Tot mai multi infractori informatici creeaza site-uri fictive cu o identitate vizuala similara cu cea a Loteriei Vizelor pentru a-i pacali pe cei care vor viza de rezidenta permanenta in SUA si a-i face sa trimita bani unor escroci, desi programul este gratuit, avertizeaza compania de solutii de securitate BitDefender. Compania sfatuieste utilizatorii sa fie cu ochii-n patru, sa nu trimita sub nicio forma bani si sa fie atenti la adresa de internet pe care o acceseaza, cea corecta pentru program fiind www.dvlottery.state.gov.

BitDefender informeaza utilizatorii despre atacurile asupra site-ului Loteria Vizelor. Diversity Visa Lottery este un program organizat de catre Departamentul de Stat al Statelor Unite ce isi propune sa emita 50.000 de vize de rezidenta permanenta (Green Card) in America.

Aplicantii pentru "Diversity Visa" sunt initial alesi la intamplare de computer prin tragere la sorti. Vizele sunt distribuite pe sase regiuni geografice, cu un numar mai mare de vize acordat regiunilor ce au o rata de imigrare scazuta. De asemenea tarile care au trimis mai mult de 50.000 de imigranti catre SUA in ultimii cinci ani nu beneficiaza de acest program.

¬Cererea crescuta pentru acest program a atras atentia infractorilor, care au creat numeroase site-uri fictive cu o identitate vizuala similara cu cea a loteriei vizelor. Ideea ce sta la baza acestei strategii este una simpla: se creeaza un site identic cu cel original, se optimizeaza pentru a obtine rezultate relevante in motoarele de cautare atunci cand se cauta dupa cuvinte ca ¬loterie¬, ¬viza¬, ¬green card¬. Toate aceste demersuri fac ca site-ul sa para real, permitand infractorilor accesul la datele personale al celor care se inscriu. In cateva saptamani, utilizatorul se poate astepta sa primeasca un set de mesaje spam in care i se solicita platirea unei ¬taxe de procesare¬, in urma castigarii loteriei. Din moment ce mesajul contine toate datele de contact ale utilizatorului , de cele mai multe ori acesta cade in plasa infractorilor¬ declara Catalin Cosoi, Head of Online Threats la BitDefender.

Pentru ca pe viitor sa evitati astfel de inselatorii, BitDefender vine cu cateva informatii referitoare la adevaratul program al Loteriei Vizelor:

- In primul rand, trebuie sa stiti ca nu exista taxe pentru a participa la aceasta loterie. In al doilea rand, solicitarea unui transfer de bani prin servicii non-bancare ar trebui sa fie o alerta pentru ca astfel de tranzactii nu pot fi urmarite in continuare (spre deosebire de transferul bancar)

- Adresa de e-mail si domeniul site-ului sunt fictive si nu apartin Guvernului, dat fiind faptul ca adevarata adresa a programului e www.dvlottery.state.gov ¬ gazduita pe un domeniu .gov, care nu poate fi cumparat de un tert. Mai mult chiar, acest site poate fi accesat doar in perioada de aplicare (anuntata chiar pe site) si toate inscrieriele sunt acceptate intr-un anumit timp stabilit, care este, de asemenea, indicat pe site-ul oficial

- Unele pagini false pot avea chiar si certificat SSL, dar acest lucru garanteaza doar ca ati ajuns pe pagina al carui URL doriti sa il vizitati. Asadar, prezenta unui astfel de certificat este necesara, dar nu suficienta, pentru ca este posibil sa fie vorba despre o inselatorie. Daca pagina nu este gazduita pe un domeniu.gov, atunci nu pierdeti timpul, banii si speranta pe un astfel de site.