Dezastrul din TVR - dezbatut la Parlament. Premierul si ONG-urile cer masuri urgente. Organizatiile societatii civile se plang ca li s-a refuzat accesul

de C.I.     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2016, 15:31 Economie | Media & Publicitate


Situatia grava cu care se confrunta financiar si organizational Televiziunea publica face, marti dupa-amiaza, obiectul unei dezbateri gazduite la Parlament. Premierul Dacian Ciolos a spus, de la bun inceput, ca TVR a ajuns intr-o situatie disperata si are nevoie si de decizii rapide, pe termen scurt, si de masuri pe termen lung, el afirmand, citat de Paginademedia.ro, ca stergerea datoriilor nu e posibila, deoarece ar fi considerata ajutor de stat. Mai multe organizatii guvernamentale, care in prealabil au transmis o pozitie in care cer masuri structurale in privinta TVR, s-au plans ca li s-a blocat accesul la dezbateri.

La dezbateri iau parte premierul Dacian Ciolos, ministrul Finantelor, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Discutiile au loc dupa ce conducerea Televiziunii publice a avertizat in mod repetat ca este coplesita de datorii, ca plata salariilor a inceput sa intarzie si ca institutia are nevoie imediata de ajutor, inclusiv prin schimbari legislative.

Inaintea discutiilor, mai multe organizatii guvernamentale au atras atentia, printr-o scrisoare deschisa, ca e nevoie de o "interventie sistemica" in privinta TVR printr-o schimbare radicala a legislatiei in vigoare, nu de o "carpeala" de an electoral.

Pozitia integrala a ONG-urilor:

In atentia
Primului Ministru, Dacian Ciolos
Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu
Membrilor Comisiilor de cultura arte si mass media ale Senatului si Camerei Deputatilor
Membrilor Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor

Ref: Dezbatere asupra situatiei financiare a Societatii Romane de Televiziune - sedinta comuna a Comisiilor pentru cultura si Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Parlamentului, in prezenta Primului Ministru

Apel catre Parlament si Guvern: Salvati televiziunea publica!

Organizatiile semnatare adreseaza un nou apel Parlamentului si Guvernului sa intreprinda demersurile necesare in vederea salvarii televiziunii publice si sa restaureze demnitatea acestei institutii si a salariatilor sai.

Recentele evenimente din televiziunea publica au readus in atentia mediului politic si a mass-media situatia grava in care se afla Societatea Romana de Televiziune (SRTV). Noile procese castigate de o parte a salariatilor vor avea un impact puternic asupra exercitiului financiar, SRTV anuntand deja ca se confrunta cu imposibilitatea achitarii salariilor. Pierderile financiare se acumuleaza de la an la an, contribuind la cresterea datoriilor institutiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrangerea dramatica a productiei editoriale, punand sub semnul intrebarii indeplinirea misiunii publice pentru care aceasta institutie exista.

Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios daca nu este insotit de o modificare radicala a legii de functionare nr. 41/1994, o lege vetusta care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei si prin lipsa de control a conducerilor administrativa si executiva, principalele cauze ale abuzurilor, coruptiei interne si a managementului defectuos.

De aproape 12 ani, societatea civila cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea si radioul public sa-si poata indeplini misiunea publica, iar cetatenii sa beneficieze de informatii corecte si programe de calitate. Intreg mediul politic, cu exceptia unor initiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind sa piarda controlul asupra celor doua institutii. Reflexul controlului este atat de puternic incat nici scaderea mizei SRTV cauzata de actualul dezastru financiar al institutiei si de audientele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului fata de SRTV.

Dupa ani de zile de ignorare, Parlamentul redescopera existenta televiziunii publice. Salutam dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate si interesul senatorului Georgica Severin pentru modificarea legii, dar consideram ca proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurala a legii.

Pentru ca interventia Parlamentului sa nu se rezume la o carpeala utila intr-un an electoral, sustinem necesitatea unei interventii sistemice, care sa se adreseze nevoilor urgente ale institutiei, dar sa si previna repetarea actualei situatii prin modificarea legii de functionare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea si reformarea serviciilor publice de radio si televiziune, iar un astfel de demers trebuie sa intruneasca un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus in practica.

