Apple lanseaza joi Mac App Store, magazinul online de unde utilizatorii desktop-urilor si laptop-urilor Mac vor putea achizitiona aplicatii dupa modelul conoscutului magazin online dedicat iPod, iPhone sau iPad. In piata, parerile sunt impartite: multi spun ca preturile medii ale aplicatiilor pentru Mac vor scadea iar pesimistii spun ca Apple va prelua total controlul asupra tututor aplicatiilor prezente pe platforma Mac.

Apple spune ca utilizatorii de Mac vor avea de castigat o data cu lansarea Mac App Store: vor putea gasi aplicatiile usor, grupate pe categorii, vor putea citi numeroase cronici si vor putea sa instaleze pe cate calculatoare vor dori o aplicatie pe care deja au platit-o. Si dezvoltatorii vor scapa de problemele administrative legate de distributie (gestionare a vanzarilor, facturare etc). Spre Apple se vor duce 30% din veniturile rezultate din vanzari, restul urmand sa revina dezvoltatorilor.

In lume exista peste 20 de milioane de Mac-uri, iar noul magazin online va putea fi accesat din 90 de tari. Totusi, App Mac Store vine pe o piata unde deja exista un sistem de distributie, iar multi dezvoltatori se tem ca isi vor pierde independenta, iar Apple va controla cu totul distributia.

Unii dezvoltatori se plang ca pentru a putea veni cu aplicatii la noul magazin trebuie sa respecti reguli stricte si sa fii de acord cu o serie de restrictii, iar cei mai pesimisti spun ca Apple va omori alte canale de distributie pentru Mac, iar creatorii de aplicatii care nu vor fi de acord cu conditiile puse de companie isi vor vedea programele cazand in uitare.