"Romania va fi pe lista prioritatilor la capitolul investitii in strainatate", spune excelenta sa Talgat Kaliyev, ambasadorul statului Kazahstan la Bucuresti, intr-un interviu in exclusivitate la "Pasaport diplomatic", emisiune difuzata sambata, de la ora 18.30, la Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Invitatul lui Balazs Barabas la editia din aceasta saptamana a "Pasaportului diplomatic", editie dedicata Kazahstanului, este ambasadorul acestui stat la Bucuresti, excelenta sa Talgat Kaliyev.

Domnia sa a comentat intentia statului roman de deschidere politica catre tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, deschidere ce va aduce dupa sine oportunitati pentru companiile romane: "Este o abordare foarte inteleapta de catre statul roman. Cred ca in relatiile dintre noi, adica dintre Romania si Kazahstan, discutiile la cel mai inalt nivel sunt foarte importante, pentru ca servesc interesele ambelor tari. Proiectam o vizita la nivel inalt in Romania in 2013 care sper ca va fi o piatra de hotar in relatiile noastre, mai ales pe planul cooperarii economice".

Iar oportunitatile economice ar putea fi atat pentru companiile romane cat si pentru cele kazahe, imbunatatirea relatiilor dintre cele doua state fiind benefica pentru mediul economic din ambele zone: "Kazahstan este considerata una din tarile cele mai favorabile pentru afaceri dintre fostele tari sovietice, este adevarat, de aceea vrem sa invitam oamenii de afaceri romani in Kazahstan. Sunt foarte multe oportunitati, in toate domeniile, de la agricultura la tehnologiile IT. Kazahstan a adoptat asa-numitul program national industrial finantat din bugetul de stat, in valoare de milioane de dolari. Asa ca exista multe oportunitati pentru investitori straini in Kazahstan".

In ce priveste investitiile kazahe in Romania, domnia sa crede ca Romania va fi printre prioritatile guvernului sau, in materie de investitii in strainatate: "Rompetrol este detinut de compania nationala kazaha KazMunaiGas, este cea mai mare si pana acum singura investitie kazaha in strainatate. Guvernul analizeaza posibilitatea altor investitii in strainatate, si cred ca Romania va fi pe lista prioritatilor".

Azamat Zhangulov, senior vice-presedinte Rompetrol

Azamat Zhangulov, senior vice-presedinte Rompetrol

Foto: Digi24

O a doua exclusivitate din aceasta saptamana la "Pasaport diplomatic" este un interviu cu senior vice-presedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, care explica ce planuri are compania pentru obtinerea profitului in acest an.

Istoria unei tari asiatice (a noua din lume ca suprafata, mai mare decat toata Europa occidentala), pornind de la triburile nomade, trecand prin perioada stalinista, cu milioanele de oameni deportati in Siberia si pana la independenta obtinuta in 1991, cu tot ceea ce a urmat apoi in plan economic, despre bogatiile sale naturale si umane - o imagine completa creionata cu ajutorul ambasadorului sau la Bucuresti dar si al sotiei sale, sambata, ora 18.30, in prima editie din acest an a "Pasaportului diplomatic", la Digi24.