Ionel Stoica, jurnalistul care si-a anuntat ieri demisia de la Evenimentul zilei, si Mirel Curea, unul dintre sefii editoriali ai ziarului, se ataca reciproc in legatura cu motivele pentru care primul a decis sa paraseasca aceasta publicatie. Curea sustine, intr-un comentariu publicat pe Evz.ro, ca "nu-ti poti bate joc de [Cristoiu]. mai cu seama in casa cladita de el]". Stoica povesteste, in schimb, ca in redactie a fost facut "trompeta DNA, purtator de cuvant al Curtii Supreme" si aminteste un articol scris de Curea in Adevarul, in 2007, in care acesta "il spala pe directorul care le vindea secrete spionilor" in dosarul Stanchev-Benyatov.

Mirel Curea, al doilea om in ierarhia redactionala de la EvZ, a publicat vineri articolul "Presa se invata, caracterul nu! Povestea unei demisii". Demisia: cea a lui Ionel Stoica, anuntata joi si pusa pe seama unor critici pe care Stoica, jurnalist care acopera domeniul justitiei, le-a primit pentru ca ar fi scris "prostii" despre Ion Cristoiu, pe Facebook.

In articolul respectiv, Mirel Curea afirma ca "tine de firescul absolut" ca Ionel Stoica sa nu fie de acord cu opiniile lui Cristoiu, dar:

  • "Ionel Stoica spune ca Ion Cristoiu, fondatorul ziarului la care lucra, dar si omul care concepe zilnic un editorial, scrie prostii si ii recomanda sa se lase de presa! Cu Ion Cristoiu poti sa fii sau sa nu fii de acord, dar nu iti poti bate joc de el, mai cu seama in casa cladita de el, decat daca ratiunea si caracterul iti sunt, deopotriva, grav alterate."

Curea apreciaza ca Stoica ar fi fost firesc sa stearga ceea ce scrisese pe Facebook, dar nu a facut-o. Redactorul-sef adjunct afirma ca "personal, nu am decat o singura explicatie pentru mizeria aruncata in capul lui Ion Cristoiu si intarirea acestui gest printr-o demisie pe care nu i-a cerut-o nimeni: daca Ionel Stoica invatase, mai mult sau mai putin, meseria de jurnalist, pe cea de om cu caracter nu a putut sa o invete". Articolul complet - aici

Pe de alta parte, in urma acestui articol, Ionel Stoica scrie tot vineri pe Facebook ca "nu am plecat doar pentru postarea despre Ion Cristoiu, asa este, aia a fost scanteia". Si scrie ca a fost tinta unor "jigniri grobiene", ca a plecat pentru ca la EvZ "nu se mai facea jurnalism" si aminteste cazul unui articol scris de Curea in Adevarul, acum opt ani, legat de scandalul Stamen Stantchev-Vadim Benyatov. Ionel Stoica, pe Facebook:

  • "In sedinta de sumar [Mirel Curea - n.red.] venise pregatit cu printuri de pe mesajele mele pe facebook, "cum imi permit?", "cine sunt eu?", "ce este in capul meu?" sa scriu despre Ion Cristoiu. (...)"
  • "A fost inceputul unor jigniri grobiene, martori imi sunt cred vreo 15 ziaristi din redactie: jurnalist copy-paste, trompeta DNA, purtator de cuvant al Curtii Supreme, ca sunt omul Binomului, ca sunt prost, ca scriu numai oligofrenii, nici nu le mai pot enumera- eram stupefiat. Repet, jignirile erau la persoana! Redactorul sef, Simona Ionescu, il acompania: "cum imi permit?""
  • "Am plecat pentru ca nu se mai facea jurnalism la evz din momentul in care ai venit [Mirel Curea - n.red.] prin redactie urland ca DNA si ICCJ fac politie politica si ca deontologia este un eufemism, mi-am dat seama ca nu mai este de stat acolo!"
  • "PS Mi-a spus Mirel Curea ca m-a gasit la EVZ "neclintit", mai lucrasem cu el la Adevarul prin 2006-2007. Era atunci un caz la moda, al spionilor Stamen Stantchev si Vadim Benyatov Don, iar Mirel Curea insista sa scriu ceva favorabil alora, ca, vezi Doamne, aia sunt consultanti onesti. Evident ca nu am scris! In final a scris el un articol mincinos, se chema "Tradarea lui peste", in care-l spala pe directorul care le vindea secrete spionilor. In ianuarie 2015 toti astia implicati in dosar au fost condamnati la ani grei de inchisoare, inclusiv Dorinel Mucea. Asta este articolul lui Mirel Curea din 2007 (...). Despre asta vorbim aici: "Presiuni asupra justitiei!"