In izolatul stat Turkmenistan din Asia centrala internet-ul este un lux fiindca un abonament lunar cu trafic nelimitat costa peste 6.800 dolari la operatorul monopolist TurkmenTelekom, scrie AFP. Tara este de doua ori mai intinsa decat Romania, insa populatia abia trece de cinci milioane de locuitori. Turkemenistanul este una din tarile unde internet-ul e strict monitorizat, iar primul internet-cafe a aparut in 2007.

La operatorul TurkmenTelekom, controlat de stat, un abonament lunar la internet cu viteza extrem de mica de 64 kbps si trafic limitat la 2 GB costa 43 de dolari, iar un abonament la aceeasi viteza, insa cu trafic nelimitat, trece de 200 de dolari.

Tarifele devin exagerate pentru abonamentul lunar cu viteza medie de 1024 kbps, circa 3.400 dolari, iar la o viteza de doua ori mai mare si abonamentul se dubleaza, ajungand la echivalentul a 6.821 de dolari.

Turkmenistanul se intinde pe circa 488.000 kmp in Asia Centrala si are putin peste cinci milioane de locuitori. Tara e una din cele mai izolate din punct de vedere mediatic, primul internet-cafe fiind deschis abia acum patru ani. Persoanele fizice au primit permisiunea de a-si pune internet acasa abia in 2008, dar tarifele raman prohibitive.