​Taxa pe publicitate adoptata luna trecuta de puterea de la Budapesta reprezinta o amenintare la adresa libertatii presei, scrie vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, intr-un comentariu publicat luni pe blogul sau oficial. Aprecierile Vicepresedintelui CE responsabil cu Agenda Digitala a Europei se numara printre cele mai dure pozitii luate la nivel international la adresa deciziei autoritatilor ungare de a introduce aceasta taxa contestata de mai toata piata media din Ungaria.

"Noua taxa a fost introdusa in Parlament intr-un rastimp de doar cateva zile, fara vreo dezbatere semnificativa sau consultari. Aparent o "taxa pe publicitate" menita sa creasca veniturile, aceasta afecteaza, de fapt, in mod disproportionat o singura companie media, RTL. Intr-adevar, potrivit propriilor lor calcule, [RTL] este singura companie care va suporta rata cea mai ridicata a acestei taxe (ce creste progresiv in functie de veniturile companiilor - n.red.), ceea ce impune pierderi semnificative si le ameninta posibilitatea de a opera" pe piata ungara, comenteaza Comisarul Kroes.

  • Asa-numita "taxa pe publicitate", initiata de partidul de guvernamant, Fidesz, a fost adoptata de Parlamentul ungar in prima parte a lunii iunie, in pofida unui val de proteste din partea -mass-media maghiare, indiferent de inclinatii politice. Daca societatile media care inregistreaza venituri mici din publicitate sunt scutite de aceasta taxa, obligatia de plata creste treptat si ajunge pana la 40% in cazul companiilor cu venituri de peste 20 de miliarde de forinti. Grupul german RTL, care opereaza RTL Klub, televiziune considerata a fi ultimul post independent din Ungaria, a calculat ca este singura societate media pentru care este aplicabila aceasta taxa de 40% din veniturile din publicitate. Taxa a fost adoptata in pofida protestelor fara precedent ale presei din tara vecina, cu doar cateva zile inainte de decizia finala a Parlamentului.

Potrivit lui Neelie Kroes, "concluzia este evidenta. RTL este unul dintre putinele canale din Ungaria care nu promoveaza pur si simplu o linie pro-Fidesz; e greu de crezut ca obiectivul ar fi altul decat alungarea acestei companii din Ungaria. Guvernul nu doreste o televiziune neutra, cu proprietari straini in Ungaria; el foloseste o taxa nedreapta pentru a distruge garantii ale democratiei si pentru a scapa de o perceputa provocare la adresa puterii sale."

Iar oficialul european continua: "Dar este vorba de mai mult decat o simpla taxa sau o simpla companie. Aceasta face parte dintr-un model de actiune ce ingrijoreaza profund, unul contrar valorilor europene. Fiscalitatea nu poate fi un instrument de discriminare, iar politica fiscala nu trebuie sa fie o arma politica".

  • Comentariul complet al lui Neelie Kroes - aici