Cotidianul spaniol El Pais a retras duminica de pe site-ul sau un editorial extrem de critic la adresa Germaniei si a cancelarului Angela Merkel, comparata cu Adolf Hitler, care a generat reactii de indignare pe Twitter, ziarul regretand "afirmatiile deplasate", relateaza AFP.

In editorialul publicat in editia regionala andaluza a cotidianului El Pais si pe site-ul sau, Juan Torres Lopez, profesor de economie la Universitatea din Sevilla, a scris ca "Angela Merkel, ca si Hitler, a declarat razboi restului continentului, de data aceasta pentru a-si asigura un spatiu vital economic".

Angela Merkel "ne pedepseste pentru a-si proteja marile companii si banci, si de asemenea pentru a distrage atentia electoratului sau de la modelul rusinos care a facut ca nivelul saraciei din tara sa sa fie cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, de la faptul ca 25% dintre salariati castiga mai putin de 9,15 euro pe ora sau ca jumatate din populatie nu reprezinta decat un mizerabil 1% din toata averea nationala", a continuat el.

"El Pais a retras de pe site-ul sau articolul 'Germania impotriva Europei', semnat de Juan Torres Lopez si publicat in editia sa din Andaluzia, intrucat acesta continea afirmatii pe care ziarul le considera deplasate", a explicat publicatia spaniola intr-un comunicat postat in locul editorialului pe site.

"El Pais regreta ca o eroare in supervizarea materialelor a permis publicarea acestui articol. Opiniile exprimate de Torres Lopez nu apartin decat autorului", mai precizeaza comunicatul.

Pe reteaua de socializare Twitter, internautii si-au exprimat socul si indignarea inainte de retragerea editorialului.

"El Pais a luat-o razna - si incepe sa-mi fie teama", a scris duminica dimineata Mathieu von Rohr, seful biroului din Paris al saptamanalului german Der Spiegel.

"Amar. Acum El Pais publica un editorial in care Merkel este comparata cu Hitler", a scris Robin Alexander, un jurnalist al cotidianului german Die Welt.

Si retragerea editorialului a provocat reactii pe internet, unii internauti considerand masura drept cenzura.