Studioul teritorial TVR Cluj organizeaza in perioada 5 - 10 iulie 2015 editia a treia a proiectului de televiziune "Jurnalist in Romania". In premiera in tara noastra, jurnalisti din afara granitelor tarii - Italia, Spania, Anglia, Ucraina, Ungaria, Serbia si Republica Moldova - sunt invitati in Romania, la Cluj-Napoca, pentru a produce in comun cu jurnalistii de la TVR CLUJ o serie de reportaje ce vor fi prezentate ulterior in cadrul programelor TVR si ale posturilor de televiziune din tarile de provenienta ale participantilor, informeaza organizatorii. De asemenea, toate reportajele vor intra in Gala Premiilor Jurnalist in Romania, eveniment care va avea loc in data de 4 septembrie, unde vor fi jurizate si apoi premiate.

La cele doua editii derulate pana acum au participat jurnalisti de televiziune din Republica Moldova si Ucraina, care, impreuna cu jurnalistii de la TVR CLUJ, au realizat cate un reportaj pe tema data. Prima editie a abordat problematica fondurilor europene, iar cea de a doua chestiunile legate de multiculturalitate si interculturalitate. Editia a treia a proiectului "Jurnalist in Romania" se va desfasura sub genericul "Acasa in Europa - societatile durabile" si va aborda cateva subiecte privind dezvoltarea durabila.

Cele doua editii s-au incheiat prin realizarea unui program de televiziune in Republica Moldova in cadrul caruia jurnalistii participanti si-au prezentat reportajele realizate in Romania. De asemenea, subiectele abordate de catre acestia s-au constituit ca baza de discutii in cateva conferinte organizate de TVR Cluj la Chisinau, prilej cu care analisti, reprezentanti ai unor asociatii profesionale si patronale, precum si responsabilii de resort ai administratiilor de la Bucuresti si Chisinau au dezbatut pe marginea problematicii stabilite.

Potrivit organizatorilor, proiectul "Jurnalist in Romania" presupune realizarea unor reportaje pe tema data, in limba aleasa de participant (romana, rusa, ucraineana, gagauza, etc.) si are drept scop interconectarea jurnalistilor din spatiile culturale comune in planul media si familiarizarea acestora cu realitatile din spatiul UE.