​O mare parte a utilizatorilor de internet din Egipt nu au mai putut accesa niciun site in aceasta dimineata si aproape toate site-urile egiptene sunt imposibil de vizionat din afara tarii, scrie presa internationala care atrage atentia ca situatia este fara precedent. La inceputul unei noi zile de manifestatii antiguvernamentale in Cairo, autoritatile par sa fi luat o masura radicala care sa ingreuneze comunicarea intre protestatari.

Firma de analiza Renesys sustine ca toti clientii celor patru mari furnizori de internet din Egipt sunt in imposibilitatea de a accesa site-uri, in aceasta dimineata. Compania sustine ca traficul internet din si spre Egipt a inceput sa scada brusc dupa 0.30 ora locala, iar in prezent aproape niciun site egiptean nu poate fi accesat. Totusi, un furnizor de serviciile caruia depinde si bursa egipteana, este accesibil.

Reprezentantii companiei BGPmon care monitorizeaza conectivitatea site-urilor din diverse tari spun, citati de The Guardian, ca 88% dintre site-urile egiptene sunt inaccesibile. Ei sustin ca situatia e mult mai grava de aceasta data fiindca in general guvernele se multumeau sa blocheze Facebook si Twitter, insa acum se pare ca provider-ilor li s-a ordonat sa taie accesul clientilor.

Presa noteaza cu ingrijorare ca situatia e grava daca s-a ajuns la o masura radicala si avertizeaza ca s-ar putea intampla lucruri sumbre despre care sa nu se afle din cauza blocajului mediatic. Informatiile sunt contradictorii, insa se pare ca si serviciile de mesagerie pe telefoanele mobile au mari probleme de functionare in tara de 80 de milioane de locuitori.

Cel putin doua persoane si-au pierdut viata joi iar alte 70 au fost ranite in urma confruntarilor violente intre politisti si manifestantii care au protestat fata de regimul de la Cairo si forte ale politiei. Demonstrantii au atacat mai multe cladiri cu cocteiluri Molotov, acestea fiind cele mai violente proteste din ultimii 30 de ani.