Gigantul Google se pregateste sa lanseze un serviciu de muzica online, similar cu cel recent lansat de retailerul online Amazon scrie Wall Street Journal pe site-ul sau. Anuntul ar putea veni cel mai devreme marti, potrivit unor surse familiare problemei citate de cotidianul economic, in cadrul conferintei anuale a dezvoltatorilor Google din San Francisco.

Sistemul ar fi atunci disponibil in modul de testare, dar la un public limitat.

Ca si Amazon, Google nu a incheiat acorduri cu cele patru companii mari de inregistrari, dar cu siguranta va include un sistem care functioneaza ca un hard disk de la distanta, au afirmat sursele ziarului.

Amazon a lansat, la sfarsitul lunii martie, un serviciu de de stocare video si muzica online, care permite utilizatorilor sa creeze colectii online de muzica sau colectii video la fel ca cele care se pot stoca pe un hard disk.

Colectiile stocate pot fi accesate de la orice alt computer sau de la un telefon multimedia sau tableta.

Utilizatorii vor putea asculta melodiile in "streaming", dar nu pot descarca fisierele.

Publicatia precizeaza ca grupul informatic Apple se afla in negocieri cu companiile de inregistrari importante ca sa obtina licente pentru a crea un serviciu de muzica online, diferit de cel al Amazon si Google, au afirmat sursele citate.

Cu licente, un operator ar putea oferi acces utilizatorilor la melodii stocate pe serverele centrale.

Nu sunt primii pasi pe care Google ii face in domeniul muzicii pe internet. In octombrie 2009, a lansat in SUA impreuna cu doi parteneri un serviciu ce permite utilizatorilor sa caute si sa asculte muzica direct prin motorul de cautare, iar cei care doresc pot fi directionati spre site-uri de unde pot cumpara rapid melodiile dorite.

In SUA, utilizatorii pot tasta in campul de search al Google.com numele melodiei dorite sau chiar extrase din versuri si pot asculta minim 30 de secunde din melodie sau uneori intreaga piesa direct in motorul de cautare. Daca doresc sa faca pasul urmator, adica sa cumpere melodia, ei trebuie sa faca un click si sa aleaga de la care din parteneri doresc sa cumpere melodia.