Locuitorii unui mic oras american din statul Washington se plang ca generatoarele instalate de companii precum Microsoft, Yahoo! si Dell la centrele lor de date au emsii diesel periculoase pentru sanatatea locuitorilor, noteaza Computerworld. Autoritatile organizeaza o serie de discutii publice cu locuitorii, insa sunt voci care spun ca se vor instala in continuare generatoare, iar riscurile vor fi prezentate ca fiind mici.

Companii precum Microsoft, Dell si Yahoo! au centre de date in micul oras Quincy din statul Washington, iar numarul generatoarelor cu motorina a ajuns la 141. Acestea sunt montate pentru a intra in functiune daca se intrerupe alimentarea cu curent electric, insa functioneaza zeci de ore pe an fiindca sunt testate relativ des.

Companiile de IT au voie sa tina pornit maxim 103 ore/an un generator, insa dat fiind ca sunt aproape 150 de generatoare, e greu sa gasesti un moment cand toate sunt oprite.

Rapoarte ale directiei locale de sanate arata ca emisiile de la aceste generatoare pot agrava anumite probleme de sanatate deja existente la locuitori sau pot crea probleme de respiratie, de inima sau chiar cancer. Totusi, autoritatile subliniaza ca este greu sa obtii o autorizatie pentru a instala un generator, iar regulile sunt tot mai stricte in ceea ce priveste emisiile maxime permise.

Dezvoltarea exploziva a serviciilor de tip cloud computing face necesara existenta unui mare numar de centre de date, iar instalarea lor aduce si astfel de probleme care in unele locuri sunt intr-adevar grave, iar in altele sunt mult exagerate.