CNA a decis, marti, sa amendeze Romania TV, cu 20.000 de lei, si B1 TV, cu 10.000 de lei, din cauza emisiunilor "Starea Natiei", realizata de Dragos Patraru, si "Lumea lui Banciu", realizata de Radu Banciu, in care realizatorii au folosit un limbaj injurios, relateaza Mediafax.

Sanctiunile au fost propuse de Monica Gubernat, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), pentru incalcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicata Romania TV cu sase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu si Cristina Trepcea), in timp ce "impotriva" au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

In ceea ce priveste B1 TV, amenda de 10.000 de lei a fost aplicata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu), in timp ce "impotriva" au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu si Radu Calin Cristea.

In cazul Romania TV, amenda a fost aplicata pentru editiile din 27 ianuarie, 28 ianuarie, 31 ianuarie, 3 februarie, 7 februarie, 20 februarie, 24 februarie, 26 februarie, 27 februarie si 28 februarie ale emisiunii "Starea Natiei", in care Dragos Patraru a folosit un limbaj injurios (cuvinte precum "proasta", "rahat pe varza", "tampitei" etc.).

B1 TV a fost amendata pentru editiile din 27 ianuarie, 3 februarie, 12 februarie, 14 februarie, 19 februarie si 27 februarie ale emisiunii "Lumea lui Banciu", in care Radu Banciu a folosit un limbaj injurios ("nenorocit", "rahat", "cretin", "tampitel" etc.).

In cazul celor doua televiziuni, membrul CNA Narcisa Iorga a facut propria sa propunere - Romania TV, amenda de 20.000 de lei (cu includerea emisiunilor in care Dragos Patraru s-a referit la realizatoarea de televiziune Sorina Matei) si B1 TV, amenda de 10.000 de lei -, insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

Pe de alta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus, in sedinta de marti, ca emisiunile difuzate de televiziunile de stiri, in intervalul orar 23.00 - 24.00, vor fi monitorizate de Consiliu pe toata durata anului.

Antena 1, amendata de CNA cu 10.000 de lei din cauza emisiunii "Superbingo Metropolis"

CNA a decis, marti, sa amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Antena 1, din cauza emisiunii "Superbingo Metropolis", in care a fost folosit un limbaj obscen si au fost facute gesturi obscene, care potrivit legislatiei audiovizualului nu pot fi difuzate intre orele 6.00 si 23.00.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, emisiunea "Superbingo Metropolis", difuzata pe 17 noiembrie, pe 2 februarie si pe 2 martie. In urma difuzarii acestor editii ale emisiunii "Superbingo Metropolis", Consiliul a primit mai multe reclamatii.

Spre exemplu, in emisiunea de divertisment "Superbingo Metropolis", difuzata in 17 noiembrie, in jurul orei 16.51, cu marcajul AP (acordul parintilor), a fost prezentata o sceneta in cadrul careia a fost parodiat modul in care romanii se imbulzesc la promotii in magazine. Printre produsele din "magazin" se afla si un manechin gonflabil ce reprezenta un barbat dezbracat. De asemenea, prezentatoarea Daniela Crudu a folosit un limbaj considerat obscen.

Si in celelalte emisiuni reclamate, prezentatoarea Daniela Crudu a folosit un limbaj considerat obscen de membrii CNA.

De asemenea, intr-o reclamatie depusa la CNA, o persoana invoca "nuditatea" Danielei Crudu, prezentatoarea emisiunii.

Prezenta la sedinta CNA de marti, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus ca in editia din 17 noiembrie a emisiunii "Superbingo Metropolis" a fost prezentata o singura scena cu manechinul de sex masculin. "Este o emisiune de divertisment in care protagonistii interpreteaza niste roluri in cadrul unor scenete", a mai spus Mirela Bomboe.

Ea a mai spus ca "nu poate fi vorba despre nuditatea Danielei Crudu". "Putem discuta eventual de un decolteu, nu de scene de nuditate in cadrul programului vizionat. Ca atare consideram reclamatiile neintemeiate si exagerate fata de ce s-a vazut pe ecran. Este o emisiune de divertisment. Nu se poate generaliza la aceste cateva momente", a mai spus Mirela Bomboe.

Membrul CNA Narcisa Iorga a propus amendarea Antena 1 cu 30.000 de lei pentru incalcarea mai multor articole din legislatia audiovizualului, insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim (sase) necesar de voturi pentru a fi aplicata.

In schimb, o alta propunere - amenda de 10.000 de lei -, facuta de membrul CNA Monica Gubernat a intrunit numarul necesar de voturi si a fost aplicata. "Pentru" aplicarea acestei sanctiuni au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce "impotriva" au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Christian Mititelu si Radu Calin Cristea.

Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 18 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen".