​Doua institute de sondare a opiniei publice au fost acreditate pentru exit poll-uri la alegerile parlamentare de duminica. Antena 3, intr-un consortiu cu un site, va prezenta rezultatele unuia dintre sondaje, iar Digi 24 - rezultatele celuilalt. Pe ultima suta de metri inaintea scrutinului, insa, postul Romania TV a anuntat ca va oferi la randul sau rezultate exit poll, fara a preciza, insa, de unde ia aceste date. Ceea ce a starnit suspiciuni din partea Antenei 3, care a transmis avertismente postului controlat de Sebastian Ghita, inclusiv prin vocea lui Mihai Gadea, la Sinteza Zilei de joi seara, iar vineri, potrivit surselor HotNews.ro, a transmis CNA o sesizare pe aceasta tema.

Anuntul Romania TV privind exit poll-ulFoto: Captura Romaniatv.net

Doua sondaje sunt foarte putine comparativ cu ofertele televiziunilor la alegerile din ultimii ani. Chiar si la alegerile locale de acum sase luni au existat trei astfel de sondaje, pe trei posturi diferite.

Pe 29 noiembrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis sa acorde doar doua acreditari pentru institute de sondare a opiniei publice in vederea realizarii exit poll-urilor: consortiul CURS-Avangarde, respectiv IRES. Antena 3 a anuntat ca va difuza sondajul consortiului CURS-Avangarde, pe baza unui parteneriat incheiat de postul de televiziune cu site-ul PSnews.ro. Al doilea sondaj, cel al IRES, va fi difuzat de Digi24.

  • La alegerile locale, tot Digi24 a transmis exit poll-ul IRES, in timp ce Antena 3 a difuzat un alt sondaj - cel al Sociopol. La acel scrutin, exit poll-ul CURS-Avangarde a fost transmis de Romania TV.

In pofida acestei impartiri intre Antena 3 si Digi24, Romania TV si-a anuntat la randul sau publicul, zilele acestea: "Afli primul exit poll, in direct la Romania TV". Postul anunta ca va oferi primele estimari ale rezultatelor, dar nu precizeaza de unde va lua datele.

Interventia Romania TV a starnit riposta Antenei 3. Din informatiile HotNews.ro, postul a reclamat, vineri, Romania TV la CNA in legatura cu intentia de a difuza date de tip exit poll. Iar joi seara, la Sinteza Zilei, Mihai Gadea a declarat: "Spre deosebire de celelalte televiziuni care spun ca au exit poll-uri si care vor sa fure datele de la noi, noi vom face acest exit poll impreuna cu CURS, cu Avangarde, va vom oferi primii cele mai bune informatii". (Vezi ultimele minute ale inregistrarii de aici)