Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care vizeaza protejarea proprietatii intelectuale a editorilor de presa pe internet, obligand portalurile de cautare la plata unor comisioane, scrie AFP.

Textul, care a fost adoptat in consiliul de ministru, isi propune sa garanteze editorilor de presa "o participare justa" la profiturile obtinute de motoarele de cautare si "agregatoarele de informatii", serviciile care capteaza continutul pentru a-l indexa.

Acest proiect de lege este supranumit "Lex Google" de critici, deoarece vizeaza in principal serviciile "Google news" ale gigantului american. Proiectul a fost solicitat de marile grupuri germane de presa precum Axel Springer si Bertelsmann.

Mecanismul de plata al grupurilor de presa ale caror produse sunt exploatate de aceste site-uri nu a fost detaliat.

"Trebuie sa protejam mai bine editorii de presa pe internet", a declarat ministrul Justitiei, Justice Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, membra a partidului liberal FDP. Potrivit ministrului german al Culturii, crestin-democratul (CDU) Bernd Naumann, "guvernul german lanseaza un mesaj important in directia protectiei proprietatii intelectuale in epoca digitala".

El a caracterizat drept "inacceptabil" faptul ca organizatii cu scop comercial folosesc gratuit continut disponibil pe internet, fara sa tina cont de investitiile ziaristilor sau ale ziarelor, cu scopuri comerciale.

Autorii de bloguri, societatile, cabinetele de avocatura, federatiile si asociatiile vor putea insa sa citeze liber informatiile sau sa difuzeze linkuri.

Proiectul de lege a fost aspru criticat de opozitia de stanga, sociretraga acest "proiect fara sens", apreciind ca legea nu serveste nici editorilor de presa aflati in dificultate si nici ziaristilor al-democratii SPD si Verzii, in special. Doi deputati ecologisti au cerut guvernului sa care nu vor beneficia, spun ei, decat de comisioane insignifiante.