Un link catre un site ce pune continut fara autorizarea autorului nu constituie incalcarea dreptului de autor, a spus avocatul general al Curtii Europene de Justitie, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Opinia avocatului general nu este executorie, dar in mod normal este insusita de CEJ in decizia finala.

Desi regulile UE spun ca orice act de comunicare a unei opere protejate trebuie aprobat de detinatorul drepturilor, ar fi in detrimentul internetului daca si hyperlink-urile ar cadea sub aceste reguli, a spus avocatul general.

Cazul a aparut in Olanda dupa ce siteul GeenStijl a pus un link catre un site australian ce prezenta fotografii cu o celebritate olandeza facute de Playboy.Site-ul australian nu avea aprobarea Playboy sa faca acest lucru.

“Hiperlink-urile ce duc, fie si direct, catre opere protejate nu le fac accesibile publicului cand sunt deja gratuit accesibile pe alt website, si servesc doar pentru a facilita descoperirea lor”, se spune in opinia avocatului general.

In ultima vreme, Curtea a fost solicitata sa decida in cateva cazuri legate de hyperlink-uri, in incercarea de a stabili daca legaturile catre alte site-uri pot fi vazute ca incalcari ale drepturilor de autor, scrie si TorrenFreak.

Anterior CEJ a decis ca link-urile carre opere protejate nu incalca dreptul detinatorului daca acesta le posteaza public, acelasi lucru fiind valabil pentru continut video protejat inserat (embedded) in alte site-uri.