Serviciul Federal de securitate din Rusia (FSB, ex-KGB) a anuntat sambata ca nu va fi adoptata nicio masura pentru a bloca mesageria Gmail si sistemul de telefonie online Skype, dupa ce un inalt oficial al serviciului secret declarase ca cele doua site-uri reprezinta amenintari la siguranta tarii, relateaza AFP.

"FSB nu propune si nici nu intentioneaza sa propuna masuri care sa limiteze activitatea serviciilor furnizate de Skype si Gmail in Rusia", a precizat FSB, intr-un comunicat de presa.

"Dimpotriva, dezvoltarea tehnologiilor de varf este un proces natural care trebuie favorizat", potrivit sursei citate.

Ideea a fost lansata vineri de seful centrului FSB pentru protectia informatiilor si comunicatiilor speciale, Aleksandr Andreecikin. "In ultimul timp, problema folosirii in retele de comunicatii de uz general a mijloacelor criptografice, in primul rand de productie straina, trezeste o mare ingrijorare la FSB. Se difuzeaza diferite mijloace de program care permit cifrarea traficului. Printre altele, este vorba despre servicii precum Gmail, Hotmail si Skype. Folosirea fara control a acestor servicii poate conduce la un pericol de amploare la adresa securitatii Rusiei", a spus Andreecikin.

Kremlinul a denuntat imediat aceste propuneri, dar purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin a apreciat ca temerile exprimate sunt "perfect justificate".

Presedintele Dmitri Medvedev este un adept al internetului si al noilor tehnologii. El a facut din dezvoltarea acestor domenii o prioritate a mandatului sau, in conditiile in care Rusia a acumulat aici o mare intarziere.

Vladimir Putin, considerat inca omul forte al tarii, pe care a condus-o in perioada 2000 - 2008, este un fost colonel KGB, care a condus FSB in vremea presedintelui Boris Eltin.