Jurnalistul Stirilor TVR Alexandru Costache a fost imbrancit de unul dintre politistii care il aduceau luni in sala de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe Razvan Alexe, omul de afaceri din Prahova apropiat al lui Vlad Cosma, fiul presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Agresiunile au continuat si in afara instantei, unde prietenii lui Alexe l-au lovit pe jurnalist, informeaza Stirile TVR.

Vlad Cosma este cercetat pentru trafic de influenta.

Dosarul in care Vlad si Mircea Cosma sunt pusi sub urmarire penala a fost deschis de DNA Ploiesti in decembrie, in urma denuntului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Razvan Alexe. Atunci, Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a si fost arestat preventiv in acest dosar.

Marti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar ulterior, pentru ca avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, unde a fost internat in sectia de Cardiologie pana miercuri la pranz, cand a fost dus la instanta suprema. Cosma a fost adus cu ambulanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), el avand o perfuzie la o mana si fiind insotit de managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, medicul Daniel Nicolae, care i-a tinut perfuzia.

Miercuri, in jurul orei 15.50, dupa judecarea propunerii de arestare preventiva formulata de DNA, presedintele CJ Prahova a plecat de la instanta suprema dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere, dar inainte ca judecatorii sa decida cu privire la cererea de arestare. Cosma a plecat de la ICCJ tot cu perfuzia la mana si tot cu ambulanta, care l-a transportat la Spitalul Judetean din Ploiesti.

Miercuri seara, magistratii instantei supreme au decis ca Mircea Cosma sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, astfel ca acesta a ramas in continuare internat la Spitalul Judetean din Ploiesti. Presedintele Consiliului Judetean Prahova a fost externat, vineri, din spital.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, care fusese retinut in acelasi dosar, tot sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, judecatorii instantei supreme au stabilit ca masura preventiva arestul la domiciliu, pana in 13 martie.

Decizia de miercuri in cazul lui Cosma si Alixandrescu nu este definitiva, ea putand fi contestata la instanta suprema.

In dosarul in care a fost retinut Cosma, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta si impotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat, miercuri, Comisia juridica cu cererea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a lui Vlad Cosma.

Vlad si Mircea Cosma sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand ᅡcomisioaneleᅡ conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

Mircea Cosma, in varsta de 68 de ani, se afla la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. De asemenea, Mircea Cosma este presedinte al PSD Prahova si vicepresedinte al PSD la nivel national.