Sapte companii romanesti dezvoltatoare de software au fost incluse in top 50 al companiilor central-europene de IT care au crescut cel mai mult in ultimii cinci ani, arata un comunicat al companiei de cercetare Deloitte care a alcatuit clasamentul in care sunt incluse firme care au raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani. Polonia are 11 companii in Top 50, iar Ungaria detine zece companii. Cea mai bine clasata companie romaneasca este TeamNet International din Bucuresti, locul doi in ierarhia generala.

Aflat la a 11-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2005 - 2009). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.

Lista finalistilor din acest an include companiile romanesti TeamNet International (Bucuresti, locul doi, cu o rata de crestere de 3.120%), AROBS Transilvania Software (Cluj-Napoca, locul 13, +831%), Crys Computers (nou intrata, Bucuresti, locul 18, +635%), Fortech (nou intrata, Cluj-Napoca, locul 19, +629%), LASTING Software (Timisoara, locul 23, +541%), The RED Point (Iasi, locul 26, +510%) si Advantage Software Factory (Bucuresti, locul 41, +301%).

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa aiba proprietate tehnologica sau intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; ori sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Polonia a detronat Ungaria la numarul de companii prezente in clasament, recastigand prima pozitie pentru prima data din 2005.

Veniturile totale ale companiilor din FAST 50 au scazut de la 434 milioane de euro, anul trecut, la 378 milioane de euro, ceea ce reprezinta un declin de 13%, pentru al doilea an la rand.

Cea mai mare companie din FAST 50 2010 dupa venituri este dezvoltatorul de solutii anti-virus ESET din Slovacia.

Deloitte Central Europe Technology FAST 50 ierarhizeaza cele mai dinamice companii de tehnologie din Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Estonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Lituania.