De asemenea, cerem autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa si aflat la acelasi nivel de 12 ani. Oricat de nepopulara ar fi, masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor. De asemenea, consideram ca se impun masuri legislative care sa regleze actuala situatie in care un numar exagerat de mare de gospodarii beneficiaza de scutiri de la achitarea taxei TVR.

Intr-o piata media dominata de posturi de propaganda controlate de politicieni sau de afaceristi penali, in care jurnalismul independent se refugiaza in initiative online, exista mai mult ca oricand sansa si necesitatea restaurarii misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit in acest sens este cel al televiziunii si radioului public. Doamnelor si domnilor parlamentari, dati dovada de responsabilitate si nu ratati (si) aceasta ultima sansa de salvare a televiziunii publice!

ActiveWatch
Conventia Organizatiilor de Media
Centrul pentru Jurnalism Independent
FRJ MediaSind
Centrul de Resurse Juridice
Expert Forum
Militia Spirituala
Funky Citizens
Centrul Roman de Politici EuropeneUlterior, o parte dintre aceste ONG-uri au reclamat, printr-un comunicat de presa, ca "Parlamentul si Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR". Contactat de HotNews.ro, Razvan Martin din partea organizatiei ActiveWatch a spus ca au cerut sa poata fi de fata la discutii, dar Senatul le-a transmis repetat ca acest lucru nu ar fi posibil, deoarece nu doreste Guvernul. Drept urmare, reprezentantii ONG-urilor nu au mai mers la dezbatere. Pe de alta parte, dupa inceperea discutiilor, purtatorul de cuvant al guvernului a spus pentru HotNews.ro ca dezbaterea e deschisa si ca statutul acesteia a fost stabilit de comisia parlamentara, nu de guvern, guvernul avand calitate de invitat, iar participantii votand ca discutiile sa fie deschise.

Comunicatul ONG-urilor nemultumite de accesul ingradit la dezbatere:

Parlamentul si Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

Parlamentul Romaniei a refuzat azi accesul organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si mass-media la dezbaterea pe tema situatiei televiziunii publice, la care participa comisiile reunite de cultura si cele de buget ale Parlamentului, impreuna cu primul ministru, Dacian Ciolos. Senatul Romaniei ne-a transmis ca decizia vine ca urmare a unei solicitari in acest sens venita de la Guvern.

Consideram ca blocarea accesului public la aceasta dezbatere constituie o agresiune impotriva liberului acces la informatii de interes public, o masura inacceptabila care ridica suspiciuni privind posibilitatea incheierii unor intelegeri netransparente privind viitorul televiziunii publice. Decizia este cu atat mai revoltatoare cu cat, in urma cu mai putin de o saptamana, Parlamentul Romaniei a dezbatut in vazul intregii societati o presupusa incalcare a libertatii de exprimare ce ar fi vizat un post de televiziune privat.

Televiziunea si radioul public sunt institutii publice de interes major pentru societate, a caror existenta este prevazuta de Constitutie, care folosesc resurse publice si care asigura cetatenilor dreptul la informare. Orice dezbatere a autoritatilor legata de soarta serviciilor publice de media este de interes public si trebuie sa se desfasoare transparent si sa implice categorii cat mai largi ale publicului.

In continuarea Apelului transmis in aceasta dimineata pentru salvarea televiziunii publice, cerem Parlamentului si Guvernului sa dea dovada de respect pentru publicul platitor de taxa si sa dezbata transparent, in conditiile unor consultari publice cat mai largi, soarta serviciilor publice de media.

Secretizarea dezbaterii despre televiziunea publica tradeaza inversunarea cu care parlamentarii vor sa mentina controlul asupra unei televiziuni care trebuie sa fie un serviciu public, nu unul politic.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
SRJ MediaSind
Conventia Organizatiilor de Media


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2719 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Slab, (Marţi, 23 februarie 2016, 16:19)

  scepticu [utilizator]

