Comisia de cultura a Camerei Deputatilor a audiat conducerea TVR privind modul in care Televiziunea Publica s-a comportat in contextul tragicului incendiu de la Colectiv. Presedintele Comisiei, Gigel Stirbu (PNL), i-a cerut demisia directorului general interimar Irina Radu, pentru ca in noaptea incendiului TVR nu a avut transmisiune pe acest subiect.

Irina RaduFoto: Agerpres

"Eu am solicitat comisiei acceptul pentru ca dvs sa fiti invitata astazi pentru ca stand acasa seara si uitandu-ma la televizor seara la acea tragedie nationala, am tot schimbat canalele de televiziune si am tot vazut ca serviciul public de televiziune, care, normal, ar trebui sa fie in slujba cetateanului nu transmitea nimic. Pentru anumite lucruri un premier a plecat acasa. Ca sef al institutiei ati spus ca daca va cere cineva sa plecati acasa o veti face. Eu, presedintele Comisiei pentru cultura va cer sa va dati demisia", a declarat presedintele Comisiei de cultura Stirbu Gigel, precizand ca solicitarea sa este conditionata de raspunsul pe care directorul interimar al TVR Irina Radu il va da intrebarilor pe care i le-a adresat, transmite Mediafax.

Stirbu a intrebat-o pe Irina Radu daca in contractul pe care l-a avut la alte institutii media exista o clauza prin care era obligata sa isi tina telefonul deschis 24 din 24 de ore, daca este adevarat ca angajati ai TVR au cerut de la fata locului sa fie trimis un car de televiziune si daca Irina Radu, alaturi de si alti oameni din televiziune au decis sa nu se dea nimic pe post pana a doua zi.

Radu a declarat ca nici una din acuzatiile care i-au fost aduse nu este adevarata si a sustinut ca pe masura ce ancheta intrena privind modul in care TVR s-a raportat la tragicul incendiu din Colectiv va a avansa, va prezenta Comisiei de cultura documente doveditoare spre constatare.

Radu a sustinut ca maniera deficitara in care a fost transmisa tragedia provocata de incendiul de la clubul Colectiv a fost cauzata de "lipsa de experienta si corecta evaluarea a situatiei, absenta unei proceduri de breaking news, faptul ca in 26 de ani TVR nu a avut niciodata echipa de noapte, dar si faptul ca directorul de stiri nu a putut fi contactat, iar din punct de vedere tehnic, nici macar, textul pentru krol nu ar fi putut fi introdus pe ecran".

Radu a mai sustinut ca TVR a instituit inca de saptamana trecuta procedura de breaking news si a dispus functionarea unei echipe de noapte, masuri care nu au fost prevazuute in orgranizarea STVR, pe parcursul celor 26 de ani de existenta.

Directorul general interimar al TVR a afirmat ca ultimele zece zile de activitate ale televiziunii publice privind maniera in care au fost difuzate informatiile privind tragedia produsa in clubul Colectiv arata ca TVR poate functiona la standardele impuse.

Ea le-a mai transmis membrilor Comisiei de Cultura ca, in momentul de fata, bugetul de care dispune televiziunea publica ii permite sa mai functioneze doar doua saptamani.

"Daca institutia statului roman care consuma resursele statului roman intr-o asemenea situatie nu transmite un eveniment tragic in momentele acelea cu obiectivitate si daca dorim obiectivitate de la celelalte posturi de stiri private ar trebui sa le si subventionam pentru ca, in definitiv, celelalte posturi sunt institutii private care functioneaza pe banii unora sau altora, iar, dumneavoastra, SRTV functionati pe banii contribuabilului roman", a mai spus presedintele Comisiei de cultura.