- Loredana Visa lucreaza in domeniul relatiilor publice din 1997 ani si a preluat conducerea V+O Communication in 2008, cand a revenit in Romania dupa mai multi ani in care a lucrat pentru Avon Canada. Agentia de relatii publice V+O Communication s-a extins in ultima perioada cu lansarea propriei agentii de publicitate online, Bakers Digital Communication, in toamna anului trecut si cu infiintarea unei divizii de BTL, Briefcase, in aceasta primavara.
- Biletul la un astfel de eveniment costa cateva sute de euro, iar participantii pot afla in schimb perspectiva lui Kotler despre noul model de marketing "prin valori", despre adaptarea brandurilor la mediul online si feluri de a aborda consumatorii intr-o perioada de bombardament informational si de bugete de comunicare in scadere.
- Potrivit unei prezentari a evenimentului, "dinamismul pietei autohtone, nivelul de dezvoltare rapid, insa cu foarte multe lacune in termeni de strategii coerente si pe termen lung, au facut ca Romania sa fie o scena extrem de atractiva pentru Philip Kotler."
Nota Redactiei:
- Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Costin Ionescu.
Cat priveste lipsa impactului comunicatelor de presa, acest lucru se datoreaza in principal urmatoarelor elemente: prea multe comunicate trimise fara subiecte relevante (fara sa contina stiri), o neintelegere si necunoastere a zonelor de interes ale jurnalistilor sau/si bloggerilor si, nu in ultimul rand, o erodare a presei in presiunea economica cauzata de criza mondiala, cea mai afectata fiind presa scrisa, evident.
Si in PR, ca si in celelalte domenii, exista profesionisti si exista wannabies.
Din proprie experienta am intalnit manageri de companii sceptici la acest canal. Cum i-ati convins sa isi plieze strategia de comunicare si pe acest canal?
Multe oameni de comunicare din Romania fac PR pe genunchi sau sa nu ii spunem la plesneala. Au intrat prea multi oameni slab pregatiti in acest sistem?
Sceptici exista in toate domeniile. Pretul pe care acestia vor trebui sa-l plateasca este ca atunci cand vom ajunge la etapa in care daca nu esti in social media. nu existi, vor trebui sa recupereze timpul pierdut. Si nu vor mai avea ocazia decat cu un efort financiar considerabil sa ramana lideri in aceasta zona.
Pentru a-i convinge pe cei sceptici, recomand o abordare cu pasi mici si o definire foarte clara a misiunii comunitatii pe care o construiesti pentru o construiesti pentru respectivul client, in asa fel incat membrii comunitatii sa inteleaga de la bun inceput la ce sa se astepte. Iar compania sa se concentreze pe crearea cadrului si contextului potrivit pentru aceasta comunitate.
Platiti bloguri si site-uri sa va promoveze clientii? E comun sau sunt exceptii sa va ceara blogurile/siteurile sau alte media sa dati bani, ca agentie de PR, pentru a va promova clientii?
Bloggerii din Romania si din lumea intreaga, dar cu precadere din Romania, nu sunt niste milionari excentrici care traiesc pe o insula si scriu din pasiune. Prin urmare, bloggerii, ca si alte canale de comunicare online (de exemplu site-uri de presa) sunt antreprenori care furnizeaza informatii pe baza carora isi construiesc audienta si cadrul pentru comunicare comerciala (tip banner, advertorial, concurs, proiecte speciale). Aceasta este evident sursa lor de venit, asa cum la Facebook zona comerciala de Facebook ads este sursa de venit a respectivei retele sociale. Proiectele pe care le desfasuram cu bloggerii in aceasta directie sunt marcate ca atare. Advertorialele nu s-au inventat odata cu aparitia blogurilor, sunt o tactica de comunicare intre zona de publicitate si zona de PR si au aparut odata cu revistele, in care PR-ul furnizeaza informatiile, iar publicitatea cumpara spatiul respectiv. Si la TV exista stiri platite si marcate ca atare in calupuri de publicitate. Acelasi lucru se aplica si pentru advertorialele de pe site-uri.
Daca informatia pe care o furnizez unui blogger este de interes pentru cititorii acestuia si are caracter de stire, bloggerii nu iti vor cere bani. Daca, insa, trimiti unui blogger care scrie despre pantofi un comunicat de presa despre telefoane mobile si insisti ca informatia ta sa fie publicata, atunci bloggerul cel mult poate sa creeze un publireportaj.
Evenimentele de valoare si de talie internationala isi gasesc loc pe orice piata in care industria respectiva sau targetul evenimentului este suficient de bine reprezentat. Conferinta Kotler si-a gasit loc in mod firesc si natural in piata din Romania, avand in vedere ca aceasta are o comunitate de peste 10.000 de profesionisti, din care o parte au invatat lucrurile fundamentale de la Kotler, iar o alta parte dintre ei isi doresc sa invete de la cei mai buni. In strategia noastra ne propunem sa organizam doua evenimente de acest calibru pe an, unul in primavara si unul in toamna.
Mai sunt curios, daca aveti cunostinta de asa ceva din experienta in mediul asta de lucru, ce sentiment traieste o "account de PR" cand trimite cadouri destepte unor jurnalisti sau bloggeri si vede ca jurnalistii/bloggerii astia tot nu ii baga in pagina stirea aia fara nicio relevanta... Sau ce sentiment traieste fata aceea cand vede in pagina stirea aceea fara nicio relevanta, doar pentru ca a trimis punga?
In cazul "pungii", nu stiu, nu am trait aceasta experienta. Ca parere personala, intr-o lume normala valoarea stirii ar trebui sa primeze in fata pungutei.
2. De s-a ajuns la o piata in acest domeniu cu rulaje de fonduri mult exagerate peste puterea economica a tarii? Cine/ce a pompat aer in broscoi?
Piata de PR din Romania ruleaza procentual fonduri mult mai mici decat piata de PR din America, de exemplu. Acolo, bugetul de PR este intre 8-10% din bugetul total de marketing si comunicare. La noi, media este probabil sub 5%. Acum, ca aceste fonduri sunt prost rulate este o alta discutie.
In lucrul tau cu oameni din social media s-a pus vreodata problema sa marcheze in vreun fel materialele lor piaristice?
Modul in care oamenii din social media marcheaza materialele este o decizie personala.
Dupa parerea ta, "doi", care a fost cel mai bun purtator de cuvant al guvernului in ultimii 20 de ani?
Multumesc
Intrebare: Cum ar putea un site dedicat sau blog cu un numar rezonabil de vizitatori (fidelizati) si un public target bine definit monetiza acest trafic? Sunt companiile de marketing on line interesate de a se promova prin aceste canale? Ca pasi pot face practic acesti mici bloggeri intreprinzatori in acest sens? Exista o piata/marketplace a reclamei on line in Romania?
Cit despre public relations and marketing businesses in general vreu sa te intreb daca vreodata te-ai gindit sa te arunci in domeniul sportului in Romania?
Sau nu se poate decit cu relatii...