Atacul petrecut miercuri la publicatia satirica Charlie Hebdo este "cel mai grav atentat din Franta, din ultimii 20 de ani", dupa cum a spus, pentru HotNews.ro, redactorul-sef al Radio France Internationale Romania, Luca Niculescu. Potrivit acestuia, este inevitabil ca nivelul de alerta antitero sa fie ridicat la cel mai inalt nivel, cum a fost in 1995, cand au avut loc atacurile de la metroul din Paris.

Luca NiculescuFoto: HotNews / DP

Luca Niculescu pentru HotNews.ro:

  • E cel mai grav atentat din Franta din ultimii 20 de ani. Cred ca oamenii sunt destul de socati.
  • E greu de spus, acum, daca aceasta situatie putea fi prevenita. In orice caz, gradul de alerta antiterorista din Franta fusese ridicat, se asteptau la ceva. A fost si atentatul de la Muzeul Iudaismului din Belgia, din urma cu un an, fusese un atentat si la o alta publicatie cu ceva vreme in urma. Oricum, L'Hebdo e in prima linie pentru orice tentativa de atentat, pentru ca e o publicatie care provoaca mereu controverse, e antireligioasa - e impotriva tuturor religiilor, are ceva de impartit si cu catolicii, si cu evreii si cu musulmanii. E groaznic ce s-a intamplat, cand am aflam aflat astazi ca a fost atacata o publicatie satirica, m-am gandit imediat la Charlie Hebdo. Ei mai fusesera tinta unui atac in urma cu cativa ani, dupa publicarea caricaturilor lui Mohamed. Pe de alta parte, e greu de prevenit un astfel de atac, atunci cand iti intra doi oameni cu arme ascunse si incep sa traga in stanga si in dreapta. E greu de prevenit pentru orice sericiu secret din lume.
  • Cred ca va fi ridicat imediat nivelul masurilor antiteroriste. Franta, de 20 de ani, traieste sub amenintarea terorista. Ei au avut atentatele din 1995, la metroul din Paris, iar atunci au instalat un plan antiterorist care nu a fost niciodata abandonat. Cateodata nivelul de alerta era mai scazut, alteori mai ridicat. Acum, probabil vor ridica nivelul de alerta la cel mai inalt nivel, cum a fost in 1995. Aceasta inseamna controale pe strazi, controale la intrarile din metrou, ma uit, de exemplu ca la noi, la sediul din Paris al RFI, deja au fost marite masurile de securitate: toata lumea, cand intra in institutie, trebuie sa-si prezinte actele de identitate, Oamenii sunt sfatuiti sa nu mai iasa la fumat in fata cladirii, ci sa mearga pe terasele din interior. Apoi, dupa ce vom vedea cine a facut atentatul, vor urma si alte masuri. Daca va fi revendicat de o organizatie islamista sau va fi revendicat de Statul Islamic vor exista si alte masuri - pentru cei care fac calatorii in Orientul Mijlociu, controale de pasapoarte mai atent facute etc..