Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) apreciaza, intr-un comunicat remis vineri, ca prevederile care permit suspendarea licentei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflati in insolventa sunt "restrictive, aduc atingere libertatii presei, instaureaza un regim discriminatoriu in piata de mass-media si creeaza pemisele unor posibile abuzuri".

Articolul 81 (3) din Ordonanta de urgenta 91/2.10.2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa publicata in Monitorul Oficial 620 din 4.10.2013 prevede ca:

In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului.

Potrivit CJI, formularea contravine Legii Audiovizualului, care nu prevede "suspendarea" licentei audiovizuale, ci doar retragerea acesteia, in conditii bine stabilite printre care nu se numara si insolventa.

"O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul in situatia de a inceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si incalcarea contractelor in derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni finaniciare pentru radiodifuzor", arata CJI.

De asemenea, "aplicarea unei astfel de masuri doar in cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atat in raport cu alte tipuri de media (presa scrisa, online), cat si cu alti operatori economici care functioneaza in baza unor licente (de exemplu, transportatorii)".

CJI atrage totodata atentia ca "aceasta prevedere ridica riscuri majore de abuz, permitand statului - din pozitia sa de creditor - sa scoata de pe piata radiodifuzori incomozi".

"Consideram ca acest text nu raspunde criteriilor de urgenta care sa justifice adoptarea de reglementari prin OUG, cu atat mai mult cu cat un proiect de lege echivalent se afla in prezent in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei. Solicitam Parlamentului sa ia in discutie OUG 91/2.10.2013 si sa respinga prevederile care aduc atingere libertatii presei si liberei concurente", transmite Centrul pentru Jurnalism Independent.