Un ziar australian a publicat sambata un desen umoristic cu profetul Mahomed care discuta cu Isus si a facut apel la sustinerea libertatii de exprimare in lume, dupa atacul din Paris asupra redactiei revistei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, relateaza Mediafax, citand AFP.

Desenul publicat de acest ziar, The Weekend Australian, este intitulat "Sa ne rugam". Semnat de caricaturistul Bill Leak, desenul il prezinta pe Isus tinand Coranul si spunandu-i lui Mahomed: "Ti-am spus ca este nevoie de o continuare", o referire la faptul ca Biblia are un Vechi Testament si un Nou Testament.

Mahomed, care prezinta un ziar cu titlul "Lumea in razboi", raspunde ca in prezent nu poate lua o forma umana pentru ca ar fi "crucificat" daca ar face acest lucru.

Desenele cu Mahomed, precum caricaturile publicate in 2006 de Charlie Hebdo, sunt interzise de Islam si orice forma de ironizare a profetului ii irita pe musulmani.

Intr-un editorial, The Weekend Australian face apel la lumea occidentala sa nu dea dovada de slabiciune in apararea valorilor sale fundamentale si sa nu cedeze cu privire la libertatea de exprimare.

"In ultimii ani, in fata celor care sunt mereu ofensati, societatile noastre pluraliste, democratice si libere au cedat progresiv teren privind libertatea de exprimare pe care am dobandit-o cu greu", se arata in editorial.

Autorul desenului, Bill Leak, a apreciat, intr-un articol publicat vineri, ca extremistii care au comis un masacru la redactia Charlie Hebdo au ales intentionat "un simbol al libertatii cuvantului care se afla la baza civilizatiei occidentale".

In opinia sa, "un bun simt al umorului este una dintre caracteristicile distinctive ale fiintelor umane evoluate si civilizate", iar "absenta sa este una dintre caracteristicile distinctive ale barbariei".