  Apelul contine o singura masura concreta: marirea taxei.
  Nimic despre restructurare, eliminare neamuri.
  Nimic despre caile prin care poti face din TVR o televiziune obiectiva si corecta.
  Va dau nota 1 pentru apelul asta fara noima.
  • +2 (2 voturi)    
   Mărirea taxei ar trebui (Marţi, 23 februarie 2016, 19:09)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui scepticu

   să se facă DUPĂ sau măcar ODATĂ CU reorganizarea instituției. Mișună prin TVR tot felul de dinozauri de dinainte de 1990 și o mulțime de slugi plătite de politicieni. Pe lângă aceștia nenumărați creatori de kitsch. Sunt doar câteva emisiuni unde activează adevărați profesioniști și care sunt programate la ore imposibile. În rest semidocții și servitorii politicienilor și hoților sunt la putere.Din 1990, din Piața Universității, societatea cere reformarea acestei televiziuni. Nu s-a făcut și mă tem că nici nu se va face pentru că este cel mai PUTERNIC MIJLOC DE MANIPULARE a masei uriașe de votanți neinstruiți.
 • +10 (12 voturi)    
  Taxa e abuzivă, TVR spre faliment (Marţi, 23 februarie 2016, 16:21)

  Kap [utilizator]

  ”masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor” spun aceste organizații. Eu propun să organizeze acestea strângeri de fomduri, iar taxa să fie anulată.
  M-am săturat de trântorii din Dorobanți și de milogeala lor, nu vreau să le dau un leu! Să le dea cine-o vrea sau să dea faliment!
 • +9 (13 voturi)    
  ha (Marţi, 23 februarie 2016, 16:39)

  john70 [utilizator]

  Masuri urgente: inchiderea imediata a TVR, care e o gaura neagra la buget. Idiotii astia de la ONG-uri la ce demnitate se refera? TVR are mai multi salariati decat BBC-ul (raportat la nr. de canale si ore de emisie). E jenant.
  Alta propunere: schimbarea legii privind ONG-urile - sa se prevada ca 50% din finantarea unui ONG trebuie sa provina din surse interne (din Romania); fiecare ONG sa fie supus la un audit financiar complet o data la trei ani. Sa se termina cu frauda si traficul de influenta.
 • +9 (9 voturi)    
  Transparență și răspundere a la Tăriceanu. (Marţi, 23 februarie 2016, 17:04)

  asavreau [utilizator]

  Tăriceanu are o fudulie prostească în el.Nu suportă discuțiile în contradictoriu,ba chiar simpatizează pupincuriștii și-i promovează.Nu-i prima dată când dă vina pe altcineva pentru frica lui de i se descoperi lacunele intelectuale.Un om deștept înțelege că nu poate să știe totul și acceptă dialogul și sugestiile celorlalți.Dacă plătim abonament obligatoriu ar trebui să știm pe ce cheltuie și cum cheltuie TVR banii.Eu cred-că TVR trebuie reorganizată,scuturată de cumetrii,nepotisme și favoritisme politice,stabilită o schemă minimală de funcționare și stabilit bugetul de la care să nu aibă voie să se abată.Mulți bani sau cheltuit aiurea,pe programe cumpărate,unele de la televiziuni cu mult sub capacitatea tehnică,intelectuală și artistică a TVR.Adică hoție.Dacă nu se fac niște anchete corecte nu sunt dispus să plătesc mai mult la abonament.
 • -2 (4 voturi)    
  Cine-i "societatea civila "sa-si bage nasul oriund (Marţi, 23 februarie 2016, 20:37)

  andreesanu [utilizator]

  Cand este o analiza a unei societati cu capital de stat nu vad rostul societatii civile sa-si bage nasul .
  In cazul TVR societatea se prabuseste sub povara cheltuielilor care se fac fara sens .In TVR toti sunt mari ,toti vor sa aiba cuvintul nici unul nu asculta.
  TVR a devenit o CLOACA in care COLCAIE tot felul de neaveniti ,de pafaristi ,de amante,neamuri ,cumetrii de orce gen .
  Pentru orce mizerie se cer sume enorme ca drept de autor . Pentru taiat frunze la caini se iau salarii nesimtite
  fiecare loaza stoarce cat poate din tata de care-i prins ca o ventuza.
  Daca dati 60% afara nu se va cunoaste in calitatea programelor .RestructurareaTVR este singura solutie .
  • 0 (0 voturi)    
   ha (Joi, 25 februarie 2016, 20:20)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   "TVR a devenit o CLOACA..."
   A devenit? Nu era de la inceput?
 • +3 (3 voturi)    
  Serios (Marţi, 23 februarie 2016, 21:00)

  snams [utilizator]

  Ce naiba poți să dezbați în Parlamentul ăla? Ceva util oricum nu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by