Grupul polonez ABC Data, unul din cei mai activi jucatori din regiune pe distributie IT a preluat 51% din compania romaneasca Scop Computers, urmand ca in urmatorii ani sa achizitioneze intreg pachetul de actiuni, a anuntat compania romaneasca. Presa poloneza scrie ca tranzactia s-a facut pentru cinci milioane euro. Scop Computers are 130 de angajati si a avut afaceri de 80 milioane euro in tara, in timp ce polonezii de la ABC Data se asteapta in 2010 la venituri de 600 milioane euro. Distribuitorii IT au fost grav afectati de criza, iar parteneriatele sunt vazute ca solutii necesare supravietuirii.

Conform contractului, ABC Data, companie poloneza, listata la Bursa de Valori din Varsovia, a achizitionat 51% din actiunile Scop Computers si in termen de trei ani va deveni singurul proprietar al companiei (100%).

Publicatia poloneza Warsaw Business Journal scrie ca polonezii au platit cinci milioane euro (20 milioane zloti) pentru pachetul majoritar de actiuni.

"Majoritatea actiunilor la compania noastra este preluata de o companie stabila, puternica, una dintre cele mai mari companii din zona noastra europeana. De acum inainte devenim parte a grupului ABC Data, avand acelasi obiectiv strategic de a mentine si consolida pozitia de lider in distributia IT in Europa Centrala si de Est. Sunt convins ca investitia companiei ABC Data in Scop Computers si activitatea comuna viitoare vor intari in mod eficient pozitia noastra pe piata romaneasca", spune, intr-un comunicat de presa Alexandru Visan, fondator si director General al Scop Computers SA.

In cadrul aceleasi miscari de integrare strategica a Scop Computers in grupul polonez ABC Data, la 30 noiembrie 2010 a mai fost semnat un acord intre ABC Data si Mokito Management Limited, in calitate de actionar minoritar, ceea ce presupune ca, in perioada 2010-2013, ABC Data va prelua restul de 49% din actiuni la Scop Computers de la Mokito Management Limited.

Scop Computers s-a infiintat acum 16 ani si este una dintre cele mai mari companii de distributie IT din Romania. Compania distribuie PC-uri, software, multimedia, echipamente si solutii print ©, networking, securitate, stocare si echipamente de alimentare electrica. Scop Computers are in prezent peste 130 de angajati si o retea de distributie formata din peste 1.000 de parteneri. In anul 2009, distribuitorul a realizat o cifra de afaceri de 80 milioane euro. Pentru 2010 Scop Computers estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de peste 20% fata de anul trecut.

ABC Data activeaza pe piata poloneza de 20 de ani. In 2005, s-a extins in Republica Ceha, in 2007 in Slovacia si in septembrie 2010 in Lituania. Actiunile ABC Data au fost listate la Bursa din Varsovia la 17 iunie 2010.

In trimestrul trei, profitul net al companiei ABC Data a fost de aproape 10 milioane zloti (circa 2,5 milioane euro), iar in primele trei trimestre a crescut cu aproape 50% pana la aproximativ cinci milioane euro. Veniturile din vanzari in trimestrul al treilea au crescut cu peste 28%, pana la 669 milioane zloti, de la 522 milioane zloti in perioada similara din 2009.

Previziunile companiei pentru intregul an 2010 anticipeaza realizarea unui venit de 2,46 miliarde zloti si un profit net de 31 milioane zloti. Dupa primele trei trimestre ale anului 2010, veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 1,76 miliarde zloti.