Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a somat in sedinta de joi postul Realitatea TV pentru emisiunea "Realitatea la raport", difuzata pe data de 5 iunie, pentru incalcarea legislatiei audiovizuale privind asigurarea impartialitatii, informeaza Agerpres.

CNA a analizat joi emisiunea "Realitatea la Raport", difuzata pe 4 iunie, la ora 21,00, moderata de Andreea Cretulescu, in care s-a discutat despre liberalizarea pretului la gaze. Fostul premier Emil Boc a intervenit telefonic in emisiune.

Consiliul a primit o reclamatie in care se spune ca Andreea Cretulescu a incercat sa manipuleze prin acuzatii verbale nesustinute de documentul din care a citat.

"Consider ca un fost prim ministru al Romaniei, indiferent de ce a facut sau de ce nu a facut, nu poate fi tratat de un moderator de televiziune fara respect, iar CNA ar trebui sa intervina mult mai ferm la depasirea limitelor bunului simt", se arata in sesizarea depusa la CNA.

Reclamantul mai spune ca a fost deranjat de tonul, debitul si modul in care moderatoarea s-a adresat interlocutorului.

Membrul CNA Radu Calin-Cristea a sustinut in sedinta CNA ca Emil Boc mentine "o stare de tensiune", "de corozivitate verbala" pe toata dura prezentei sale in emisiune. "Cred ca Boc a spus ce vroia sa spuna si nu se poate vorbi de obstructionarea sa in a-si spune punctul de vedere", a explicat Cristea.

Pe de alta parte, Narcisa Iorga a afirmat ca nu a inteles nimic din ce a spus Emil Boc, iar toate interventiile fostului premier se termina cu puncte de suspensie. "As fi interesata de interventia lui Victor Ponta (in emisiunea de a doua zi - n.r.) si cum a reactionat Andreea Cretulescu la acea interventie. Toate interventiile lui Boc se termina cu puncte de suspensie. Acest om politic nu apuca sa isi termine frazele", a aratat Iorga, invocand lipsa de impartialitate a moderatorului.

Un alt membru, Valentin Jucan, a precizat ca "era musai" ca in acea seara Emil Boc sa fie "terfelit". "Timp de 20 de minute ti se spune 'nu eram prim-ministru, nu l-am semnat'. As fi dorit sa fie Andreea Cretulescu aici (in sedinta CNA-n.r.)", a sustinut Jucan.

In urma unui schimb de replici intre membrii CNA pe un alt subiect legat de postul B1 TV, membrul CNA Monica Gubernat a parasit sedinta spunand ca isi retrage votul acordat pentru somatie postului Realitatea TV.

Consiliul a decis ca a fost incalcat articolul 67 din Codul Audiovizual - "In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii".

CNA a mai somat in sedinta de joi si postul B1TV pentru emisiunile "Aktualitatea B1", "Aktualitatea romaneasca", "Sub semnul intrebarii", difuzate pe 24, 26, 27 si 29 mai.

Potrivit unei sesizari, moderatorul emisiunii "Aktualitatea", Andrei Badin, impreuna cu invitatii sai, s-au lansat intr-o serie de speculatii si acuzatii nefondate la adresa ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, in trucarea unor licitatii privind biletele de tratament la Baile Herculane, precum si in acordarea de sume de la bugetul de stat preferential catre FEPAIUS.

De asemenea, in sesizare se mai precizeaza faptul ca moderatorul a permis invitatilor sa asocieze grave acuzatii neprobate cu numele si persoana Mariei Grapini, de natura a prejudicia imaginea ministrului.

"Moderatorul a dezinformat opinia publica cu privire la incercarea sa de a o contacta pe doamna ministru Maria Grapini, situatie in care ar fi avut prilejul de a afla punctul sau de vedere, precum si faptul ca domnia sa nu are si nu a avut nicio implicare in aceasta licitatie", se mai arata in documentul inaintat CNA.

Consiliul a decis sanctionarea postului in baza articolelor 40 alin. (2), 66 alin.(1) litera a si 67 din Codul Audiovizual.

CNA a mai somat joi si postul B1TV pentru emisiunea "Lumea lui Banciu" pentru violenta de limbaj. Potrivit unei sesizari, in emisiune i s-au adus "atacuri foarte dure si josnice" lui George Becali.

Consiliul a decis sanctionarea postului in baza articolelor 18 litera a, articolul 32 alin (1), 34 alin. (1) din Codul Audiovizual.

Tot in sedinta de joi, CNA a mai somat si posturile Antena 1 si Antena 3 pentru emisiunea "In gura presei" difuzata pe 12 si 16 iunie.

Mircea Badea a comentat afirmatiile lui Traian Basescu despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex, spunand ca "este o stupizenie ce spune presedintele". De asemenea Badea a mai spus despre presedintele Basescu ca este un "macac".

Consiliul a decis sanctionarea celor doua posturi in baza articolului 67 din Codul Audiovizual.