Google a colectat "din greseala" prin masinile care faceau poze pentru Street View nu doar simple bucatele disparate de informatii confidentiale, ci lucruri mult mai concrete: parole de acces la e-mail-urile utilziatorilor si fragmente mari ale unor mesaje electronice, a spus autoritatea de protectie a datelor din Franta dupa analizarea datelor puse la dispozitie de Google, scrie PC World. Google sustine ca pur si simplu din greseala a colectat in 30 de tari date confidentiale de la retele WiFi nesecurizate in urma parcursului masinilor care faceau poze pentru Street View, inclusiv in Romania.

Mai multe state, printre care Australia, Franta, Spania si SUA au deschis anchete pentru a vedea ce fel de informatii a colectat Google si ce drepturi individuale au fost incalcate. Prima autoritate de protectia a datelor care a obtinut clarificari de la Google a fost autoritatea franceza CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) care din 4 iunie a analizat doua hard-disk-uri prezentate de Google si acum a anuntat concluzii preliminare.

CNIL spune ca Google a colectat parole de acces la e-mail-urile diversilor utilizatori, precum si parti din mesaje electronice. Google spusese la mijlocul lunii mai la declansarea scandalului ca a colectat "din greseala" doar mici fragmente de informatie nesemnificative, insa lucrurile par a fi mai complicate. In plus, Google a mai spus autoritatii ca informatiile colectate vor fi utilizate si la alte servicii conexe precum Google Maps si Google Latitude.

Masinile care au facut in 30 de tari fotografii pentru serviciul de cartografiere avansata Street View au colectat date confidentiale de la retele WiFi nesecurizate. Google a admis eroarea pe 14 mai si adauga atunci ca datele confidentiale au fost colectate din greseala, compania sustinand ca dorea sa inregistreze doar identitatea si pozitionarea hotspot-urilor pentru a le utiliza ulterior la un serviciu de localizare.

Compania americana a spus ca echipamentele sale WiFi au inregistrat doar fragmente neconcludente de date personale ale utilizatorilor de retele WiFi nesecurizate, insa se pare ca e vorba despre informatii mult mai complexe decat simple "crampee".

Google si-a cerut scuze, unul din fondatori a admis ca "a dat-o in bara", dar autoritatile din mai multe tari au deschis anchete impotriva gigantului american si cer datele colectate de companie. Franta da publicitatii primele informatii, dar si alte tari urmeaza.

Multe voci din piata spun ca lucrurile nu s-au intamplat din greseala si ca Google a vrut sa puna mana pe cat mai multe date posibil.