Centrul pentru Jurnalism Independent critica prevederile referitoare la audiovizual din Ordonanta privind insolventa

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2013, 21:26 Economie | Media & Publicitate

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) apreciaza, intr-un comunicat remis vineri, ca prevederile care permit suspendarea licentei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflati in insolventa sunt "restrictive, aduc atingere libertatii presei, instaureaza un regim discriminatoriu in piata de mass-media si creeaza pemisele unor posibile abuzuri".

Articolul 81 (3) din Ordonanta de urgenta 91/2.10.2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa publicata in Monitorul Oficial 620 din 4.10.2013 prevede ca:

In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului.

Potrivit CJI, formularea contravine Legii Audiovizualului, care nu prevede "suspendarea" licentei audiovizuale, ci doar retragerea acesteia, in conditii bine stabilite printre care nu se numara si insolventa.
 
"O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul in situatia de a inceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si incalcarea contractelor in derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni finaniciare pentru radiodifuzor", arata CJI.

De asemenea, "aplicarea unei astfel de masuri doar in cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atat in raport cu alte tipuri de media (presa scrisa, online), cat si cu alti operatori economici care functioneaza in baza unor licente (de exemplu, transportatorii)".

CJI atrage totodata atentia ca "aceasta prevedere ridica riscuri majore de abuz, permitand statului - din pozitia sa de creditor - sa scoata de pe piata radiodifuzori incomozi".

"Consideram ca acest text nu raspunde criteriilor de urgenta care sa justifice adoptarea de reglementari prin OUG, cu atat mai mult cu cat un proiect de lege echivalent se afla in prezent in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei. Solicitam Parlamentului sa ia in discutie OUG 91/2.10.2013 si sa respinga prevederile care aduc atingere libertatii presei si liberei concurente", transmite Centrul pentru Jurnalism Independent.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

479 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Bombonel (Vineri, 4 octombrie 2013, 21:40)

    Daniels22026 [utilizator]

    Nastase a subjugat presa mult mai elegant. Era mafiot cu stil. Nastase mintea, dar cunostea la perfectie principiile democratice, legislatia si asteptarile electoratului. Niciodata nu a dispretuit prin viu grai vreun principiu. Numai prin fapte, de obicei discrete si eficiente.

    Uslamistii de azi nu au stil, nu au clasa lui Bombonel. Dar tot Bombonel e vinovat ca i-a permis lui Ponta sa copieze la teza de doctorat. Daca ii dadea doua palme peste ceafa, aveam astazi un premier mai putin penibil, mai consecvent, mai responsabil si matur, fara personalitati multiple.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri