Fotoreporterul Andrei Pungovschi a primit premiul de excelenta la Pictures of the Year International, la sectiunea "Portret", pentru fotografia "Tough Journey", se arata pe site-ul oficial al concursului, transmite Mediafax.

„Tough journey“ - Andrei PungovschiFoto: Pictures of the Year International

Fotografia premiata face parte din reportajul "Norii sunt prietenii tai", de Oana Sandu, publicat la sfarsitul anului in Decat o Revista. "Norii sunt prietenii tai" spune povestea lui Luca si a mamei sale, Mirela Alexandrescu. Luca, in varsta de 5 ani, sufera de autism si, pentru a merge la sedintele de terapie in Bucuresti, trebuie sa faca naveta in fiecare dimineata, timp de cinci zile pe saptamana. Pentru Mirela Alexandrescu, lupta pentru fiul sau inseamna sa infrunte in fiecare zi verigile lipsa ale sistemului de sanatate romanesc.

Primul loc la categoria "Portret" a fost castigat de fotografia "Padilla", urmata de "Deported" si "The Communism".

"Meritul meu nu e cine stie ce, meritul cel mare este al Oanei Sandu, care a stat cu ei din februarie pana in septembrie. Accesul meu a fost foarte simplu, deoarece Oana m-a girat cumva si a fost si meritul familiei", a declarat Andrei Pungovschi pentru Mediafax. "Este un semn ca ceea ce facem are valoare, in zilele acestea in care presa pare sa fie la pamant", a spus Pungovschi referitor la acest premiu.

"Ma bucur sa aud de premiul asta, pentru ca simt ca nu muncesc degeaba", a adaugat fotoreporterul.

Aceasta nu este prima data cand Andrei Pungovschi ia acest premiu. In 2008, fotoreporterul a luat premiul de excelenta pentru fotografia "Triathletes", realizata in iulie 2007, la un concurs de triatlon din Seward Park, Seattle.

Pictures of the Year International, devenit unul dintre cele mai importante concursuri internationale de fotojurnalism, a fost initiat in 1944, de Missouri School of Journalism, ca o competitie pentru fotoreporterii americani care, in ciuda dificultatilor din vreme de razboi, isi faceau foarte bine meseria. De-a lungul timpului, menirea concursului s-a schimbat. Numarul de imagini inscrise a crescut pana la zeci de mii, iar programul a devenit unul international.

Cea de-a 70-a editie a POYi cuprinde 50 de categorii. Premiile sunt dezvaluite treptat, pe masura ce se incheie jurizarea categoriilor, in perioada 5 - 26 februarie. Imaginile premiate sunt postate pe site-ul www.poy.org.

Andrei Pungovschi este fotograf freelancer, colaborator al publicatiei Decat o Revista si al AFP. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti si a lucrat ca fotoreporter la Mediafax, Ziarul Financiar si Columbia Missourian. A beneficiat de doua burse in Statele Unite ale Americii, la University of Montana si University of Missouri, precum si de un internship de fotojurnalism la Associated Press, Seattle.