Romania nu s-a calificat la campionatul mondial de fotbal din Africa de Sud, dar a reusit performanta de a ocupa locul trei la campionatul mondial de fotbal al robotilor, RoboCup, cel mai mare eveniment de robotica si inteligenta artificiala din lume, relateaza Agerpres.

RoboCup 2010Foto: www.oxsy.ro

Desfasurat in acest an la Singapore, concursul a adunat participanti din peste 40 de tari care s-au intrecut in cele 15 ligi ale concursului robotilor RoboCup. Romania, prin Sebastian Marian, impreuna cu echipa lui, Oxsy, a terminat pe locul 3 la Simulation League, concurand impotriva unor echipe puternice cum ar fi cele din Japonia, China, Brazilia, Germania, Iran. Acest loc ii asigura calificarea la campionatul de anul viitor ce se va desfasura la Istanbul.

Performanta sibianului este remarcabila, tinand cont de lipsa investitiilor si implicarea redusa a Romaniei in domenii ca inteligenta artificiala si robotica.

RoboCup este un proiect international, lansat in 1997, in domeniul roboticii si al calculatoarelor, care are ca scop promovarea sistemelor de inteligenta artificiala in intreaga lume. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare. Ideea de baza este de a dezvolta sisteme computerizate, capabile sa presteze diferite sarcini specifice oamenilor. In cadrul acestei competitii se incearca simularea unui joc de fotbal, scopul final fiind dezvoltarea unei echipe de roboti humanoizi autonomi, care sa castige, pana in anul 2050, un meci desfasurat dupa regulile FIFA, cu recenta campioana mondiala la fotbal.

'Simulation Soccer League', in care participa echipa sibiana Oxsy, este una din cele 15 ligi actuale ale competitiei RoboCup si este liga in care nu exista roboti adevarati, insa spectatorii pot urmari actiunea, pe un ecran mare ce arata ca un joc de computer urias. In aceasta liga, echipe a cate 11 programe software se conecteaza si joaca una cu cealalta prin intermediul unui server. Fiecare program reprezinta un jucator, ruleaza pe cate un calculator separat, iar toate calculatoarele se conecteaza la acest server de fotbal. Cei 22 de jucatori conectati la acest server primesc date senzoriale - vizuale, auditive si interne, legate de lumea in care se afla si pot reactiona, executand actiuni pe care le trimit serverului, sub forma de comenzi precum: 'alearga', 'loveste', 'roteste'. Singurul mod de comunicare intre jucatori se face prin intermediul unei comenzi 'spune', trimise serverului.

Compa IT Sibiu a fost alaturi de echipa sibiana Oxsy, sprijinind sistematic performantele obtinute de Sebastian Marian in competitia robotilor.

Oxsy s-a infiintat in iulie 2002, odata cu proiectul de diploma in domeniul sistemelor multi-agent al lui Sebastian Marian. De la prima participare in iulie 2003, Oxsy nu a lipsit de la niciun eveniment RoboCup.