Presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Georgica Severin (PSD), a depus un proiect de lege care prevede separarea functiei de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general al TVR, dar si alocarea de fonduri pentru transmiterea competitiilor sportive, potrivit Mediafax. HotNews.ro a prezentat marti principalele prevederi ale acestui proiect.

"Principala interventie legislativa consta in separarea celor doua functii: cea de presedinte al consiliului de administratie de cea de director general. Directorul general urmeaza sa fie selectat in urma unui concurs de proiecte de management si, in cursul mandatului sau de conducere, bine definit, va avea autonomie decizionala, dar va da socoteala de buna administrare a societatii in fata consiliului de administratie. In cazul unui management defectuos flagrant, al neindeplinirii indicatorilor de performanta stabiliti prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din functie, prin votul consiliului de administratie, inaintea de expirarea mandatului", se arata in expunerea de motive a proiectului propus de Severin.

In actuala forma a legii, conducerea TVR este asigurata presedintele director-general, care este si presedinte al consiliului de administratie, numit prin votul Parlamentului. In varianta senatorului PSD, functia de director general va fi ocupata fara a avea nevoie de avizul Parlamentului.

Mandatul directorului general este, potrivit initiativei, de patru ani, iar criteriile de participare, selectie si evaluare ale candidatilor pentru functia de director general vor fi stabilite de catre consiliul de administratie.

Directorul general nu va fi membru al consiliului de administratie. El poate participa la sedinte, insa nu are drept de vot. De asemenea, in noul proiect de lege se prevede si nivelul de salarizare al directorului general. "Salariul brut lunar al directorului general se stabileste prin contractul de management. Salariul este alcatuit dintr-o indemnizatie la nivelul celei de secretar de stat, la care se adauga un spor de pana la 75% din aceasta, in functie de complexitatea proiectului de management", se mai arata in proiectul de lege.

Printre atributiile directorului general se numara conducerea operativa a societatii, dar si conducerea lucrarilor comitetului director. De asemenea, directorul general "supune spre aprobare consiliului de administratie strategia de dezvoltare a SRR, respectiv, a SRTV, precum si structura generala a programelor, astfel cum a fost elaborata de comitetul director, si coordoneaza implementarea acestora".

De asemenea, in proiectul de lege propus de Georgica Severin este prevazut ca TVR va putea primi fonduri pentru achizitionarea marilor competitii. "Din fondurile alocate de la bugetul de stat prin legea bugetara anuala se pot finanta si achizitia de licente, productia si difuzarea evenimentelor de importanta majora cu caracter cultural, artistic si sportiv, interne sau internationale, stabilite conform legii", se arata in proiectul de lege.

Prevederea este inclusa in proiect in conditiile in care una dintre problemele pe care TVR le are in acest moment este achizitia drepturilor de transmisie pentru evenimente sportive, cum ar fi Euro 2016. Din cauza lipsei de fonduri, transmisiunea acestei competitii de catre televiziunea nationala este pusa sub semnul intrebarii, in acest moment.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deptuatilor.