Camera Deputatilor a decis, marti, ca SRTv si SRR vor putea infiinta, cu aviz de la comisiile parlamentare, persoane juridice de drept privat, pentru extinderea activitatii in tara si strainatate, vor putea dobandi calitatea de asociat sau sa cumpere actiuni la o societate comerciala, informeaza Mediafax.

Deputatii au adoptat proiectul cu 258 voturi "pentru", 45 "impotriva" si o singura abtinere.

Deputatii au fost de acord in parte cu obiectiile presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare adresata Parlamentului in privinta modificarii legii privind organizarea si functionarea SRTV si SRR.

Basescu a considerat ca legea trebuie sa prevada criterii clare de asociere, respectiv de achizitionare de actiuni in vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atat mai mult cu cat finantarea acestor operatiuni se face din fonduri de la bugetul de stat.

Ca urmare, deputatii au decis ca infiintarea de catre SRTV si SRR de persoane juridice sa se faca cu avizul conform al Comisiilor parlamentare de cultura, inainte acest aviz fiind consultativ.

Deputatul PNL Ioan Paler a spus ca acest proiect ar fi de mare ajutor pentru transmiterea programelor TVR in Republica Moldova unde "exista o dorinta si o sete de cultura romaneasca" si ca cei care se opun aceste legi nu inteleg ce inseamna limba romana pentru cei de dincolo de Prut.

Deputatul Dan Cristian Popescu a spus ca PDL nu poate fi de acord cu o legge care permite capusarea TVR.

Presedintele Traian Basescu a cerut, in 28 octombrie, reexaminarea legii care permite SRR si SRTV sa se constituie in persoane juridice, in tara sau strainatate, pentru difuzarea de programe, seful statului mentionand ca reglementarea "este vaga, fara sa ofere conditii de eligibilitate si oportunitate".