Istoricul Stejarel Olaru a declarat joi, pentru Mediafax, ca a demisionat din Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), precizand ca a luat aceasta decizie "din motive profesionale". Intrebat de ce a decis sa demisioneze din functia de membru al CA al SRR, Stejarel Olaru a spus: "Din motive profesionale. Am alte planuri si nu mai faceam fata si cu radioul. Nu e niciun alt motiv". Stejarel Olaru a spus ca demisia sa a devenit efectiva incepand cu data de 1 aprilie.

El a precizat ca si-a depus demisia la SRR, Radioul Public fiind cel care trebuie sa o inainteze Birourilor Permanente ale Parlamentului.

Stejarel Olaru este istoric si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe la Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

In afara de Stejarel Olaru, din Consiliul de Administratie al Radioului Public mai fac parte: Ovidiu Miculescu (presedinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tanase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Radulescu, Maria Toghina, Adrian Moise si Bogdan Hossu. Acestia au fost numiti membri ai CA al SRR de Parlament in iunie 2010, iar mandatele lor se vor incheia in iunie 2014.

Pe de alta parte, Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca presedinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind sustinut pentru aceasta functie de USL, dupa ce Demeter Andras a anuntat ca renunta la functia de presedinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit in iunie 2010, fiind sustinut de UDMR. Desi a renuntat la functia de presedinte-director general, Demeter Andras si-a pastrat calitatea de membru in CA al SRR.

Contactat joi de Mediafax, senatorul Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, a declarat ca, pana miercuri seara, la Comisie nu fusese inregistrata nicio demisie a vreunui membru al Consiliului de Administratie al Radioului Public.

"Actualului Consiliu de Administratie de la Radio ii expira mandatul in iunie. Din aceasta perspectiva, daca unele persoane vor sa demisioneze cu o luna inainte, noi o sa grabim procedura (de numire a unui nou CA, n.r.)", a spus Georgica Severin.

De asemenea, Georgica Severin a spus ca este o situatie inedita ca un CA al Radioului Public sa isi incheie mandatul de patru ani, in conditiile in care Consiliile de Administratie ale Televiziunii Publice au fost schimbate de mai multe ori in ultimii ani, inainte de finalizarea mandatelor de 4 ani, odata cu respingerea rapoartelor de activitate.

"Cred ca nu s-a mai intamplat situatia asta, cel putin de cand sunt parlamentar, din 2008 (...) (La Radioul Public, n.r.) este o situatie diferita de televiziune (TVR, n.r.), unde avem un Consiliu numit de o luna. Aici, la radio, avem un CA caruia ii expira mandatul peste aproximativ o luna (...) Chiar au avut posibilitatea sa isi termine mandatul, fata de cate CA-uri au fost schimbate la TVR (...) Cred ca nu s-a mai intamplat situatia asta de cand sunt parlamentar, din 2008", a mai spus Georgica Severin.

In ceea ce priveste faptul ca unii membri ai CA, intre care Ovidiu Miculescu si Ileana Savu, au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate (ANI), Georgica Severin a spus: "Din cate cunosc, nu este nicio decizie definitiva privind incompatibilitatea. Mergem pe prezumtia de nevinovatie".

Societatea Romana de Radiodifuziune detine in prezent posturile Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucuresti, peste 10 statii regionale si locale si Radio Chisinau. Acestora li se adauga postul online pentru copii Radio Junior si agentia de presa Rador.

Societatea Romana de Radiodifuziune a finalizat anul financiar 2013 cu un profit net de peste 5,5 milioane de lei, in conditiile in care anul trecut institutia a avut venituri totale de aproximativ 410,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al Radioului Public.

Pe de alta parte, Radioul Public a terminat si anul financiar 2012 cu un profit brut de 62.970 de lei. Radioul Public a inregistrat profit si in anii 2011, 2010, 2009, 2008 si 2007.