Ostilitatea faţă de media, încurajată deschis de lideri politici, precum şi eforturile regimurilor autoritare de a îşi exporta propria viziune asupra jurnalismului constituie o ameninţare la adresa democraţiilor, potrivit raportului anual întocmit de organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF), publicat miercuri. România se află pe locul 44 în World Press Freedom Index 2018, în presa românească existând îngrijorări cu privire la cenzura politică.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest top, România a urcat două poziții și a ajuns chiar deasupra Statelor Unite, care au pierdut două locuri.

Potrivit RSF, mediul ostil este din ce în ce mai vizibil în Index, care evaluează nivelul libertăţii presei în 180 de ţări, în fiecare an.

Raportul arată că ostilitatea faţă de media din partea liderilor politici nu mai este limitată doar la ţări cu regimuri autoritare precum Turcia (care a coborât pe locul 157 în clasament) şi Egipt (situată pe locul 161), unde jurnaliştii sunt acuzaţi frecvent de terorism şi toţi cei care nu îşi demonstrează loialitatea sunt închişi în mod arbitrar.

România ocupă locul al 44-lea în clasament, urcând două poziţii faţă de clasamentul din 2017. În descrierea ţării noastre, RSF afirmă că există „temeri cu privire la cenzura politică”.

„Teamă de cenzură politică. Media a fost transformată din ce în ce mai mult în instrument de propagandă politică (mai ales în ani electorali). Politizarea excesivă a mediei, mecanismele de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrări ale unor agenţi ai serviciilor secrete au devenit noua normalitate. Mass media a fost afectată şi de activităţi ale grupurilor de extremă dreapta în legătură cu Biserica Ortodoxă – finanţată parţial de stat – care se opun deschis libertăţii presei”, arată descrierea României prezentată de RSF.

„O lege propusă de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul partidului aflat la putere, PSD, ar urma să penalizeze denigrarea României în străinătate şi să reintroducă defăimarea în Codul Penal. Aceasta a stârnit îngrijorări cu privire la cenzura politică în media”, continuă aceasta.

Potrivit raportului, din ce în ce mai mulţi lideri aleşi democratic nu mai văd media ca parte esenţială a democraţiei, ci drept un adversar.

Norvegia ocupă primul loc în clasament, pentru cel de-al doilea an consecutiv, fiind urmată, la fel ca anul trecut, de Suedia.

La celălalt capăt al Indexului, Coreea de Nord ocupă şi în acest an ultimul loc în clasamentul privitor la libertatea presei.

Raportul mai arată că Rusia lui Valdimir Putin (care ocupă locul 148) îşi extinde reţeaua de propagandă prin instituţii media precum RT şi Sputnik, în timp ce China condusă de Xi Jinping (aflată pe locul 176) exportă în Asia ştirile controlate strict şi modelul de oferire de informaţii.

RSF a notat că indicatorul regional a înregistrat cele mai drastice scăderi în Europa – regiunea unde libertatea presei este cel mai mult respectată. Patru dintre cele mai drastice scăderi în Indexul din acest an au fost înregistrate de ţări europene: Malta (de la 18 la 65), Cehia (de la 11 la 34), Serbia (de la 10 la 76) şi Slovacia (de las 10 la 27).

Publicat anual de RSF din 2002, Indexul libertăţii presei (World Press Freedom Index) măsoară nivelul libertăţii presei în 180 de ţări. Acesta este determinat cu ajutorul unei metode complexe, criterii evaluate fiind pluralismul, independenţa mass-media, climatul mass-media şi autocenzura, cadrul legislativ, transparenţa şi calitatea infrastructurii care suportă producţia de ştiri şi informaţii.