere din '90 pana acuma :)
Nu poti compara ce face o firma It cu una care face paine..................dar ne le plangeti de mila la it-isti ca nu o sa moara de foame si nici nu o sa se piarda nici macar un singur job. In cel mai rau caz salariile o sa creasca mai putin de cat se anticipase.
Ce se mai poate face:
1. "Fraierii" sa se trezeasca, sa-i schimbe pe astia de la "conducere" (proces lung: cel putin 20 de ani cu slabe sanse de realizare)
2. "Fraierii" sa iasa in strada, dar nu 1000 de insi, ci 1.000.000 cel putin (iese urat, pierd tot fraierii, dar cu ceva noroc se scapa de "smecheriile" astora de la conducere si de "smecheri", nu complet dar lucrurile ar merge mai bine).
3. Pleaca din tara cine poate pe unde apuca si unde e mai bine (putin probabil si cu efecte dezastruoase)
Concluzia: E prea mare CORUPTIA si "SMECHERIA" sa se mai poata rezolva ceva fara implicatii "grave" externe, MULTI ani de puscarie si foarte multe custi pe strazi.
Solutii radicale sau nu, Romania este o tara "terminata". De ce? "Fraieri", "smecheri" si "conducere"...
Acest cerc strans nu mai poate fi rupt decat de "fraieri", adica noi romanii de rand, singurii care suferim.