ZenithOptimedia, reteaua din care face parte Zenith Romania, a prezentat cele 10 trenduri care vor marca anul 2016 in domeniul consumului de publicitate pe terminalele mobile. Va conta tot mai mult cautarea vocala, pictogramele devin parte a limbajului consumatorului mobil, iar imprimantele 3D vor fi tot mai importante in decizia de cumparare. In articol puteti citi si despre realitate augmentata, portofel virtual si M-commerce.

Punctul de plecare pentru cele 10 trenduri este cel mai recent raport de cercetare realizat de ZO in parteneriat cu GlobalWebIndex - The Mobile Imperative - care constata ca pana in 2018 tinerii din intreaga lume vor petrece mai mult timp accesand internetul prin intermediul dispozitivelor mobile, fata de accesul pe baza tuturor celorlalte dispozitive.

Sub titlul Empowering The Mobile Consumer, cele 10 trenduri subliniaza necesitatea unei abordari de marketing de tip “mobile first”, pe masura ce mobile-ul evolueaza de la stadiul de media, din mixul de media la cel de platforma de baza pentru comunicarea de brand.

Iata cele zece tendinte

Trend 1 - De la text la voce: cautarea vocala revolutioneaza experiența mobila

Cautarea vocala este disponibila de aproape opt ani, dar putini consumatori folosesc in mod regulat aceasta facilitate. Insa trecerea de la browserele mobile la aplicații si progresul tehnologic care a contribuit la cresterea usurintei si a sigurantei de folosire a acestei facilitati, sunt factori care vor propulsa cautarea vocala in 2016. Pentru branduri va fi necesara o reevaluare a strategiilor de cautare pentru a beneficia de modul diferit in care oamenii isi vor vocaliza cautarile.

Trend 2 - Continut personalizat pentru consumatorii mobile

Odata cu cresterea popularitatii adblocking-ului si a ineficientei bannerelor mobile, anticipam ca publicitatea nativa va deveni un mod tot mai important de relationare cu consumatorii. Continutul publicitar de natura nativa se adapteaza la forma și funcția mediului editorial in care apare. Brandurile vor avea nevoie sa evalueze modificarile necesare procesului creativ pentru a introduce componenta nativa ca parte esentiala a strategiei lor de marketing. Zenith Romania

Trend 3 - Inteligenta de tip emoji: Brandurile vorbesc noul limbaj mobil

Emoji - imaginile digitale sau pictograme care exprima o idee sau emotie - devin parte a limbajului consumatorului mobil. Pentru generatia Millennials, emoji reprezinta limbajul prezentului si totodata o oportunitate. In timp ce unii oameni nu interpreteaza corect caracterele, limbajul emoji transcende granitele culturale și lingvistice, ceea ce pentru branduri este un mod nou și autentic de a interactiona cu cei din aceasta generatie.

Trend 4 - Mesajul este mediul: Brandurile folosesc mesageria instant pentru a interactiona cu consumatorii

Pe masura ce Generatia Millennials și Generația Z isi pierd interesul pentru retelele de tip Facebook și Twitter, aplicațiile de mesagerie instant devin platforma preferata de acestia, in paralel cu cresterea interesului tinerilor consumatori fata de relatiile personale cu grupuri specifice de prieteni și de familie. Pentru branduri, mesageria instant este o cale pentru crearea de noi experiente personalizate si interactive cu sanse ridicate de conversie.

Trend 5 - M-commerce umanizat: Shopping-ul personalizat la dispozitia maselor

In timp ce mobilul prezinta o multitudine de noi oportunitati digitale, creste nemultumirea consumatorilor fata de serviciile automatizate de recomandare. Ceea ce cauta acestia este un tip de personalizare cu o amprenta umana. ZO se asteapta ca serviciile de tip concierge sa se raspandeasca dincolo de moda si retail la noi categorii in 2016, democratizand experienta de shopping personal. Mai multe branduri high-street din Europa introduc programari gratuite de styling personal, care pot fi usor rezervate prin intermediul internetului mobil. Ne asteptam ca aceasta combinatie de personalizare mobil si in-store sa creasca in 2016.

Trend 6 - Portofelul Virtual: O noua platforma de marketing

Portofelul Virtual - tehnologia care permite consumatorilor sa plateasca in-store pentru produse și servicii prin intermediul telefoanelor mobile - va deveni o noua platforma de marketing a anului 2016. Pe parcursul ultimului an au fost lansate optiuni de gazduire a portofelelor virtuale - Apple Pay și Android Pay - care promit sa evolueze in adevarate platforme de marketing, oferind atat servicii, cat si continut de brand. China este deja un reper, oferind servicii adiacente celor de plata, cum ar fi cupoanele, programe de loialitate si posibilitatea impartirii notei de plata.

Trend 7- Trei este un numar magic: imprimarea 3D la dispozitia maselor

ZO considera ca imprimarea 3D va revolutiona in urmatorii doi ani procesul decizional al consumatorilor, devenind o metoda mai rapida si mai eficienta de personalizare a produselor in funcție de preferintele individuale. Pe masura ce tehnologia avanseaza și devine mai ieftina, ne asteptam ca piata de imprimare 3D sa creasca de patru ori pana in 2020 (sursa: Forbes). Pentru branduri apare astfel oportunitatea de a livra produsele cu costuri mai reduse si mai rapid și pentru a oferi consumatorilor o experienta de brand cu adevarat personalizata.

Trend 8 - Noi spatii de brand: Experientele Retail pentru consumatorul mobil

Mai multe branduri se folosesc de spatii fizice temporare in care consumatorii nu doar cumpara, ci beneficiaza si de experiente. Aceste spații vor permite consumatorilor sa interactioneze fizic cu brandurile descoperite prin intermediul internetului mobil sau cu care au interactionat mai intai virtual. Cumparatorii pot face cu usurinta achizitii oricand, oriunde, dar acest lucru rareori le confera sansa descoperirilor. Spațiile pop-up le permit brandurilor sa ii surprinda pe consumatori si sa interactioneze intr-o maniera relevanta cu acestia.

Trend 9 - Servicii oferite catre m-shopper: Livrari non-stop

Cumparatorii on-line au din ce in ce mai multa nevoie de livrari mai rapide și mai convenabile. ZO considera ca noile tehnologii și creșterea economiei de tip colaborativ vor permite brandurilor sa expedieze comenzile eficient si intr-un ritm adaptat la programul si stilul de viata al cumparatorilor.

Trend 10 - Realitatea Mobila: Experiente augmentate, in mișcare

ZO crede in transformarea realitatii virtuale și augmentate intr-o experienta de consum pentru mase, gratie lansarii de noi tipuri de casti mai ieftine și avansul aplicațiilor mobile pentru realitatea virtuala. Mai multe smartphone-uri sunt proiectate tinand cont de conceptul de realitate virtuala, astfel ca dispozitivele mobile vor deveni principalul motor al experiențelor de tip VR. Iar VR este deja un nou mod in care consumatorii beneficiaza de experiente video de pe smartphone-uri. ZenithOptimedia a lansat pe Facebook primul video publicitar 360 de grade in Marea Britanie pentru Nestlé. Zenith Romania