Fundaţia Friends For Friends (FFFF) si juriul concursului Superscrierea Cititorilor au anuntat astazi castigatorii: Teodora Neagu si Esna Abdulamit. Anuntul a fost facut pe site-ul Fundatiei, printr-un scurt video. Teodora Neagu este autoarea lucrarii castigatoare, „Noaptea fluturelui mov”, si va primi premiul de 300 de euro, iar Esna Abdulamit este cititoarea care a propus textul in concurs si va primi peste 20 de carti si produse oferite de sponsori (F64, Humanitas, Igloo, Okian, Publica, Tea Forte Romania, Vellant, Friends Advertising).

Superscrierea CititorilorFoto: Hotnews

Castigatoarele au fost alese dintr-un top 10 lucrari stabilit de public prin vot. Au fost inscrise 146 de articole care au adunat in total peste 4500 de voturi.

“Inainte sa citesc textele, m-am simtit onorat sa fiu invitat in juriu, dar nu ma asteptam sa fiu atat de angajat de lectura. Citindu-le, am fost asaltat de mai toate sentimentele spectrului afectiv uman, unele la intensitate maxima. E clar ca cititorii simt nevoia sa fie miscati, pana la lacrimi daca se poate. Este o lume pentru care merita sa plangi si sa razi cu lacrimi, e nevoie doar de oameni care sa ne-o relateze: si uite ca oamenii acestia exista. Iar ei trebuie incurajati, asa cum face Superscrieri.”, a declarat Vlad Stroescu, membru al juriului.

Superscrierea Cititorilor este o competitie care extinde conceptul Premiilor Superscrieri - de data aceasta publicul a fost cel care a inscris texte de non-fictiune pe care le considera valoroase. In plus, tot publicul a fost cel care a votat aceste lucrari, stabilind shortlistul din care juriul a ales lucrarea castigatoare.

Ma bucur ca Superscrierea Cititorilor a pus in lumina texte peste care lumea a trecut poate in graba anul trecut. Este un extrordinar prilej de a le mulţumi celor care le-au scris. Se intampla atat de rar sa mulţumim celor care scriu bine. Poate ca e un semn ca ar trebui sa o facem mai des. Daca nu trimitem un mail sau o scrisoare autorului fiecarui text bun pe care-l citim pe internet sau in reviste (si asta ar trebui sa facem mai des) putem sa il nominalizam acum la Superscrierea Citiorilor, competiţie care sunt convinsa ca va deveni un agreator bun de texte bune de non-ficţiune si o recunoastere frumoasa si tot mai valoroasa pentru autorii lor.”, afima Monica Jitariuc, un alt membru al juriului.

Prin participarea la Superscrierea Cititorilor, cititorii au avut sansa sa incurajeze autorii care pot schimba perspectiva asupra felului in care sunt relatate evenimentele in Romania. Cel mai important castig al competitiei insa ramane promovarea in Romania a genului de scriitura care in America naste castigatori de Pulitzer.

Juriul Cititorilora fost compus din 15 profesionisti din diverse domenii, care pun pret realitatea prezentata prin povesti bine scrise: Alex Ciuca, Alex Galmeanu, Amalia Fodor, Andreea Burlacu, Bogdana Butnar, Bogdan Theodor Olteanu, Cristi China, Corina Vasile, Elena Ciric, Madalina Uceanu, Maria Besnea, Monica Jitariuc, Sintia Radu, Tudor Chirila si Vlad Stroescu.

Fundatia Friends For Friends a inceput deja pregatirile pentru Premiile Superscrieri, editia a treia, care va incepe la toamna.

Pentru mai multe detalii despre Superscrierea Cititorilor si Premiile Superscrieri exploraţi http://ffff.ro/superscrieri/.

Premiile Superscrieri reprezinta o competitie care promoveaza jurnalismul narativ si scriitura creativa despre oameni, evenimente si momente reale. Competitia isi propune ca, in caţiva ani, sa capete in Romania aceeasi importanţa pe care o au premiile Pulitzer in SUA. Editia a doua a atras peste 350 de materiale inscrise si premii de peste 2.500 de euro.