Un student a reusit sa arunce cu un pantof in omul care a creat sofisticatul sistem de cenzura a internet-ului in China, asa numitul Great Firewall, scrie AFP. Curajosul student a aruncat intai cu oua, insa abia pantoful si-a atins tinta, lovindu-l pe Fang Binxing, arhitectul sistemului de cenzura a internet-ului in China. Studentul a postat pe Twitter un mesaj in care spunea ce a facut, iar multi chinezi l-au laudat, insa postarile au fost apoi sterse de autoritati.

Fang Binxing a fost lovit in timp ce vorbea studentilor la universitatea din Wuhan. Studentul spune ca a aruncat intai cu oua, nu si-a nimerit tinta, insa apoi l-a nimerit pe Fang cu primul pantof, in timp ce pe traiectoria celui de-al doilea au intrat doua persoane.

Politia chineza a admis ca este in cautarea atacatorului, insa sute de "internauti" chinezi foarte curajosi au postat mesaje de sustinere si de lauda pentru studentul care-si spune Hanunyi si care a atacat unul dintre cele mai detestate personaje din China.

Fang este arhitectul eficientului sistem de cenzura supranumit Great Firewall of China sau Scutul de Aur. Sistemul blocheaza site-uri de socializare si altereaza masiv rezultatele afisate de motoarele de cautare, astfel incat utilizatorii sa nu poata gasi termeni considerati "sensibili" de autoritati, precum Tibet sau Dalai Lama.

Si numele Fang Binxing este cenzurat in cautari, insa intr-un rar interviu acordat de acesta in februarie catre Global Times acesta a spus ca a fost supus unor abuzuri din cauza pozitiei sale, insa ca indura totul, ca "sacrificiu pentru patrie". El pleda pentru o cenzura si mai aspra si compara sistemul cu controalele din trafic, necesare pentru ca toti soferii sa fie constienti ca trebuie sa respecte regulile.