Privitul la televizoarele 3D ar putea provoca greata, dureri de cap si chiar afectiuni oculare, avertizeaza oftalmologii americani dupa o cercetare facuta online in randul unor utilizatori de televizoare 3D. Un sfert dintre cei care au raspuns au admis ca au avut dureri de cap, ameteala, tulburari de vedere si greata dupa ce s-au uitat la imaginile 3D, noteaza The Telegraph. Tehnologia 3D este tot mai populara, dupa televizoare fiind pe piata si camere video si foto, iar in curand console de jocuri si smartphone-uri.

Televizoarele 3D pot crea probleme de sanatateFoto: Reuters

Raportul Asociatiei Americane a Oftalmologilor a aratat ca un sfert dintre respondenti simt un real disconfort dupa ce privesc imaginile ce dau impresia de “adancime” la noile si costisitoarele televizoare. Cel mai mult au de patimit persoanele care sufera deja de rau de miscare sau probleme de profunzime a perceptiei. Privitul la aceste imagini 3D solicita mult ochii si induce oboseala, de aici derivand si multe din simptomele intalnite la fanii acestor terminale, a declarat Martin Banks, profesor de optometrie la Universitatea Berkeley din California.

Si ochelarii speciali ce trebuie purtati pentru a percepe “adancimea” imaginilor sunt un inconvenient, insa au inceput sa apara televizoare 3D la care acestia nu sunt necesari dar au ecran mic si sunt foarte scumpe acum la inceput. In plus, producatorii de aparate 3D si-au avertizat clientii ca daca exagereaza in folosirea lor, pot aparea efecte negtive, insa nu e clar cat de mult ar trebui luate in serios.

Nu exista o dovada stiintifica riguroasa ca tehnologia 3D ar putea sa dauneze vederii copiilor dar, aceste avertismente sunt o modalitate prin care marii producatori incearca sa preintampine orice viitor proces legat de utilizarea terminalelor 3D, subliniaza Gail Stephenson, director de departament la Universitatea Liverpool.

Compania Samsung, spre exemplu a transims mai multe avertismente anul trecut referitoare la televizorele 3D comercializate, atragand atentia ca in unele cazuri privitul poate cauza ameteli, greata, convulsii si miscari involuntare ale ochilor. Si Nintendo lansat avertismente pentru cei care vor utiliza consola 3DS ce va fi lansata in aceasta primavara.

Cei care privesc ore in sir la continut 3D pot sa aiba stari neplacute insa filmele, emsiunile si jocurile 3D sunt inca putine, iar terminalele sunt foarte scumpe, astfel ca numarul celor care vor fi afectati nu are cum sa atinga proportii ingrijoratoare cel putin in viitorul foarte apropiat.