Grupul francez Lagardere a anunțat marți vânzarea posturilor de radio pe care le deține în Cehia, Polonia, Slovacia și România, pentru 73 de milioane de euro, către grupul Czech Media Invest, anunță AFP. Pe piața din România, Lagardere deţine posturile de radio Europa FM, Virgin Radio (fostul Radio 21) și Vibe FM.

Europa FM - LogoFoto: Europa FM

Vânzarea acestor posturi de radio, care au avut o cifră de afaceri consolidată de circa 56 de milioane de euro în 2017, reprezintă debutul reorganizării diviziei media a Lagardère Active anunțată la începutul lui martie.

"Această operațiune este prima dintr-o serie de cesiuni viitoare de active de către Lagardère Active în cadrul reorganizării anunțate de Arnaud Lagardère, în 8 martie 2018", a precizat grupul.

Lagardère a prezentat în urmă cu o lună un proiect de reorganizare a divizie de media Lagardère Active în cinci poli autonomi: presse, News, televiziune, Lagardère Studios (producție audiovizuală) și un pol care va reuni activitățile pur digitale și BtoB.

Arnaud Lagardère și-a redus în ultimii ani prezența în media, vânzând circa 12 reviste care evoluau pe pierdere și reducând numărul de angajați.

La acest anunți de reorganizare, reprezentanții salariaților din grupul Lagardère au deplâns în martie „dezmembrarea unui grup prestigios” și au reamintit „responsabilitatea cetățenească și socială a grupului care, din motive pur financiare, pune în dificultate sute de salariați și familiile lor, chiar spre șomaj, fragilizând totodată pluralitatea de informație în Franța”.

Cele două grupuri așteaptă încă acordul autorităților de reglementare din țările în discuție pentru ca operațiunea de cesiune să devină efectivă.

„Czech Media Invest este operatorul de media numărul 1 în Republica Cehă, cu patru cotidiane, numeroase reviste și domenii online. Societatea care îl are co-proprietar și este condusă de Daniel Křetínský deține de asemenea două tipografii și este lider în publishing și distribuție de presă cu peste 18.000 de puncte de livrare”, arată un comunicat postat pe site-ul Europa FM.