Rupert Murdoch a confirmat joi ca intentioneaza sa imparta grupul media News Corporation in doua companii listate public separat: o divizie editoriala - care sa cuprinde ziarele, activitatea publicistica si de educatie - si una de media si entertainment. Murdoch, presedinte si director executiv al News Corp, va ramane presedinte al ambelor companii. Mogulul media nu a precizat insa ca ar urma sa detina un rol executiv in cadrul diviziei editoriale, informeaza The Guardian.

News Corp nu a anuntat joi, odata cu confirmarea scindarii, cine va conduce divizia editoriala.

Murdoch va fi presedinte si director executiv al companiei de media si divertisment, care va cuprinde studioul de film si televiziune 20th Century Fox, reteaua de televiziune Fox, posturile de televiziune prin cablu, inclusiv Fox News, si activele de televiziune prin satelit, inclusiv pachetul de 39,1% in British Sky Broadcasting Group (BSkyB).

Cum era de asteptat, divizia editoriala va include ziarele News International din Marea Britanie, The Sun, The Times si Sunday Times, alaturi de Wall Street Journal, New York Post, serviciul de stiri si de informatii financiare Dow Jones, The Australian, editura HarperCollins si sectiunea educationala digitala a News Corp.

Restructurarea va dura circa 12 luni si "pe parcursul urmatoarelor cateva luni, compania va asambla echipele de management si board-urile de directori ale ambelor compnaii", a anuntata News Corp.

Intr-un e-mail intern adresat intregului personalul News Corp, de circa 50.000 de angajati, Murdoch a declarat:

"Afacerile noastre editoriale sunt mult subevaluate de catre sceptici Prin aceasta transformare li se va elibera potentialul real, si vor fi capabile sa articuleze mai bine valoarea reala pe care o reprezinta pentru actionari.

Scopul nostru este sa cream cea mai ambitioasa, bine capitalizata si foarte motivata companie editoriala din lume, formata din cea mai mare colectie din brandurile noastre de stiri si edituri, precum si din grupul nostru revolutionar de educatie digitala; vom lucra, de asemenea, pentru a crea compania de media si entertainment de top din lume, care va cuprinde retelele noastre principale de televiziune si cablu, studiourile de film si televiziune de prim rang si televiziunile cu plata de succes."