Germania: Lex Google, o lege privind drepturile de autor, obliga motoarele de cautare sa plateasca un comision ziarelor online pentru preluarea continutului
Textul, care a fost adoptat in consiliul de ministru, isi propune sa garanteze editorilor de presa "o participare justa" la profiturile obtinute de motoarele de cautare si "agregatoarele de informatii", serviciile care capteaza continutul pentru a-l indexa.
Acest proiect de lege este supranumit "Lex Google" de critici, deoarece vizeaza in principal serviciile "Google news" ale gigantului american. Proiectul a fost solicitat de marile grupuri germane de presa precum Axel Springer si Bertelsmann.
Mecanismul de plata al grupurilor de presa ale caror produse sunt exploatate de aceste site-uri nu a fost detaliat.
"Trebuie sa protejam mai bine editorii de presa pe internet", a declarat ministrul Justitiei, Justice Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, membra a partidului liberal FDP. Potrivit ministrului german al Culturii, crestin-democratul (CDU) Bernd Naumann, "guvernul german lanseaza un mesaj important in directia protectiei proprietatii intelectuale in epoca digitala".
El a caracterizat drept "inacceptabil" faptul ca organizatii cu scop comercial folosesc gratuit continut disponibil pe internet, fara sa tina cont de investitiile ziaristilor sau ale ziarelor, cu scopuri comerciale.
Autorii de bloguri, societatile, cabinetele de avocatura, federatiile si asociatiile vor putea insa sa citeze liber informatiile sau sa difuzeze linkuri.
Proiectul de lege a fost aspru criticat de opozitia de stanga, sociretraga acest "proiect fara sens", apreciind ca legea nu serveste nici editorilor de presa aflati in dificultate si nici ziaristilor al-democratii SPD si Verzii, in special. Doi deputati ecologisti au cerut guvernului sa care nu vor beneficia, spun ei, decat de comisioane insignifiante.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
De ex. Google news publica doar o poza, titlul si doua randuri de text din ce agrega. Cand dai click pe un articol, te duci si-l citesti pe site la cine l-a publicat initial. La faza asta, Google ii ofera un serviciu gratuit respectivei publicatii - ii face continutul mai usor accesibil si mai vizibil.
Pe msn.com, insa, gasesti si stiri la care ce-i drept se citeaza sursa, dar care in fapt nu sunt n8ci originale si nici nu te duc la site-ul original. In cazul asta clar ca se creeaza trafic pe site-ul msn fara prea mare efort, pe baza efortului depus de alte organizatii, ceea ce nu-i tocma' cinstit.
Daca legea tine cont de detalii de acest gen, poare fi o lege buna. Altfel risca doar sa strice calitatea unor servicii online fara a aduce nimanui vreun beneficiu.