​Un sfert din veniturile nete inregistrate anul trecut in Romania de compania-mama a Pro TV, Central European Media Enterprises (CME), provin de la cablisti, in timp ce posturile din reteaua Pro au atras peste 125 de milioane de dolari, din totalul de 199 de milioane la cat se ridica, potrivit estimarilor CME, intreaga piata locala de publicitate TV, arata documentele depuse joi de companie, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe anul 2014. Aceleasi documente mentioneaza ca anchetele procurorilor la Studiourile MediaPro si la Media Pro Entertainment, lansate anul trecut, s-au intensificat in decembrie. Cand vor fi finalizate, exista riscul ca aceste investigatii sa influenteze negativ rezultatele financiare ale CME, arata compania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit CME:

  • veniturile nete din publicitate TV, in Romania, au crescut moderat, de la 119,6 milioane de dolari in 2013 la 125,7 milioane in 2014.
  • in acelasi timp, veniturile din tarifele aplicate cablistilor (posturile Pro TV au iesit din must-carry la mijlocul lui 2013), aproape s-au dublat, de la 24,8 milioane de dolari in 2013 (a doua jumatate a anului) la 45,8 milioane in 2014. Suma reprezinta circa un sfert din totalul veniturilor nete inregistrate de Pro TV anul trecut.
  • veniturile nete din "alte surse" au scazut considerabil, de la 17,9 milioane de dolari la 7 milioane de dolari

In acelasi timp, CME estimeaza ca piata de publicitate TV a crescut, in Romania, de la 189 de milioane de dolari in 2013 la 199 de milioane in 2014, ceea ce ar insemna ca, potrivit estimarilor CME, posturile din reteaua Pro TV au atras anul trecut peste 60% din banii de reclama TV.

CME atrage, insa, atentia ca rezultatele financiare ar putea suferi modificari dupa finalizarea unor audituri inca in desfasurare la Pro TV, Studiourile MediaPro si Media Pro Entertainment, intreprinse de autoritatile fiscale din Romania, iar pe de alta parte de anchetele desfasurate de procurori la societatile MediaPro Studiourile SA (MPS) si Media Pro Entertainment Romania SA (MPE). [Later Edit: Informatia publicata initial, potrivit careia activitatea celor doua companii a fost intrerupta, nu este corecta. Termenul "discontinued operations", folosit in documentele citate, este unul contabil si se referea la raportarea financiara in cazul celor doua companii, nu la activitatea lor. Operatiunile MPS si MPE continua]

CME apreciaza, totodata, ca investigatia autoritatilor din Romania in randul unor fosti sau actuali angajati MPS si MPE poate duce la impunerea unor amenzi. Parchetul "cerceteaza anumiti furnizori ai MPS si MPE, precum si fosti si actuali angajati MPS, suspectati de evaziune fiscala si alte acuzatii conexe", arata documentele CME. Acestea precizeaza ca societatile MPS si MPE nu fac, in prezent, obiectul investigatiei si nici nu sunt parte in cadrul acestor proceduri, nefiind aduse acuzatii oficiale nici persoanelor retinute sau cercetate. Dar "procurorii pot lua masuri impotriva MPS si MPE pe viitor", ceea ce ar putea include amenzi penale sau civile, penalitati, compensatii, blocarea conturilor bancare, suspendare temporara a activitatii sau alte actiuni, potrivit documentelor citate. Acestea mentioneaza ca toate companiile operate in Romania coopereaza pe deplin in cadrul investigatiei.

  • Un factor de risc prezentat in aceeasi documentatie arata ca afacerile ar putea fi afectate de faptul ca managementul companiilor CME aloca timp si resurse pentru cooperarea deplina in cadrul investigatiei.

CME noteaza, in legatura cu investigatiile de la MPS si MPE, ca anchetatorii au intreprins in decembrie 2014 perchezitii la birourile MPS si MPE si la resedintele mai multor persoane - managementul MPS si actuali si fosti angajati ai companiilor. Perchezitiile "au urmat altora, mai limitate", petrecute in timpul anului. Tot in decembrie, au fost arestati sau retinuti si fosti manageri MPS, precum si angajati ai companiei. "Desi ancheta e in desfasurare si nu au fost aduse acuzatii oficiale, intelegem ca Parchetul cerceteaza aproximativ 22 de companii care ar fi furnizat servicii catre MPS, supectate fiind ca ar fi facturat pentru servicii fictive si ar fi folosit fondurile pentru a face plati catre membrii managementului MPS, alti angajati sau alte persoane implicate in administrarea acestei scheme. Anumiti angajati sunt de asemenea banuiti ca au fost implicati in proprietatea sau managementul unora dintre aceste companii.