TVR demareaza, luna aceasta, un proiect prin care incearca sa-si redefineasca misiunea de televiziune publica si apeleaza in acest sens la ajutorul Centrului pentru Jurnalism Independent. TVR prezinta acest plan drept un program strategic avand doua componente - redefinirea misiunii sale ca institutie de televiziune publica, respectiv o Carta a TVR, document ce va stabili felul cum vor fi aplicate "valorile fundamentale" ale institutiei.

Potrivit unui comunicat TVR, institutia, in parteneriat cu CJI, urmareste sa consulte si publicul in acest proces si sa urmareasca felul cum alte televiziuni publice functioneaza in concordanta cu misiunea lor publica. Un punct-cheie al programului este sa stabileasca un Ombudsman - reprezentant al publicului in cadrul TVR - si sa defineasca si sa intareasca rolul acestuia. Programul include si dezbateri cu diferite categorii de public - studenti, oameni de afaceri etc. - pentru a creste gradul de incredere in Televiziunea publica

Potrivit reprezentantilor Centrului pentru Jurnalism Independent, valoarea contractului de parteneriat dintre TVR si CJI este sub pragul maxim de 15.000 de euro aplicat pentru achizitiile publice directe.

Potrivit comunicatului TVR:

  • "Respectand cadrul legislativ stipulat de Legea 41 din 1994 privind functionarea Televiziunii Romane, TVR doreste ca misiunea sa publica sa depaseasca spatiul strict impus de limbajul legislativ, sa se adapteze noii realitati din industria media si sa devina clara pentru telespectatori."
  • Programul se va derula pe durata a noua luni, incepand din luna septembrie.
  • "Unul dintre obiectivele asumate la inceputul mandatului, asa cum am anuntat in prima conferinta de presa, este recastigarea reputatiei si  cresterea gradului de incredere din partea publicului. Ne propunem definirea si comunicarea explicita a valorilor si a misiunii TVR, astfel incat platitorii de taxa tv, pe de o parte si angajatii TVR, pe de alta parte, sa se regaseasca in ceea ce Televiziunea Romana le ofera" - Alexandru Lazescu, Presedinte-Director General al TVR.
  • "Pentru CJI este o chestiune de coerenta. De multi ani actionam pentru schimbari care sa permita o functionare independenta a TVR. Este la fel de important ca structura interna a TVR sa fie pregatita pentru o astfel de functionare. Acest lucru nu se poate face decat in cadrul unei matrice de valori bine stabilite si acceptate, atat inauntrul cat si in afara institutiei. De asemenea, sunt necesare mecanisme interne care sa instrumentalizeze aceste valori, sa le dea viata astfel incat ele sa se regaseasca in productia TVR" - Ioana Avadani, director executiv al CJI.