Piata neagra a ciber-criminalitatii este in plin avant, cardurile bancare furate putand fi cumparate cu doi dolari bucata, iar retelele de calculatoare infectate se inchiriaza cu 15 dolari, potrivit unui studiu publicat joi de societatea de securitate informatica Panda Security, citat de AFP.

"Este un sector in plin avant iar ciber-criminalii sunt complici unul cu altul si se ajuta reciproc in eforturile de a fura informatii personale pentru a realiza castiguri financiare", se arata in raportul final al unei anchete conduse de specialisti infiltrati in retelele criminale.

Ancheta efectuata de PandaLabs, divizia Panda Security specializata in lupta contra virusilor, a dezvaluit "o vasta retea de revanzare a datelor bancare si a altor produse, activa in forumuri si in peste 50 de magazine online specializate".

Biroul - Internetul

Potrivit acestei anchete, criminalii nu mai sunt interesati doar de seriile cardurilor bancare sau de credit furate, ci "de o gama mult mai extinsa de infomatii piratate, precum identitati bancare, parole si useri sau carti false de credit".

"Pentru ca anonimatul este extrem de important, multi dintre 'comercianti' folosesc forumuri clandestine pentru a nu putea fi detectati", spune PandaLabs. "De fapt, biroul lor este internetul".

"Unii dintre ei sunt mai indrazneti si au conturi de fatada pe Facebook si Twitter", adauga acest raport.

Ce preturi se practica

Un numar de card de credit sau simplele coordonate bancare pot fi cumparate pentru doar doi dolari, fara a beneficia insa de nicio informatie legata de linia de credit sau de fondurile legate de acest cont.

"Pretul ajunge la 80 de dolari pentru conturile alimentate si depaseste 700 de dolari pentru un cont cu peste 80.000 de dolari", indica studiul citat.

Pentru a utiliza o retea "botnet", computere infectate care pot fi actionate de la distanta, chiria incepe de la 15 euro.

Carduri bancare sau carduri de credit clonate se vand incepand cu 180 de dolari, iar spalarea banilor este "taxata" cu un comision cuprins intre 10 si 40%, in functie de marimea sumei aflata in joc.

In fine, unii ofera si servicii de livrare pentru produsele cumparate ilegal: "Daca vrem sa utilizam coordonatele bancare furate pentru a cumpara produse online, fara a putea fi insa gasiti dupa adresa de livrare, un alt ciber-criminal poate efectua el achizitia si ulterior retrimite marfa, pentru 30 - 300 de dolari", potrivit PandaLabs.